DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Formula+

Exkluzív: Még idén megnyitja kapuit az új balatoni versenypálya

Rövidesen hivatalosan is működésbe áll Magyarország új versenypályája, a Balaton Park Circuit, amely már idén vendégül látja több sorozat versenyeit.

Hosszú évek óta időről időre előkerül a Balatonfőkajár mellett épülő versenypálya, a Balaton Park Circuit ügye: 2020-ban drónfelvételt is készítettünk a munkálatokról, legutóbb pedig bő egy éve, 2022 elején számoltunk be egy olvasói levél alapján, hogy előrehaladott állapotban van a magántőkéből épülő létesítmény építése.

 

A Balaton Park Circuit nemrég aztán feltűnt a Swift Cup Europe 2023-as menetrendjében a szezon utolsó helyszíneként (így a nyitánynak otthont adó Hungaroringgel együtt két magyar pálya is szerepel a széria naptárában), ezért megkerestük Oláh Gyárfást, aki a kezdetek óta szakmai vezetőként és tanácsadóként dolgozik a balatonfőkajári projekten, s immár az igazgatótanácsnak is a tagja, aki kérdésünkre megerősítette: a vadonatúj pálya még idén megnyitja a kapuit. A pontos dátumot egyelőre nem árulta el, arról majd egy későbbi sajtótájékoztatón adnak pontosabb tájékoztatást.

A közvetlenül a pályával kapcsolatos munkálatok lassan be is fejeződnek az egyébként az M7-es autópályáról is jól látható helyszínen: „Maga a pálya, a nyomvonal, a biztonsági feltételek és minden olyan részlet, amely az autós és a motoros pályalicenszhez szükséges, azok elkészülnek. A pálya mellett további beruházások vannak még folyamatban, mint például egy 130 szobás hotel építése, illetve egy külön gokartpálya építésének tervezési és előkészületi munkálatai is elkezdődhetnek idén” – mondta el a Formula.hu-nak Oláh Gyárfás.

 

Milyen versenyek lesznek a Balaton Park Circuiten?

A projekt szakmai vezetője azt is kiemelte, hogy a Balaton Park Circuit mind az FIA, mind a FIM szabványainak megfelel majd: „A bokszok, a VIP-részek és a toronyépület mind elkészülnek, és mind a Nemzetközi Automobil Szövetség és a Nemzetközi Motorsport Szövetség szabályrendszere alapján, így nemzetközi versenyekre alkalmas lesz a pálya” – fogalmazott. Az FIA-besorolást illetően egyébként Grade 2-es lesz a balatoni pálya, azaz a Formula-1-en kívül gyakorlatilag minden más széria rendezhet versenyeket rajta.

balaton-park-circuit-nyomvonal



A fentiekből már kiderült, hogy a Swift Cup Europe 2023-as évadzárójára az új pályán fog sor kerülni szeptember 29-től október 1-jéig, de nem ez lesz az egyetlen futam idén a Balaton Park Circuiten: „Sokan megkeresnek minket, mert látják, hogy a munkálatok szinte befejeződtek a pályán. Tárgyalunk különböző sorozatokkal. Nagyon fontos volt, hogy az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság idei utolsó fordulóján már otthont adhassunk, a magyar versenyzők mehessen a pályán. Ezen gondolatmenet mentén került be a pálya a Swift Cup Europe programjába is.”

Oláh Gyárfás azt is elmondta, hogy mint arra már korábban is utalt, mind a négy-, mind a kétkerekű szakágak számára alkalmas lesz a balatonfőkajári létesítmény: „Olyan pályát építettünk, ahol mindkét sportág tud eredményesen versenyeket rendezni. A bukótereket úgy építettük ki, hogy részben aszfaltosak, részben pedig kavicságyak vannak, tehát mindkét licenszet szeretnénk megkapni és nagy valószínűséggel meg is kapjuk.”

balaton-park-circuit-latvanyterv-1

Felmerülhet-e a MotoGP fogadása?

A pálya tehát motorversenyeknek is otthont adhat, így felmerülhet a kérdés, hogy esetleg MotoGP-helyszínnek is beugorhat-e a Balaton Park Circuit. Az eredetileg erre a célra szánt, Hajdúnánás mellé tervezett helyszín munkálatait ugyanis tavaly ősszel felfüggesztették, s bár végleges döntés még nem született a projekt sorsáról, könnyen elképzelhető, hogy már nem is fog felépülni a pálya, s helyette ipari park létesülhet a helyén. Néhány hete Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere maga is elejtett egy célzást arra vonatkozóan, hogy bár 2024-ben (ami a Dornával kötött szerződés csúsztatott kezdeti dátuma) náluk biztosan nem lesz MotoGP-futam, de „az egy másik kérdés, hogy lesz-e ’24-ben Magyarországon verseny, ezt majd eldöntik, akik ehhez értenek”. Ezért megkérdeztük Oláh Gyárfástól, hogy elképzelhető-e, hogy a balatonfőkajári pálya adna otthont a motoros Magyar Nagydíjnak:

„Ez nem a mi döntésünk. Mi egy olyan versenypályát építünk, ami sok mindenre alkalmas. Nyilvánvalóan a MotoGP-re ebben a formájában még nem, ahhoz egyéb beruházásokra lenne szükséges. De nem szeretnénk semmilyen konkurenciát állítani sem Hajdúnánásnak, sem pedig a Hungaroringnek. Minden olyan más autó-motorsport-esemény, amely a Formula-1-en és a MotoGP-n kívül van, amelyeknek megvan a helyszíne, azok mind ellátogathatnak hozzánk, ha úgy ítélik meg, hogy a pálya alkalmas rá. Tehát nem szeretnénk semmilyen konkurenciát sem a Hungaroringnek, sem pedig a hajdúnánási pályának felállítani. Ettől függetlenül, ha egy versenypálya nem épül meg, és megkeresnek bennünket azok, akiknek e tekintetben ez fontos, nem állunk ellen semmilyen kérdésnek.”

A Balaton Park Circuit tehát rövidesen, még 2023-ban megnyitja a kapuit – természetesen a friss fejleményekről a továbbiakban is beszámolunk majd a Formula.hu-n.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: