DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Formula+

F1Stat: Verstappen, Piastri, McLaren

Három cím, négy grand slam, 500 dobogó, 739 kör, szombati siker, kerékcsererekord – és Albon majdnem élen töltött köre. Katari statisztikák.

Max Verstappen harmadik világbajnoki címével utolérte Jack Brabhamet, Jackie Stewartot, Niki Laudát, Nelson Piquet-t és Ayrton Sennát az örökranglistán. Öten állnak még előtte: Michael Schumacher, Lewis Hamilton (7–7), Juan Manuel Fangio (5), Alain Prost és Sebastian Vettel (4–4).

verstappen-champ-2



Az F1 történetében hetedszer dőlt el szombaton a világbajnoki cím, korábban Juan Manuel Fangio 1955-ös (Brit Nagydíj), Jack Brabham 1959-es (USA Nagydíj), Graham Hill 1962-es (Dél-Afrikai Nagydíj), Nelson Piquet 1981-es és 1983-as (Caesars Palace, illetve Dél-Afrikai Nagydíj), valamint Keke Rosberg 1982-es (Caesars Palace Nagydíj) végső győzelme szintén szombaton vált biztossá.

Piquet egyébként egyszer sem biztosította be a címét vasárnap: harmadik győzelme 1987-ben a Japán Nagydíj pénteki napján vált biztossá Nigel Mansell balesetét követően, melyben a brit oroszlán megsérült, és ki kellett hagynia a szezon hátralévő részét.

Mivel szombatra esett a bajnokavatás, Verstappen tulajdonképpen úgy biztosította be a bajnoki címet, hogy hat nagydíj volt hátra még a szezonból, amivel beállította Michael Schumacher 2002-es rekordját.

verstappen-katar-2

Verstappen három világbajnoki címet szerzett azóta, hogy Lewis Hamilton utoljára futamot nyert.

Vasárnap Verstappen karrierje negyedik grand slamjét érte el, aminél csak négy szereztek többet az F1 történetében: Jim Clark (8), Hamilton (6), Alberto Ascari és Schumacher (5–5). Egyúttal ez volt a 10. mesterhármasa, ennél többel hárman büszkélkedhetnek Schumacher (22), Hamilton (19) és Clark (11) személyében, az pedig abszolút rekord, hogy sorozatban a 14. rajtelsőségét váltja győzelemre.

Tegyük hozzá azt is, hogy a grand slamhez szükséges rajt-cél győzelem statisztikai alapon megvolt ugyan, hiszen minden versenykört az első helyen fejezett be a holland, de valójában majdnem egy teljes körön át Alexander Albon vezetett Verstappen első kiállása után, de a statisztikákba csak a célvonalon való áthaladások számítanak bele. Ez lehetett volna Albon második köre, amit egy F1-es futam élén tölt, az elsőt a 2020-as Török Nagydíjon „követte el”.

albon-katar

És még mindig Verstappen, immár ömlesztve: azzal, hogy idén 739 körön keresztül állt az élen, a szezon 17. versenyén megdöntötte az abszolút rekordot; sorozatban 36. versenyén szerzett pontot, ami a második leghosszabb sorozat az F1 történetében; 24 különböző pályán győzött, ennél több helyszínen csak Hamilton tudott; 30. rajtelsőségével beérte Nico Rosberget az örökranglista 8. helyén; 200 pontnál nagyobb az előnye, a szezonvégi rekordot Vettel tartja 155-tel (2013-ból).

Oscar Piastri az első versenyző, aki előbb nyert sprintet, mint futamot, illetve aki előbb nyert sprintszétlövést, mint hogy „igazi” pole-t szerzett volna.

A fiatal ausztrál karrierje legjobb eredményét érte el a második hellyel vasárnap, és mivel Lando Norris is a pódiumra állhatott, a McLaren 2010 nyara óta először szerzett egymás után kétszer kettős dobogót.

piastri-katar

A McLaren lett az F1 második csapata a Ferrari után, akik 500 (egészen pontosan immár 501) dobogót szereztek. A wokingiak idén hét dobogós helyezésnél jár, ezzel beérték az Aston Martint az idei ranglista második helyén – egyéniben Norrisnak ez volt az ötödik, így Perez hárommal, Alonso pedig kettővel jár előtte.

A McLaren megdöntötte a valaha volt leggyorsabb F1-es kerékcsere rekordját: az új csúcs 1,80 másodperc.

Norris 11. dobogója már a harmadik legtöbb a futamot sosem nyerő versenyzők között: Nick Heidfeld 13-mal és Stefan Johansson 12-vel áll előtte.

piastri-norris-katar

Három versenyző van, aki az összes idei sprinten pontot szerzett: Sainz, Verstappen és Russell.

Russell a második helyről kezdhette meg a nagydíjat, ezzel miközben ponthátránya tetemes csapattársához képest, az időmérőkön 9–8 arányban ő áll jobban.

Az ezúttal a negyedik helyről, Montreal óta a legjobb pozíciójából rajtoló Fernando Alonso továbbra is az egyetlen pilóta, aki idén minden időmérőn bejutott a Q3-ba – csapattársa, Lance Stroll viszont sorozatban negyedszer nem jut tovább a Q1-ből.

alonso-katar

Az Alpine versenyzői 17 verseny alatt ugyanúgy egyszer örülhettek dobogónak és kilencszer pontszerzésnek – a különbség a tabellán jelenleg két egység közöttük.

Valtteri Bottas a 8. helyével beállította saját maga és csapata legjobb idei eredményét, míg Zhou 9. helye szintén önmaga idei legjobbja. A tavalyi Kanadai Nagydíj óta először szerzett pontot a csapat mindkét autójával.

Sergio Perez karrierje során huszadik alkalommal végzett a 10. pozícióban, senki nem érte el ezt a helyezést ennél többször az F1 történetében – viszont a Red Bull színeiben először lett tizedik.

perez-katar

Alex Albon szombati 7. helyének köszönhetően a Williams először szerzett pontot sprinten.

Már biztos, hogy Nico Hülkenberg nyeri a Haas időmérős háziversenyét: a német versenyző 17-ből 12. alkalommal győzte le Kevin Magnussent a kvalifikáción – amiben persze az is benne van, hogy a dán idén tizedszer esett ki a Q1-ben…

Elsőkörös kiesésével – mely karrierje során a hatodik volt – véget ért Lewis Hamilton nagy sorozata (legalábbis ha nem számoljuk a sprinteket): a hétszeres világbajnok sorozatban 16 futamon szerzett pontot előtte, s mivel Sainz szériája is megszakadt, Verstappen után jelenleg a második leghosszabb Norrisé kilenccel.

d-hamilton-crash-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: