DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

Ki érkezhet Hamilton helyére a Mercedeshez?

A hétszeres F1-es világbajnok ferraris átigazolásával váratlanul felszabadult egy ülés az egyik élcsapatnál – sorra vettük, kik jöhetnek szóba a Mercedesnél.

Csütörtökön bejelentették, hogy Lewis Hamilton 2024 végén tizenkét esztendő után távozik a Mercedestől és 2025-től már a Ferrari versenyzője lesz a Formula-1-ben. Az Ezüst Nyilaknál így hirtelen felszabadult egy ülés George Russell mellett a következő szezontól.

Nem először kerül hasonló helyzetbe a Mercedes, 2016 végén Nico Rosberg is a semmiből jelentette be a visszavonulását. Akkor még égetőbb volt az alakulat számára az utódkeresés, hiszen csak néhány hetük volt megtalálni Hamilton új csapattársát, aki végül Valtteri Bottas lett. Most ennyire nem sürgeti a csapatot az idő, mindenesetre sorra vettük, kik jöhetnek szóba a Mercedesnél 2025-re.

 

Carlos Sainz

f1-sainz-hamilton



Természetesen egy ilyen listán megkerülhetetlen az a pilóta, akit az érkezésével Hamilton kitúr a Ferraritól. Sainz előző este szűkszavú közleményt adott ki arról, hogy 2024 végén távozik a vörösöktől, s hogy a saját jövőjével kapcsolatban későbbre várható bejelentés.

Noha a spanyol kapcsán korábban elsősorban az Audit emlegették opcióként, nem szabad leírni annak lehetőségét, hogy esetleg közvetlen pilótacsere történjen a Mercedes és a Ferrari között – elvégre az Audi-projekt sokkal inkább ugrás lenne az ismeretlenbe, mint az Ezüst Nyilakhoz igazolni.

 

Alexander Albon

f1-albon-williams

Ahogy arra utaltunk a Formula Podcast pilótapiacos adásában is, Alexander Albon az elmúlt két szezonban alaposan felsrófolta a saját értéket azzal, amit a Williams színeiben nyújtott – tavaly konkrétan gyakorlatilag egymaga szerezte meg nekik a konstruktőri hetedik helyet –, így eléggé kelendő portéka lett az alakulatok számára.

Bár eddig Hamilton és Russell szerződései révén a Mercedes nem tűnt opciónak a brit-thai versenyző számára, a szintén pletykált ferraris lehetőség bezárulása után mindkét fél érdekelt lehet az egymásra találásban: Albon ezzel újra topcsapathoz kerülhet azok után, hogy a Red Bullnál kissé megégette magát, a Mercedes pedig egy már rutinos és jól teljesítő pilótát igazolhat Russell mellé, akivel nem mellesleg köztudottan jó viszonyt is ápol.

 

Esteban Ocon

f1-ocon-wolff

Ha a fentebb említett Bottas-igazolásból indulunk ki, Esteban Ocon szerződtetése hasonlítana rá a leginkább. Az évek óta az Alpine-nál szereplő franciát ugyanis továbbra is a Mercedes menedzseli, azaz a korábbi kötődés még mindig él a felek között.

Az Alpine-nal 2024 végéig szerződéssel rendelkező Ocon számára egyértelműen előrelépést jelentene a Mercedes, hiszen az előző két év viszonylagos küszködése ellenére is élcsapatnak számít, míg a franciák a felsővezetés folyamatos kaotikus átalakítása közepette egyelőre kénytelen kitörni a középmezőnyből. A Mercedes pedig elmondhatná magáról, hogy Russell és a francia révén két saját neveltjük szerepelne a gyári csapatukban.

 

Pierre Gasly

f1-gasly-2023

Bár elsőre kevésbé tűnik valószínű forgatókönyvnek, mindenképp meg kell említeni Pierre Gasly nevét is. A Formula.hu-n már többször írtunk és beszéltünk róla, hogy az említett Alpine-káosz okán ő is szívesen távozna az enstone-i gárdától – annak ellenére, hogy csupán 2023-ban igazolt hozzájuk, kiszakadva a Red Bull kötelékeiből.

Eddig Gasly kapcsán a ferraris szálat emlegethettük, többek között a Charles Leclerc-rel való jó kapcsolat okán, ugyanakkor mivel Maranellóba már nem vezethet út, a Mercedes új opcióként jöhet elő a francia számára.

 

Fernando Alonso

f1-alonso

Az említett Rosberg-visszavonulás alkalmával is felröppentek pletykák arról, hogy Toto Wolffék esetleg lecsaphatnak az akkor a szenvedő McLarennél szereplő kétszeres F1-es világbajnokra, ám 2017-ben Hamiltonnal alkottak volna egy párost, ami a közös múltjukból kifolyólag nem tűnt működőképesnek, így nem is valósult meg az átigazolás.

Most azonban más a helyzet, Russell személyében nem egy többszörös világbajnok szupersztár, hanem egy még mindig feltörekvő ifjú titán mellé kerülhetne Alonso, aki a kora ellenére tavaly is bizonyította, hogy a tempója és a képességei továbbra is megvannak, így a Mercedes számára is kecsegtető igazolás lehet. Más kérdés, hogy a spanyol szemlátomást a tavalyi második félidős formahanyatlás ellenére jól érzi magát az Aston Martinnál – igaz, nem ez lenne az első eset tőle, hogy egy váratlan csapatváltással sokkolja az F1-et…

 

Mick Schumacher

f1-mick-schumacher-mercedes_1

Mindenképp említést kell tennünk arról a Mick Schumacherről, aki 2024-ben ugyan az Alpine WEC-alakulatát fogja erősíteni, de eközben továbbra is marad a Mercedes tartalékversenyzője is – sőt, a szerződése alapján esetleges ütközések esetén utóbbit részesíti előnyben.

A fiatal német nem is tagadja, hogy továbbra is az F1 álma, nem tett le arról, hogy a Haastól való 2022 végi elküldése után találjon magának visszautat a száguldó cirkuszba, s arról is beszélt már, hogy a 2024-es őrültnek ígérkező átigazolási piac teremthet is lehetőséget számára erre. Noha az eddigi produkciója alapján merész lenne azt tippelni, hogy egy topcsapat versenyzője legyen, de Wolff így bizonyíthatná, hogy nem csak üres szavakról van szó, amikor Schumacher közreműködését dicsérik a Mercedesnél.

 

Andrea Kimi Antonelli

f1-andrea-kimi-antonelli-mercedes

Az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy Hamilton meglepő átszerződése megnyitja a kaput az elmúlt néhány év legnagyobb reménységének kikiáltott juniorpilóta előtt. Andrea Kimi Antonelli megállíthatatlanul robog előre a ranglétrán: 2022-ben az olasz és a német Formula-4-et is megnyerte, tavaly a Formula Regional európai sorozatában lett bajnok, idén pedig egyből a Formula-2-be ugorva bizonyíthat – a Ferrari-protezsált Oliver Bearman oldalán, a Prema Racing színeiben.

A 18. életévét majd csak idén augusztusban betöltő olasz pilóta szerződtetése vakmerő lépés lenne a Mercedes részéről, s a múlt alapján nem is nagyon jellemző ez rájuk, elvégre Russellt is három éven át „parkoltatták” a Williamsnél. Kizárni azonban így sem lehet az érkezését – főleg ha az F2-ben is folytatja döbbenetes menetelését.

 

Frederik Vesti

f1-vesti-mercedes

Ha már Mercedes-juniorok: tavaly a Formula-2-ben bajnoki ezüstérmes Frederik Vesti is rajta lehet a csapat listáján. Akárcsak Kimi Antonelli, a dán versenyző is a saját neveltjük, életkoránál fogva némileg rutinosabbnak is számít az olasznál.

Vesti karrierje viszont 2024-ben más útirányt vesz, hiszen sportautózásban, az ELMS-ben folytatja. Ez persze még nem jelenti azt, hogy bezárult volna előtte az F1 ajtaja, de az is tény, hogy akárcsak Mick Schumacher, ő sem várhat sokáig a lehetőségre.

Az F1-ben viszont bármi lehetséges, ahogy azt a Hamilton-átigazolás is megmutatta, így elképzelhető olyan Mercedes-pilóta is, akire a fentiekben nem is gondoltunk. Mindenesetre a témával a Formula Podcast friss adásában is foglalkoztunk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: