DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Melyik F1-es autó végsebessége volt a legjobb a teszten?

A Red Bull tavaly ezen a téren sokkal jobban muzsikált a Ferrarinál, a teszten látottak alapján azonban változhat a helyzet – de mi a helyzet a többiekkel?

Az egyenesbeli végsebesség csak egyetlen, de azért fontos részlete annak, hogy mennyire versenyképes az adott Formula-1-es konstrukció. 2022-ben például a Red Bull egyértelműen fölényben volt ezen a téren a fő rivális Ferrarival szemben, köszönhetően egyrészt a Hondával együttműködve fejlesztett erőforrásnak, valamint annak, hogy sokkal kisebb légellenállású autóval rukkoltak elő, mint a maranellóiak.

f1-verstappen-redbull-bahrein-teszt-2023-1



Az Auto Motor und Sport összegezte az egyes csapatok legjobb végsebességértékeit a háromnapos bahreini tesztről. Ez alapján ismételten a Red Bull volt a mezőny a legjobbja, ám úgy tűnik, a Ferrari előrelépett ezen a téren, hiszen csak 0,3 km/h volt a lemaradásuk az RB19-es mögött. Charles Leclerc a teszt végén el is mondta, hogy az egyenesekben előreléptek, mivel kisebb a légellenállása az SF-23-asnak az elődjének – ez azonban azzal járhat, hogy a kanyarokban leszorítóerőt és ezáltal némi tempót veszítenek.

A tavaly látottak fényében nem váratlan, hogy a Williams is az élmezőnyben szerepel a végsebességeket illetően, viszont feltűnő, hogy ők az egyetlenek a Mercedes-motoros alakulatok közül, akik a mezőny első felében foglaltak helyet. Persze fontos hangsúlyozni, hogy az említett légellenállási karakterisztikának legalább olyan fontos szerepe van az egyenesbeli tempót illetően, mint a hajtásláncok erejének – arról nem is beszélve, hogy nyilván némileg csalóka kép alakulhat ki az által, hogy nem tudhatjuk, a teszten ki milyen motorüzemmód (sőt, üzemanyagszint) mellett futotta az adott végsebességet.

A csapatok legjobb végsebességei a bahreini F1-es teszten:

Red Bull      326,9 km/h    1. nap
Ferrari       326,6 km/h 2. nap
Williams      324,8 km/h   2. nap
Haas          324,3 km/h  2. nap
Alpine        323,6 km/h 3. nap
Aston Martin  323,3 km/h        2. nap
Alfa Romeo 322,8 km/h       3. nap
AlphaTauri   322,2 km/h       1. nap
McLaren       322,0 km/h      1. nap
Mercedes      321,1 km/h      1. nap
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: