DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év balesete

Szerencsére akkora bukást nem láthattunk 2021-ben, mint Romain Grosjean tavalyi bahreini incidense, de azért így is volt miből válogatnunk év végi visszatekintő sorozatunk újabb felvonásában.

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal a szezon legnagyobb baleseteit vettük sorra (a képekre kattintva megtekinthetők az adott verseny videós összefoglalói!).

ev-balesete-monza



Balogh Boglárka: Szerencsére idén a nagyon csúnya baleseteket, mint amilyen anno Romain Grosjeané volt, megúsztuk, de így is van miből válogatni. Az első helyre Lewis Hamilton és Max Verstappen monzai találkozója kerül; ez nemcsak, hogy az év egyik legveszélyesebbje és legcsúnyábban kinézője is volt, de a főszereplők miatt extra feszültség is társult hozzá. A második nálam a Valtteri Bottas-George Russell ütközés Imolában, ez szintén komoly is volt, a pikantériáját pedig az adta, hogy a Mercedes akkor még aktuális és trónkövetelő pilótája csattant. Harmadik helyre Lando Norris spái balesete kerül, amely egy gyakorlatilag botrányba fulladó vasárnap előszele volt.

1. Hamilton és Verstappen, Monza

2. Bottas és Russell, Imola

3. Norris, Spa

 

Balogh Tamás: A Brit Nagydíj első körében történt ütközésnél nemcsak Max Verstappen falba csapódásának ereje volt óriási, hanem mivel a két vb-aspiráns ért össze, az általa keltett hullámok is. George Russell és Valtteri Bottas év eleji találkozójának is megvolt a maga pikantériája a Mercedes üléséért folytatott verseny miatt a baleset látványossága mellett, míg Lando Norris belga időmérőn elszenvedett incidensét egyszerűen „csak” ijesztő volt látni.

1. Max Verstappen és Lewis Hamilton Silverstone-ban

2. George Russell és Valtteri Bottas Imolában

3. Lando Norris Spában

ev-balesete-norris

Gellérfi Gergő: Több szempontból is meg lehet közelíteni ezt a kérdést, én végül „veszélyességi” alapon rangsoroltam. Hamiltont Monzában a glória óvta meg a súlyos sérüléstől vagy a még ennél is szomorúbb következményektől, Verstappent a silverstone-i pályáról egyenesen a kórházba kellett szállítani, míg Norris spái bukása után nemcsak bennem, de a versenyzőtársakban is megállt az ütő egy pillanatra…

1. Hamilton és Verstappen Monzában

2. Verstappen és Hamilton Silverstone-ban

3. Norris a spái időmérőn

 

Gobodics Tamás: Nálam az év legnagyobb csattanása mindenképpen Lando Norris spái balesete volt, amikor a fiatal brit minden bizonnyal egy komoly bravúr felé haladva vágódott neki a falnak. Nem maradhat ki a sorból Max Verstappen silverstone-i becsapódása, illetve az emlékezetes imolai Bottas–Russell találkozás sem – nehéz köztük sorrendet felállítani, de az én listámon végül ez utóbbi lett a harmadik.

1. Lando Norris, Spa

2. Max Verstappen, Silverstone

3. George Russell és Valtteri Bottas, Imola

 

Héjas Szilárd: Verstappen hatalmasat bukott Silverstone-ban, miközben Hamiltonnal szemben védte a pozícióját, a hungaroringi rajtbaleset sem volt kicsi, de a második helyezett nálam Bottas és Russell afférja Imolában, a harmadik pedig Verstappen és Hamilton monzai incidense.

1. Verstappen Silverstone-ban

2. Bottas és Russell Imolában

3. Verstappen és Hamilton Monzában

ev-balesete-russell-bottas

Strommer Benjamin: A silverstone-i incidens tökéletesen szimbolizálja, mennyire ádáz volt a 2021-es bajnoki küzdelem – Verstappen ráadásul az év egyik legnagyobb erejű becsapódását szenvedte el, talán csak Norris spái balesete vetekedett vele, amely megmutatta, túlzott esőben milyen komoly következményekkel járhat egyetlen apró hiba. Helyet kíván ezen a listán a hungaroringi rajtbaleset is, amelyben Bottas és Stroll együttes erővel összesen hat másik autót sodort el.

1. Hamilton és Verstappen silverstone-i ütközése

2. Norris spái balesete

3. Bottas (és Stroll) tarol a Hungaroringen

 

Szikora Tamás: Az idei vb-harcot eléggé meghatározták azok az ütközések, melyek Max Verstappen és Lewis Hamilton között történtek. Az ellenséges viszonyt a Brit Nagydíjon történtek robbantották ki, a holland pedig egy hatalmas balesetet szenvedett, így ezért tettem ezt az első pozícióba. A monzai esetben olyat láttunk, amit hála az égnek nagyon ritkán, a Red Bull a Mercedes tetején landolt, tehát ez a csattanás sem volt kevésbé ijesztő, mint amit Silverstone-ban láttunk, ez azonban már csak a folytatása volt a háborúnak. A lista végére Lando Norris balesete került a Belga Nagydíj kvalifikációjáról, ami szintén elég csúnyának nézett ki elsőre, azt pedig jól prezentálta, hogy mennyire nehezek voltak a körülmények azon a hétvégén.

1. Verstappen-Hamilton Brit Nagydíj

2. Verstappen-Hamilton Olasz Nagydíj

3. Lando Norris Belga Nagydíj időmérő edzés

ev-balesete-silverstone

Végeredmény: Talán nem meglepő, hogy a balesetek listáját a két vb-rivális ütközései dominálták: Silverstone-ban Verstappen becsapódásának tempója és ereje volt nagy, Monzában pedig lehet, hogy csak a halónak köszönhető, hogy nem lett sérülés az incidens vége. Norris belgiumi kvalifikációs balesete, valamint a Mercedes idei és jövő évi pilótáinak imolai ütközése került elő még többünknél, de egy szavazatot a hungaroringi rajtbowling is kapott tőlünk.

1. Verstappen és Hamilton Silverstone-ban 16 pont

2-3. Hamilton és Verstappen Monzában és Norris a spái időmérőn 9-9 pont

4. Russell és Bottas Imolában 7 pont

5. Bottas (és Stroll) tarolása a Hungaroringen 1 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Az év újonca: 1. Yuki Tsunoda, 2. Mick Schumacher, 3. Nyikita Mazepin

Az év csapatfőnöke: 1. Andreas Seidl, 2. Christian Horner, 3. Toto Wolff

Az év versenye: 1. Magyar Nagydíj, 2. Orosz Nagydíj, 3. Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj

Az év előzése: 1. Max Verstappen Lewis Hamilton ellen a vb-címért, 2. Max Verstappen a Mexikóvárosi Nagydíj első kanyarjában, 3-4. Lando Norris Charles Leclerc ellen Monzában és Kimi Raikkönen Fernando Alonso ellen Austinban

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: