DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Formula+

F1Stat: Mérföldkövek az Olasz Nagydíjon

Verstappen csúcsot döntött, Sainz több szempontból a legjobb az üldözőbolyban, Piastri elsői, Hamilton rossz sorozata, Tsunoda monzai átka.

Max Verstappen sorozatban tizedik győzelmét aratta, ezzel megdöntötte Sebastian Vettel és Alberto Ascari rekordját – csapata szériája szintén rekordhosszúságú, zsinórban tizenötnél járnak.

A Red Bull az előző 25 versenyből 24-et nyert meg, míg Verstappen a tavalyi év eleje óta 27 győzelemnél jár – ez egyébként annyi, amennyit a háromszoros világbajnok és egykori győzelmi rekorder Jackie Stewart 99 futamos karrierje során összesen szerzett.

monza-podium



2019 óta először fordult elő, hogy az Olasz Nagydíj előző évi győztese célbaért a futamon

Sergio Perez 2012 óta először végzett dobogón Monzában, s ennek köszönhetően a Red Bull idén már hatodik kettős győzelmét aratta, ami rekordot jelent a csapat történetében.

Carlos Sainz idén először végzett a dobogón, ezzel zsinórban ötödik évében ér el legalább egy pódiumot. A spanyol az 57. versenyző az F1 történetében, aki ezt elmondhatja magáról, legutóbb csapattársa, Charles Leclerc iratkozott fel erre a listára.

sainz-verstappen-monza

Sainz 11,082 másodperccel ért célba a győztes mögött – safety car nélküli futamon idén senki nem volt ilyen közel a győzteshez a Red Bull versenyzőin kívül.

A spanyol 14 körön át vezetett, ez a legtöbb a szezonban, amit Verstappenen és Perezen kívül valaki az élen töltött. A Red Bull 799, a Ferrari 26 kört teljesített az első helyen idén, a fennmaradó csapatok összesen 22-t.

Idén először mindkét Ferrari az első négyben végzett, erre korábban a Red Bull mellett a Mercedes, az Aston Martin és a McLaren is képes volt már.

Lewis Hamiltonnak tovább tart monzai rossz sorozata: zsinórban negyedszer maradt le a dobogóról a hétszeres világbajnok.

hamilton-monza

Alex Albon williamses karrierje során először szerzett pontot két egymás utáni futamon, s beállította legjobb eredményét a csapattal.

Fernando Alonso az elmúlt tíz évben mindössze másodszor szerzett pontot az Olasz Nagydíjon.

Alonso karrierje során 20000 versenykört teljesített, ami természetesen rekordot jelent az F1 történetében.

Liam Lawsont Piastri büntetése után 11.-ként rangsorolták, ez a legjobb eredménye az AlphaTauri második számú autójának idén.

Oscar Piastri első leggyorsabb körét jegyezte és először töltött versenykört az élen.

piastri-monza

Esteban Ocon kiesése után továbbra is az Alpine-é a legkevesebb megtett versenykör, illetve a mezőny állandó tagjai közül az övé ez a kétes dicsőség.

Yuki Tsunoda három év alatt másodszor nem tudott elrajtolni az Olasz Nagydíjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: