DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Formula+

F1Stat: Verstappen újabb csúcs közelében

Leclerc-nek nem megy a pole-ból, Sainz továbbra sem szereti Spát, Ocon viszont kimondottan élvezi, a McLaren újabb rekordja dőlt meg, Verstappen sorozatban nyolcadszor nyert – spái F1-es statisztikák.

Max Verstappen sorozatban nyolcadik futamgyőzelmét aratta, erre korábban csak Sebastian Vettel (és a számítástól függően Alberto Ascari) volt képes – a 9-es abszolút rekordot hazai versenyén állíthatja be a holland.

Verstappen korábban sosem nyert futamot a hatodik rajthelyről, ami azt jelenti, hogy beállította Fernando Alonso rekordját azt illetően, hogy kilenc különböző rajtpozícióból tudott nagydíjat nyerni.

verstappen-win-spa



Verstappen sorozatban 13. alkalommal állt dobogóra, ennél hosszabb sorozata csak Alonsónak (15), Hamiltonnak (16) és Schumachernek (19) volt az F1 történetében. A felsoroltakon kívül tízig is csak Vettel jutott el.

A Red Bull az idei 12. futamot is megnyerte, amivel nemcsak 13-ra javította a sorozatban elért futamgyőzelmek abszolút csúcsát, hanem egyúttal megdöntötte a szezonkezdettől zsinórban aratott győzelmek rekordját is, melyet a McLaren tartott 11-gyel 1988-ból.

verstappen-spa-podium

A Red Bull ötödik kettős győzelmét aratta idén, ennél többre még sosem voltak képesek egy szezonban.

Sergio Perez 33. dobogós helyezésével megelőzte Daniel Ricciardót a vonatkozó ranglistán – a mexikói most a 28. helyen áll.

leclerc-spa

Charles Leclerc sorozatban kilencedik alkalommal nem tud győzelemre váltani egy rajtelsőséget: utoljára ez tavaly Ausztráliában sikerült, azóta egyszer nyert ugyan, de azt nem pole-ból tette.

Fernando Alonso ötödikként zárta a futamot, s ezzel ő szerezte meg a legtöbbször ezt a pozíciót az F1 történetében, szám szerint 28-szor – volt csapattársa, Jenson Button egy hellyel áll mögötte ezen a ranglistán.

alonso-spa

George Russell egymás után másodszor végzett hatodikként úgy, hogy korábban teljes karrierje során egyszer sem lett hatodik. Így az elméletileg elérhető pozíciók közül már csak a 20. hely „hiányzik a gyűjteményéből”.

Esteban Ocon sorozatban hatodszor szerzett pontot Spában, így ő mindenképpen jobban szereti ezt a pályát, mint Carlos Sainz, aki már negyedszer esett ki a Belga Nagydíjon, egyszer pedig rajthoz sem tudott állni: a spanyol kilenc nekifutásra két 10. és egy 11. helyet tud felmutatni, az egyetlen kivétel a tavaly pole-ból elért dobogós helyezése.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: