DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Végleg lefújják-e a hajdúnánási MotoGP-pályát?

Januárban egyeztetnek a Dornával, hogy belefér-e a késés vagy sem, de jelen pillanatban még a 2026-os kezdés sem tűnik elképzelhetőnek.

Mint arról mi is írtunk, szeptemberben a háború gazdasági hatásaira hivatkozva felfüggesztették a hajdúnánási MotoGP-pálya kivitelezésének folyamatát. Az új versenypálya építését még 2020-ban jelentették be, egy évvel később pedig a MotoGP jogtulajdonosával, a Dornával is aláírták a szerződést, amely szerint 2023-tól tíz éven át motoros világbajnoki nagydíjat (valamint Superbike-világbajnoki fordulót is) rendezett volna hazánk.

Ez azonban előbb csak csúszni látszott, majd az egész projekt bizonytalanná vált, mostanáig azonban nem lehetett tudni, hogy az őszi bejelentés csak ideiglenes szünetet vagy a teljes lefújást jelenti-e.

hajdunanas-motogp-palya_1



Nos, ezt még most sem tudni biztosan, de Tiba István, a beruházásért felelős miniszteri biztos a Hajdúnánási TV műsorában arról beszélt, hogy ez hamarosan eldőlhet.  A debreciner.hu a műsorban elhangzottakra hivatkozva azt írta, hogy a politikus a jogtulajdonossal való januári egyeztetéstől tette függővé, hogy mi lesz a sorsa a területnek: vagy kivárja a Dorna, hogy késve ugyan, de elkészüljön a pálya, vagy ipari parkot létesítenek a több száz hektáros területen, ahol éppen az utolsó gazdával egyeztetnek, illetve egyeztettek az év végén a kisajátított földdarabról.

Tiba azt is elmondta, hogy az eredeti időpontban, azaz a szerződésbe beépített potenciális egyéves csúszással együtt megjelölt 2024-ben már biztosan nem bőgnek fel a versenymotorok a hajdúnánási pályán, de elmondása szerint még egy 2026-os start is álom lehet jelen pillanatban.

A pálya helyett létesítendő ipari park kapcsán a miniszteri biztos arról is beszélt, hogy sorra keresik fel az illetékes minisztériumot azok a beszállítók, akik a BMW-gyárhoz kapcsolódva telepednének le Debrecenben, de az ottani ipari parkokra már ki lehet tenni a megtelt táblát, így egy vállalkozásokat befogadni képes ipari parknak is lenne jogosultsága a Debrecentől 46 kilométerre fekvő kisváros határában.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: