DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula+

F1Stat: Megszakadó szériák

Sainz 27 év után az első „visszatérő” F1-es győztes, a Mercedes 2018 óta először szenvedett kettős kiesést, megszakadt Verstappen szériája, Norris rekordot döntött. Melbourne-i statisztikák.

Carlos Sainz karrierje harmadik futamgyőzelmét szerezte, ezzel az F1 2022 óta íródó új korszakában ő rendelkezik a harmadik legtöbb sikerrel Max Verstappen (47 versenyből 36) és Sergio Perez (4) után, csapattársával, Charles Leclerc-rel holtversenyben. Az említetteken kívül egyedül George Russell nyert futamot ebben az érában. Az előző 21 F1-es nagydíjból 19-et Verstappen, kettőt pedig Sainz nyert meg.

Ez volt Sainz 20. dobogója, valamint a 18. a Ferrari színeiben – ezzel a vörösök 13. legsikeresebb versenyzője a dobogókat tekintve, s még ötöt kellene gyűjtenie ahhoz idén, hogy a legjobb 10 közé kerüljön e tekintetben.

sainz-melbourne-1



Utoljára 27 éve fordult elő, hogy egy versenyző egészségügyi vagy sérülés miatti kényszerpihenő után visszatérve egyből futamot nyerjen, az utolsó még 1997-ben Gerhard Berger volt a Német Nagydíjon a Benetton színeiben.

A Ferrari 86. kettős győzelmét aratta, amivel magasan vezetik az örökranglistát. Ez 2010 óta mindössze az ötödik kettős sikerük volt a 2017-es monacói és magyar, a 2019-es szingapúri és a 2022-es bahreini futam után.

sainz-melbourne-2

Arra jó néhányszor volt példa az F1 történetében, hogy az első három futamon egyaránt kettős győzelem szülessen, arra viszont csak egyszer, még 1953-ban, hogy ezt nem ugyanaz a gyártó  éri el mindháromszor – de mivel ekkor a három futam egyike a Kurtis Kraft-Offenhauser autók hetes győzelmével záruló Indy 500 volt, melyen az F1-es mezőny egyetlen tagja sem vett részt, azért az mégsem volt az igazi ebből a szempontból…

Charles Leclerc az előző öt versenyből hármat is a második helyen zárt, miközben a megelőző 25 versenyen ez csak kétszer jött össze neki. Megszakadt viszont karrierje leghosszabb első rajtsoros sorozata – utoljára még a tavalyi Katari Nagydíjon történt meg, hogy nem az első kettő közé kvalifikálta magát.

leclerc-melbourne

Lando Norris 14. dobogóját szerezte, ezzel megdöntötte Nick Heidfeld rekordját, és immár ő rendelkezik a legtöbb pódiummal győzelem nélkül. Persze Norris joggal bízhat abban, hogy egyszer azért meglesz az a győzelem – négyen tartják holtversenyben az első győzelem előtt szerzett legtöbb dobogó rekordját: Alesi, Hakkinen, Irvine és Depailler is tizenötször pezsgőzhetett, mielőtt felállhattak a pódium legfelső fokára, mögöttük Button és Ginther áll 13-mal.

Norris egy másik rekordot is megdöntött, hiszen eddig holtversenyben álltak Alesivel az „egy konstruktőrrel szerzett legtöbb dobogó győzelem nélkül” kategóriában. A francia 1996-ban és 1997-ben 13-szor állt a pódiumra a Benetton színeiben, és természetesen ő is „visszakaphatja” a rekordját, ha Norris győz a McLarennel.

norris-melbourne

Először fordult elő a 2007-es Belga Nagydíj óta, hogy a Ferrari és a McLaren végez 1-2-3-4-ben, akkor Raikkönen, Massa, Alonso, Hamilton volt a sorrend.

Ez mindössze a harmadik olyan futam volt 2013 májusa óta, amikor se a Red Bull, se a Mercedes nem ünnepelhetett dobogót – az elmúlt szűk 11 évben csak a 2020-as Olasz és Szahíri Nagydíjakon fordul elő ez.

sainz-melbourne-3

Tovább tart az ausztrál átok, Oscar Piastri sem tudta megszerezni a hazai versenyzők első dobogóját a kontinensnyi ország futamán, viszont az ausztrálok legjobb itteni eredményét beállította, hiszen Mark Webber 2012-ben, Daniel Ricciardo pedig 2016-ban és 2018-ban szintén negyedikként zárt. Ricciardo egyébként 2014-ben felállhatott itt a dobogóra, de utólag a kizárás sorsára jutott.

Fernando Alonso büntetése után Yuki Tsunoda a 7. helyre lépett előre. A japán versenyző utoljára majd két éve, a 2022-es imolai futamon végzett ennyire előkelő helyen.

tsunoda-melbourne-2

Nico Hülkenberg sorozatban negyedik Ausztrál Nagydíján szerzett pontot, sőt az utolsó nyolc itteni fellépésén csak egyszer, 2017-ben maradt pont nélkül, amikor a 11. helyen végzett.

A német egymás után másodszor ért célba a legjobb tíz között úgy, hogy előtte húsz versenyen át egyszer sem sikerült ez neki. Mivel csapattársa, Kevin Magnussen is a legjobb 10 között zárt, a Haas a 2022-es Osztrák Nagydíj óta első kettős pontszerzésének örvendhetett.

hulk-melbourne

Kilenc siker után megszakadt Max Verstappen győzelmi sorozata, ami így holtversenyben a második leghosszabb széria az F1 történetében saját tavalyi tízes sorozata után. A holland az egyetlen a sportág történetében, aki kétszer is hatnál több futamot nyert egyhuzamban.

A holland negyvenhárom verseny után először esett ki, ez az F1 történetének második leghosszabb célba érési és második leghosszabb pontszerzési sorozata Lewis Hamilton 48-as szériája után.

verstappen-melbourne-off

Mindössze másodszor fordult elő közös pályafutásuk során, hogy Verstappen és Hamilton is kiesnek ugyanarról a versenyről – az első a 2021-es monzai futam volt, melyen egymással ütköztek.

Ez volt a 27. Ausztrál Nagydíj az Albert Parkban, és már a 8. olyan, melyről a pole-pozíciós versenyző kiesik – utoljára viszont elég régen, még a turbókorszak első futamán fordult elő ez, akkor Lewis Hamilton versenye tartott mindössze pár körig.

verstappen-melbourne

A Mercedesnek is hosszú sorozata szakadt meg: egymás után 62 futamon szereztek pontot – utoljára a 2021-es Azerbajdzsáni Nagydíjon nem sikerült ez nekik –, ami holtversenyben a harmadik leghosszabb ilyen széria volt (a leghosszabb a Ferrarié 81-gyel 2010 és 2014 között, a második a McLarené 2010 és 2013 között).

Utoljára a 2018-as Osztrák Nagydíjon fordult elő, hogy a csillagosok egyik autója sem látta meg a kockás zászlót, azóta 118 futam telt el. Talán ennél is megdöbbentőbb, hogy a 2012-es szezonzáró óta, azaz több mint 11 év és 227 futam alatt ez csupán a negyedik olyan verseny volt, ahol pont nélkül maradtak az Ezüst Nyilak.

russell-melbourne-off

Így aztán a csapatok közül a Visa RB-vel fordult elő a legrégebben, hogy egyik autójukat sem intette le a kockás zászló – a 2021-es Olasz Nagydíjon, természetesen még AlphaTauri néven, amikor Yuki Tsunoda el sem tudott rajtolni, Pierre Gasly pedig négy kör után kiesett.

Lewis Hamilton 2010 óta először esett ki a Q2-ben Ausztráliában, és sorozatban ötödször maradt alul csapattársávval szemben az időmérőn. Hamilton sorozatban hatodszor nem fért be az első ötbe egy nagydíjon, ami korábban sosem fordult elő vele.

hamilton-melbourne

George Russell mindhárom olyan versenyen balesetet szenvedett, amikor Sainz nyert: egyszer az első, kétszer az utolsó körben.

Daniel Ricciardo karrierje során először esett ki a Q1-ben hazai pályán – csapattársa, Tsunoda viszont sorozatban másodszor jutott a Q3-ba, ez a „duplázás” tavaly egyszer sem sikerült neki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: