DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év csapatfőnöke

Év végi sorozatunk hatodik felvonásában az istállók vezéreit értékeltük, igyekezve rámutatni arra is, az adott főnök mely képessége vagy erőssége jelentettek sokat a 2021-es évad küzdelmei során.

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal a csapatvezetőket értékeltük.

ev-fonoke-rossi-dppi



Balogh Boglárka: Ez már nehezebb falat, mert akit tényleg jogosultnak érzek erre a címre, az is kivívta a nemtetszésemet is bizonyos gesztusokkal, amik miatt mégsem adnám neki. De mégis, maradjon az első helyen Christian Horner, aki a Toto Wolff-fal vívott cicaharca miatt ugyan nem lett szimpatikusabb, de csapatát, élén Max Verstappennel, mégiscsak helyrepofozta annyira, hogy világbajnoki esélyesek legyenek. A második helyre Andreas Seidlt teszem, akinek hatása most már tényleg érezhető a McLarenen; ugyan év végére kissé visszaestek, de érezhetően kifelé másznak a gödörből, ahol az elmúlt éveket töltötték. A harmadik helyet az Alpine vezetősége kapja: nem tudom pontosan, kihez is lehetne ezt a csapatot igazán kötni, de az tény, hogy ők is jó irányba haladnak, szépen kontrollálták a csapatmunkát idén, ennek eredménye a győzelem és a dobogó is.

1. Christian Horner

2. Andreas Seidl

3. Alpine vezetősége

 

Balogh Tamás: A csapatvezetők teljesítményét mindig nehéz leválasztani az általuk irányított gárda produkciójától, Andreas Seidlt azonban elsősorban azért tettem a listám első helyére, mert „látványtalanul”, mégis eredményesen vezényelte le a McLaren Mercedes-motorra váltását, amely kilenc év után újra győzelemben és kis híján ismét vb-dobogóban mutatkozott meg. Jost Capito vezetésével a Williams hosszú idő után újra életjelet mutatott, a dobogóra pedig a Red Bullból vb-esélyes csapatot kovácsoló Christian Hornert jelöltem még, az energiaitalosok összességében kevesebbet hibáztak idén, mint a Toto Wolff irányította Mercedes.

1. Andreas Seidl

2. Jost Capito

3. Christian Horner

ev-fonoke-capito-dppi

Gellérfi Gergő: Bár a szezon vége nem a várakozások szerint alakult, összességében mégis elvitathatatlan az a munka, erőfeszítés (és persze eredmény), amit Andreas Seidl, a háttérben csendben meghúzódó csapatfőnök a McLaren fejlődésébe belepakolt. A dobogó másik két fokára a két „csapatvezető-fejedelmet” helyeztem, akik közül az idén Toto Wolff volt az aktívabb, és talán a nagyobb hatást is ő fejtette ki a végül egy-egy trófeával záródó küzdelemre.

1. Andreas Seidl

2. Toto Wolff

3. Christian Horner

 

Gobodics Tamás: Irracionális sorrendet állítottam fel, de nem tudtam ugyanazt leírni, mint az év csapatainál. Nálam a McLaren precíz munkával egyre feljebb juttató Andreas Seidl munkája ért a legtöbbet, a két nagyágyú közül pedig azért tettem előrébb Toto Wolffot, mert neki volt nehezebb dolga az év során – Christian Horneré lett az év csapata, de őt magát így sem tudom az első két helyre tenni a viselkedése miatt, bocsánat.

1. Andreas Seidl

2. Toto Wolff

3. Christian Horner

ev-fonoke-wolff-horner-dppi

Héjas Szilárd: Christian Horner és a Red Bull nagyszerűen kezelte a Mercedesszel való csatározás feszültségét, így nálam Horner a szezon csapatvezetője, a második helyre a McLarennel szépen fejldő Andreas Seidlt tenném, míg a harmadik helyre az eddig csapatfőnökként elég súlytalan Mattia Binottót nevezem.

1. Christian Horner

2. Andreas Seidl

3. Mattia Binotto

 

Mészáros Sándor: A letisztult rendszert építő Seidl a jövő embere és ezt úgy is bizonyította idén, hogy most még akadtak mélyrepülések.Bár a kamerák előtt előadott teátrális jelenetei nem mindenkinek tetszettek, Wolff ezúttal nyomás alatt is “egyben” tudta tartani a Mercedest. Capito friss lendületet hozott, komoly löketet adva a gödör mélyéről induló Williamsnek.

1. Andreas Seidl

2. Toto Wolff

3. Jost Capito

ev-fonoke-binotto-dppi

Strommer Benjamin: Normál esetben a két vb-címért küzdő csapat egyikének főnökét tenném az első helyre, de ebben az évben a Mercedes és a Red Bull vezére sokszor inkább emlékeztetett valóságshow-hősre, mint tiszteletreméltó, karizmatikus vezetőre. A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl annál rokonszenvesebb volt korrekt és józan nyilatkozataival, megnyilvánulásaival, ezért (természetesen figyelembe véve a csapatnál elért sikereit is) őt tettem az első helyre. A Red Bull nyolc év után újból csúcsra vezérlésével Christian Horner is megérdemli a dobogó egyik fokát, akárcsak az elmúlt szezonokban rengeteget kritizált Mattia Binotto: a Ferrari szervezetileg óriásit fejlődött, jó lépés volt a svájci olasztól, hogy nem utazik el minden versenyre, hanem a gyári háttérmunkán is rajta tartja szemét.

1. Andreas Seidl

2. Christian Horner

3. Mattia Binotto

 

Szikora Tamás: A McLaren jelentőset fejlődött az utóbbi években, idén pedig végre beérett a kemény munka gyümölcse. Ebben nagy szerepe volt a vezetőségnek is, így nálam egyértelműen Andreas Seidl került az első helyre. Hasonló okokból lett második Jost Capito, a Williamsnél ugyanis összeállt valami olyan, ami sokáig hiányzott. Megvan az összhang, a 2021-es csomag is elég jóra sikerült, ezért a grove-i alakulat csapatfőnökét nem lehetett kihagyni. A dobogó legalsó fokára Christian Hornert tettem, mert a Red Bull tapasztalt szakembere ugyanúgy állta a sarat a világbajnoki címért folytatott harcban, mint annak idején 2010 és 2013 között.

1. Andreas Seidl

2. Jost Capito

3. Christian Horner

ev-fonoke-seidl-dppi

Végeredmény: Noha csapataik és pilótáik vb-párharca miatt a sokszor egymásnak is odamondogató Christian Horner és Toto Wolff volt leginkább a rivaldafényben idén, szerkesztőségünk szavazásán mindkét nagyágyút lenyomta a McLarent szép csendben a középmezőny egyik fő szereplőjévé emelő és kilenc év után győzelemre vezető Andreas Seidl. Említést kapott még a Williamst irányító Jost Capito, a Ferrarit feltámasztó Mattia Binotto, valamint az Alpine vezérkara is.

1. Andreas Seidl 22 pont

2. Christian Horner 12 pont

3. Toto Wolff 6 pont

4. Jost Capito 5 pont

5. Mattia Binotto 2 pont

6. Alpine vezetősége 1 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Az év újonca: 1. Yuki Tsunoda, 2. Mick Schumacher, 3. Nyikita Mazepin

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: