DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kína lefújva, bővül az Audi, bordatörés – pénteki hírek

2023-ban sem lesz megtartva a sanghaji verseny, a McLarentől kapott díjat a Red Bull női stratégája, egy Hong Kong-i milliárdos F1-es csapatot alapítana, Leclerc a Verstappenről vívott csatákról beszélt, újabb bemutató a Formula-E-ben. December 2. híreit gyűjtöttük össze szokásos nap végi cikkünkben.

Az F1 hivatalosan is megerősítette a pletykákat: hiába került be (ismét) az előzetes versenynaptárba, 2023-ban sem fogják megrendezni a Kínai Nagydíjat. A pótlását viszont nem sietik el – a hírt itt fejtettük ki.

Az F1 miatt bővíti gyárát az Audi: egy vadonatúj 3000 négyzetméteres épülettel bővül ki a gyártó Motorsport Kompetencia Központja Neuburgban, ami a versenysporttal kapcsolatos folyamatokért felel. A részletekről itt írtunk.

A Red Bull vezető stratégája egy komoly elismerést kapott – a McLarentől. A World Motorsport Symposium nevű rendezvényen idén hat kategóriában díjazták a legjobb szakembereket, a McLaren által támogatott Év Női Mérnöke díjat pedig az energiaitalosok vezető stratégája, Hannah Schmitz vehette át. További részletek ide kattintva olvashatók.



Esteban Ocon szerint a fejlődési ívük, a 2023-as F1-es autó szimulátoros tapasztalatai, valamint a topcsapatok fejlődési görbéjének remélt ellaposodása alapján jövőre ők is csatlakozhatnak a győzelmekért zajló csatához. Tényleg topcsapat lesz 2023-ban az Alpine?

A Formula-1-be vágyó csapatokról több rövidhír is szólt. Az Andretti megismételte, nem adják fel az F1-et (részletek itt), miközben egy Hong Kong-i milliárdos, Calvin Lo kapcsán kapott szárnyra a hír, hogy csapatot alapítana a királykategóriában (bővebben itt).

„Elbuktam a Ferrarinál” – Vettel megbékélt azzal, hogy Hamiltonék jobbak voltak. Nem tudta beváltani a világbajnoki reményeket a Ferrarinál Sebastian Vettel, az F1-től visszavonuló német klasszis pedig azt is elismerte, hogy időbe telt megemészteni ezt. A négyszeres világbajnok szavait itt idéztük.

Élete első szezonjára készül Oscar Piastri, aki komoly kihívásokkal szembesülhet jövőre a csapat versenyigazgatója szerint. Andrea Stella elmagyarázta, mire kell figyelnie a következő idény során.

Ugyancsak a McLarenről háza tájáról: a 2022-es F1-es szezon elején tapasztalt fékproblémák hatása egész évben végigkísérte a wokingi istállót: Andreas Seidl csapatvezető szerint ez rávilágított arra, milyen téren vannak hátrányban.

Russell szerint tisztelniük kell egymást Hamiltonnal. Jóban vannak és az istálló érdekeit tekintik az elsőnek csapattársával George Russell szerint – erről a Parc Fermé rovatban írtunk.

Leclerc: Ezért mások az én csatáim Verstappennel. Míg Lewis Hamiltonnal számos alkalommal ütközött a holland, a ferrarissal vívott harcok során egyetlen összeérés sem történt a 2022-es F1-es idényben – a monacói elmondta, szerinte minek köszönhető ez.

Jó esélyekkel indulnak a maranellóiak 2023-ban Marc Gené szerint. Az F1-es csapat egykori tesztpilótája úgy látja, amennyiben sikerül tanulniuk a hibáikból, akkor a következő esztendőben nincs lehetetlen számukra. Nyilatkozatáról itt írtunk.

Jan Lammers szerint Verstappen nem dominált 2022-ben. A korábbi versenyző szerint honfitársának a domináns teljesítményt sugalló számok ellenére is keményen meg kellett dolgoznia a sikerért, a kiemelkedő produkció azonban nem lepte meg őt.

Will Power egy videó kíséretében adta hírül a közösségi oldalán, hogy egy gokartbalesetben eltörte néhány bordáját. Az idén az IndyCarban második bajnoki címét szerző pilóta elmondása szerint az incidens néhány héttel ezelőtt történt, s az említett néhány törést leszámítva rendben van.  A videó itt található meg.

További F1-en kívüli hírek: a DS Penske is leleplezte festését a Formula-E-ben, a Formula.hu és az Autósport és Formula Magazin Rali-vb-re és Rali-Eb-re járó kiváló fotósa, Szabó Attila egyik képét pedig az ERC legszebbnek ítélt fotói közé választotta a sorozat

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: