DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Tényleg topcsapat lesz 2023-ban az Alpine?

Esteban Ocon szerint a fejlődési ívük, a 2023-as F1-es autó szimulátoros tapasztalatai, valamint a topcsapatok fejlődési görbéjének remélt ellaposodása alapján jövőre ők is csatlakozhatnak a győzelmekért zajló csatához.

Az idei szezonban egyértelmű negyedik erőként funkcionált az Alpine csapata, hiszen az enstone-i istálló a tempó terén kérdés nélkül a középmezőny előtt járt, a problémát a megbízhatóság jelentette: sorozatosan megállt az autó, elsősorban Fernando Alonso alatt. A rengeteg elvesztett pont miatt a top háromhoz nem tudtak hozzászólni és a konstruktőri negyedik helyüket is csak az utolsó futamon tudták bebiztosítani.

Viszont mivel elsősorban a motor megbízhatóságával adódtak problémák, az pedig a fejlesztések befagyasztása ellenére javítható, érthetően bizakodó a társulat. Otmar Szafnauer csapatfőnök még az ősz folyamán beszélt arról, hogy tudatos döntéssel mentek el a teljesítmény felé a megbízhatóság rovására, mert utóbbit még most is javíthatják, így 2023-ra jó helyzetben lehetnek.

f1-alpine-ocon



A csapathoz most átigazoló Pierre Gasly már az első tesztkörök után is nagy reményeket fűz a projekthez:

„Úgy gondolom, elég jó első tapadással rendelkeznek a közepes és lassú tempójú kanyarokban. Volt néhány dolog, amin igyekeztem dolgozni és amire vágytam ebben a szezonban, s amikor először ülsz be egy autóba, megérzed azt és hogy mit tudsz vele tenni, hogyan kanyarodik, milyen potenciál rejlik benne. És egyből éreztem a benne rejlő potenciált. Nagyon hamar komfortosan éreztem magam az autóban, és most már értem, miért végeztek a negyedik helyen a konstruktőri világbajnokságban: minden értelmet nyert, és roppant izgatott vagyok a ránk váró dolgok miatt” – mondta Gasly.

 

Ocon szerint csatlakozhat az F1-es élbolyhoz az Alpine

Az istálló már-már szilárd oszlopának bizonyuló Esteban Ocon pedig arra is rámutatott, hogy miért zárkózhatnak fel a Red Bullhoz, a Mercedeshez és a Ferrarihoz:

„Szerintem tehetünk még egy lépést előre és csatlakozhatunk a három topcsapat harcához. Nyilván ez a legnehezebb lépés, az ötödikről a negyedik helyre jóval kisebb, mint a negyedikről a harmadikra, ez a legnagyobb. Nem is mondom azt, hogy könnyű lesz, de amilyen iramban fejlesztettünk idén, ha ezt tudjuk tartani a tél során is, az nagyon biztató. És én már teszteltem az új autót a szimulátorban” – hívta fel a figyelmet Ocon.

„Lesz egy pont, ahol remélhetőleg a topcsapatok már nem találnak ki újabb nagy ötleteket. Mi ekkor zárkózhatunk fel hozzájuk, és mi vagyunk az elsők a sorban, akik ezt megtehetik. Jó formában vagyunk, jó úton járunk és remélhetőleg 2023-ban megtörténik az áttörés” – tette hozzá a francia.

f1-ocon-alpine-2023

Ocon már 2023-ban F1-es topcsapatnak reméli az Alpine-t
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: