DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év híre

Év végi visszatekintő sorozatunk legújabb részében azokat a bejelentéseket vagy eseményeket idézzük fel, amelyek a leginkább nyomot hagytak bennünk a 2021-es F1-es esztendő során.

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal az esztendő legfontosabb híreit vettük górcső alá.

ev-hire-russell-mercedes-dppi



Balogh Boglárka: Hírek tekintetében 2020 extrémitásával azért nem ért fel 2021, bár akciódúsabb évünk volt. Nem is mondanám azt, hogy idén különösebben meglepett volna bármilyen hír. Azért volt, amit a szokottnál nagyobb érdeklődéssel olvastam. George Russell bejelentése a Mercedes pilótájaként már érett egy ideje, bevallom, én is vártam, így ezt tenném az első helyre. A Mercedes óvása a szezonzáró után a csavar utáni csavar volt, nekem ez is idekívánkozik. Végül még Fernando Alonso év eleji biciklis balesetét vettem ide, amely a kezdés előtt kellőképpen ijesztő is volt.

1. Russell a Mercedes pilótája lesz

2. A Mercedes óvása a szezonzáró után

3. Fernando Alonso kerékpáros balesetet szenved

 

Balogh Tamás: Számomra nem is kérdés, hogy ebben a kategóriában az F1 egyik korszakos egyéniségének búcsúja az első – amelyet a Jégember tőle némileg szokatlan módon egy Instagram-posztban jelentett be. Az a következő évekre nézve lehet kulcsfontosságú, hogy a világbajnok istálló leigazolta Lewis Hamilton mellé a jövő világbajnokának tartott George Russellt Valtteri Bottas helyére, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az esztendő elejének egyik váratlan, szokatlan és elsősorban a MotoGP szempontjából szenzációt jelentő hírét tettem.

1. Kimi Raikkönen visszavonul

2. George Russellt szerződteti a Mercedes

3. Davide Brivio a Suzuki MotoGP-csapatától az Alpine-hoz igazol

ev-hire-raikkonen-dppi

Gellérfi Gergő: Minden idők legtapasztaltabb és egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező pilótája másodszor, immár végleg elhagyja az F1-et, új, nem is akármilyen helyszín érkezik a naptárba 2022-től, a világ legnagyobb országa pedig végre valahára eljuttat egy versenyzőt a királykategóriába.

1. Kimi Raikkönen visszavonul

2. Miami bekerül a versenynaptárba

3. Kínai versenyző az F1-ben

 

Gobodics Tamás: Nálam két olyan hír végzett az első két helyen, amelyek bejelentésére számítottunk, készülhettünk, mégis olyan volumennel bírnak, hogy itt a helyük. George Russell révén új korszak indul a Mercedesnél még akkor is, ha egyelőre Lewis Hamilton is maradt, Kimi Raikkönen visszavonulásával pedig az F1 számára ér véget egy éra. Azt pedig már sokan el is felejtették, hogy Hamilton 2021-es szerződésére kis híján a szezonrajtig várni kellett…

1. George Russell a Mercedesben

2. Kimi Raikkönen visszavonul

3. Hamilton aláír 2021-re

ev-hire-hamilton-dppi

Strommer Benjamin: A Jégember idén töltötte a 42-t, így számítani lehetett rá, mégis annyira megszoktuk jelenlétét, hogy nehéz volt elképzelni: Kimi Raikkönen a lehető legkevésbé meghatódottan közölte, visszavonul a Formula-1-től, többé már nem lesz a mezőny tagja. Könnyű elfelejteni, pedig ez is idén történt: másfél hónappal a szezonkezdet előtt Lewis Hamiltonnak még nem volt szerződése a Mercedesszel a 2021-es évre, csak februárban vált biztossá, hogy a címvédő versenyezni fog. Még egy, a csapattal kapcsolatos pilótapiaci hírt emeltem ki, türelmes várakozás után George Russell végre bizonyíthat egy győzelemre képes autóban.

1. Kimi Raikkönen befejezi

2. Lewis Hamilton leszerződik 2021-re

3. George Russell a Mercedesnél

 

Szikora Tamás: Számomra az egyik legmeghatározóbb hír Kimi Raikkönen visszavonulása volt. Bár valahol mindenki érezte, hogy az idei szezonban érhet véget a finn pilóta pályafutása, sokan még így is reménykedtek, az ellentétes információk pedig alapot is adtak ennek. A második nálam Sebastian Vettel kizárása lett a Hungaroringen, a német nagyszerű versenyt futott és abszolút megérdemelte volna a dobogót, majd estére elég hirtelen jött a hír, hogy ezt elvették tőle. A harmadik helyet Russell mercedeses szerződése foglalja el, ami abból a szempontból nem volt meglepő, hogy mindenki erre számolt, ám sokáig nem lehetett tudni, mi az igazság, ráadásul elég sokáig elhúzták ennek a bejelentését. 

1. Raikkönen visszavonul

2. Vettelt kizárják a Magyar Nagydíjról

3. Russellt szerződteti a Mercedes

ev-hire-vettel-dppi

Végeredmény: Egy korszakos versenyző visszavonulásának híre vitte nálunk a prímet 2021-ben, hajszállal megelőzve egy később akár szintén korszakos versenyzővé váló pilóta átigazolását. Ezen kívül említést kapott még többek között Hamilton februári (!) hosszabbítása, Guanyu Zhou szerződtetése, valamint Vettel hungaroringi diszkvalifikációja is.

1. Raikkönen visszavonul 14 pont

2. Russellt leigazolja a Mercedes 10 pont

3. Hamilton aláír 2021-re 3 pont

4-6. A Mercedes óv a szezonzáró után, Miami bekerül a naptárba, Vettelt kizárják a Magyar Nagydíjról 2-2 pont

7-8. Alonso kerékpáros balesetet szenved, Brivio a MotoGP-ből az Alpine-hoz igazol, Kínai versenyző az F1-ben 1-1 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Az év újonca: 1. Yuki Tsunoda, 2. Mick Schumacher, 3. Nyikita Mazepin

Az év csapatfőnöke: 1. Andreas Seidl, 2. Christian Horner, 3. Toto Wolff

Az év versenye: 1. Magyar Nagydíj, 2. Orosz Nagydíj, 3. Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj

Az év előzése: 1. Max Verstappen Lewis Hamilton ellen a vb-címért, 2. Max Verstappen a Mexikóvárosi Nagydíj első kanyarjában, 3-4. Lando Norris Charles Leclerc ellen Monzában és Kimi Raikkönen Fernando Alonso ellen Austinban

 

Az év balesete: 1. Verstappen és Hamilton Silverstone-ban, 2-3. Hamilton és Verstappen Monzában és Norris a spái időmérőn

Az év balhéja: 1. Abu Dhabi Nagydíj végjátéka és utózöngéi, 2. A silverstone-i ütközés és Hamilton ünneplése, 3. Belga Nagydíj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: