DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

EXKLUZÍV: „Senki nem járt ennyire közel a tökéleteshez” – Prost Verstappenről

Mi lehet a Verstappen-jelenség forrása, mitől ennyire jó a Red Bull pilótája? A Formula.hu a négyszeres világbajnok Alain Prosttal kereste a válaszokat Bahreinben.

Domináns győzelmet aratott az évadnyitó Bahreini Nagydíjon a Red Bull háromszoros világbajnoka, Max Verstappen, aki gyakorlatilag ott folytatta, ahol 2023 végén abbahagyta. A 26 éves, a legelitebb géposztályban a tizedik idényét kezdő holland teljesítményére már rég elfogytak a jelzők, még a szuperlatívuszok is, de a jelek szerint továbbra is képes magasabbra tenni a lécet. A németalföldi fenegyerek folyamatosan elkápráztatja a rajongókat és a szakmát is: az eseményeket a helyszínen kísérte figyelemmel a négyszeres világbajnok Alain Prost, aki több mint meggyőzőnek találta, amit látott Szahírban a hollandtól.  

„Mindenki láthatja, hogy Max a csúcson van. Mindent irányít, dominál, tudja, hogy mit tesz és azt is, hogy mit kell tennie. Egyre okosabb, köszönhetően annak, hogy immáron nagyon sok tapasztalata van. Soha nem hibázik, kifogástalan teljesítményt nyújt. Ha felidézzük a pályafutása első néhány évét, mindig nagyon erős és nagyon gyors volt, de időről időre elkövetett hibákat abból kifolyólag, hogy talán túlságosan türelmetlen volt. Ezeket mostanára levetkőzte és vélhetően nála is eljön az a pont, ami minden világbajnoknál. Az, amikor a karrierjük csúcsára érnek. Nagyon megérdemli mindazt, amit mostanáig elért, ez teljesen biztos” – mondta a Formula.hu érdeklődésére a franciák legendája a Bahreini Nagydíj leintését követően, a paddock forgatagában.

f1-prost-bahrein-2024



Prost szerint túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy Verstappen és a Red Bull dominanciája történelmi jelentőségű, a tökéletességhez még soha senki nem állt annyira közel, mint a jelenlegi kombináció: „Véleményem szerint ez a csomag egészen kivételes. Nem hiszem, hogy valaha is láthattunk ilyet. A McLarennél volt egy-két igazán jó évem, Ayrton Sennának is volt egy-két remek szezonja, amikor közel álltak valami hasonlóhoz, de most már mások szabályok és pontosan tudjuk, hogy minden roppant összetett. Egyebek mellett ezért sem lehet semmihez sem hasonlítani azt, amit most látunk és ez nagyon, nagyon furcsa” – fogalmazott a „Professzor”, aki 1985-ben, 1986-ban, 1989-ben és 1993-ban volt az F1 világbajnoka.

 

A titok: együtt nőttek fel

Arra a kérdésre sokan keresik a választ, hogy mitől lett ennyire domináns Verstappen és a Red Bull kombinációja. A szakmában mindenkinek megvan a maga válasza erre, így Prostnak is, aki abban látja a titok nyitját, hogy az energiaitalos csapat tudatosan építette projektjét a hollandra. Mint ismeretes, 2014 nyarán az akkor még csak 16 éves pilóta menedzsmentje a Mercedesnél kopogtatott, ahol Toto Wolff nem tudott garantált versenyzői pozíciót biztosítani 2015-re. Helmut Marko, a Red Bull sportszakmai tanácsadója bátor volt és nem tétovázott, leigazolta a Toro Rossóhoz az ifjoncot, aki minden idők legfiatalabbjaként 17 évesen és 165 naposan állt rajthoz a 2015-ös évadnyitó Ausztrál Nagydíj.

Ahogyan mondani szokás, a többi már történelem: a holland a következő szezon közben átült a nagycsapat autójába, ahol azonnal futamot nyert és igazolta, hogy építhetik rá az energiaitalos birodalom büszkeségének számító formációt. Az első vb-címre 2021-ig kellett várni, azóta viszont senkinek nincs ellenszere, Prost szerint ráadásul mostanában nem is nagyon lehet arra számítani, hogy bárki meg tudja fékezni a németalföldit.

f1-verstappen-redbull-bahrein

„A helyzet az, hogy a Red Bull és ő együtt építettek fel valamit, ami roppant erős lett. Ez a Red Bull stratégiai döntése volt és pontosan ezért nehéz párhuzamot vonni. Hamilton és a Mercedes is sok mindent elértek együtt azzal, amit felépítettek, itt van Charles Leclerc és a Ferrari is, de ők nem annyira erősek, mint az, amit a Red Bull és Max összeraktak. Jól látható az is, hogy ennek köszönhetően egyetlen másik versenyző sem tud versenyképes lenni a Red Bullban sem. Nem látom, hogy mostanában bárki képes lenne elkapni őket” – fogalmazott a 69 esztendős francia, aki 1980 és 1993 között 51 futamgyőzelmet aratott.

 

Nem olyan, mint régen, de élvezi!

Ismerjük a mondást, amit gyakran hallani veterán F1-es pilótáktól is: régen minden jobb volt! A sportágat versenyzőként és csapatvezetőként is megjáró Prost is azok közé tartozik, akik szerint manapság már túlságosan domináns a technika, a csapatok pedig szigorú korlátok közé vannak szorítva, azonban azt sem titkolja, hogy a sport jelenkorának is megvan a maga szépsége és élvezeti értéke. 

„Mindig élvezem, annak ellenére is, hogy sajnálatosnak tartom, hogy a technológia túlságosan nagy szerepet játszik és ez szinte teljesen kizárja a meglepetések még a lehetőségét is. A versenyzők, a csapatok és a mérnökök számára nem könnyű új dolgokat kifejleszteni, nem mondhatják azt, hogy ’oké, most ők dominálnak, de mi találunk valami mást, kipróbálunk dolgokat és valamit egészen máshogy fogunk csinálni’. Azért, mert ilyenek a szabályok, már nincsenek privát tesztek, létezik a költségvetési sapka és sok egyéb más is, így szerintem mostanság picit unalmasabb, mint a mi időnkben volt. A dolog másik oldala viszont az, hogy remek látni ezeket az egészen kivételes színvonalú autókat. A versenyzőknek nemcsak precízen és pontosan kell vezetniük, de hasonlóképpen kell gondolkodniuk is. Ez már egy egészen másfajta munka, de egyebek mellett ezért vagyok továbbra is óriási rajongója a sportágnak. Annak ellenére is, hogy ez a show nem annyira jó!” – sommázott a francia legenda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: