DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

„Pimasz, de kockázatos” – Sainz a DRS-trükkről

Lando Norrist felhasználva védte ki az F1-es Szingapúri Nagydíj hajrájában a Mercedes rohamát a Ferrari spanyolja: elmondta, hogyan is taktikázott.

Rendkívül okos és taktikus versenyzéssel nyerte meg Carlos Sainz vasárnap a Formula-1-es Szingapúri Nagydíjat. A spanyol már a futam elején is menedzselte a tempót, majd a középső szakaszban is visszafogta George Russellt, hogy ne tudjon a Mercedes ingyen második kerékcserét beiktatni a mezőny együtt tartása révén.

Ez utóbbit keresztülhúzta a VSC-fázis, így a végén Sainznak a frissebb gumikon rohamozó Russelltől és Lewis Hamiltontól kellett tartania. Az igazán zseniális húzás pedig ekkor jött a Ferrari pilótájától, ugyanis szándékosan egy másodpercen belülre, azaz DRS-távolságra engedte a második helyen autózó Lando Norrist, aki így szintén nyitható hátsó szárnnyal védekezhetett honfitársa ellen.

f1-sainz-norris-szingapur-1



Ez végül első és második helyet eredményezett a köztudottan jó kapcsolatot ápoló párosnak, Sainz pedig a futam utáni sajtótájékoztatón beszélt a taktikájáról: „Akkor úgy éreztem, oké, ez az utolsó öt-hat kör nem lesz könnyű, harcolni kell. Úgyhogy azon a ponton a stratégián is változtatnom kellett. Adnom kellett Landónak egy kis pimasz DRS-segítséget, ez pedig segített nekünk magunk mögött tartanunk őket és megszerezni a győzelmet.”

 

Okos F1-es taktika, de kockázatos

Sainz arra is rámutatott, hogy a stratégiája rizikót is tartalmazott, hiszen nem hibázhatott: „Ez mindig trükkös, hiszen extra nyomást helyezel magadra, mivel tudod, hogy így nem fékezheted el magad. Egyetlen hibát sem követhetsz el, mivel az lehetőséged ad arra Landónak, hogy megelőzzön. Szóval azon a ponton úgy döntöttem, DRS-t adok neki és csak bíztunk benne, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy magunk mögött tartsuk a Mercedeseket.”

„Azt hiszem, volt egy konkrét kör, amikor Landónak védekeznie kellett a 16-17-es kanyarokban, ami után nagyon le kellett lassítanom az 1-2-3-as kanyarokban, hogy újra DRS-t adhassak neki. Úgy vélem, az valójában megmentette az én versenyemet és Lando második helyét is, mivel anélkül engem is állva hagytak volna a Mercedesek Lando megelőzése után.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Carlos Sainz (@carlossainz55) által megosztott bejegyzés

 

„Mindig az eszedben van ez a taktika az olyan pályákon, mint a szingapúri, hiszen egy ponton még hasznos lehet” – tette hozzá a karrierje második F1-es diadalát ünneplő versenyző. „Persze könnyebb erre gondolni és beszélni róla, mint megvalósítani, mivel ezzel jóval nagyobb nyomást helyezel magadra és kockázatokkal jár.”

„De úgy éreztem, ez az egyetlen esélyem a győzelemre, és nagyon akartam ezt a győzelmet. Különösen amikor hallottam, hogy Lando 1,3-1,4 másodpercre leszakadt a védekezése után, és úgy döntöttem, lelassítok. Nagyon reméltem, hogy működni fog, különben elég rossz képet festett volna rólam. De működött. Olykor hallgatnod kell az ösztöneidre, a megérzéseidre. Az utóbbi két hétvégén bíztam bennük, és ez működött is.”

Norris maga egyébként elmondta, hogy úgy érzi, a hajrában eleinte önerőből is közelíteni tudott a Ferrarira, mivel az etapok végén rendre kicsit gyorsabb volt a McLaren, de elismerte, főleg a védekezés során segített neki is megtartani a második helyet a Sainz által biztosított DRS.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: