DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év újonca

Yuki Tsunoda, Mick Schumacher vagy Nyikita Mazepin győzött meg minket leginkább 2021-ben? Évértékelő sorozatunk ötödik felvonásában az idei F1-es debütánsok produkcióját vettük górcső alá.

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal az újoncok teljesítményét értékeltük.

ev-ujonca-schumacher-dppi



Balogh Boglárka: Nem volt sok zöldfülűnk idén. Ha rangsorolnom kellene őket, talán Mick Schumacher kapná az első helyet, mert még mindig ő állt a legjobban az újoncév kihívásaihoz. Nyikita Mazepin és Yuki Tsunoda között nehéz sorrendet felállítani, talán az orosznak adnám a második helyet, mivel szerintem – főleg a végén – sikerült bizonyítania, hogy félreismerték. 

1. Mick Schumacher

2. Nyikita Mazepin

3. Yuki Tsunoda

 

Balogh Tamás: Túlzás lenne azt állítani, hogy bármelyik debütáns meggyőzött volna 2021-ben, a számos újonchiba mellett viszont még Yuki Tsunoda volt az, aki egyszer-kétszer meg tudta villantani, mire lehet képes. Persze a sereghajtó Haasban ülő Mick Schumachernek és Nyikita Mazepinnek eleve nehezebb dolga volt e téren, kettejük közül pedig a németet éreztem jobbnak valamelyest.

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher

3. Nyikita Mazepin

 

Gellérfi Gergő: Ellentmondásosnak tűnik, hogy az év csalódása mellett az év újonca díjra is Tsunodát jelölöm, de megvan az okom rá. Hármójuk közül elsősorban neki volt alkalma megmutatni, mire képes valójában, a Haas annyival lemaradt a mezőnytől, hogy lehetetlen reális értékelést mondani a két pilótáról, Mazepin csapaton belüli elnyomása miatt még egymáshoz viszonyítva sem igazán…

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher és Nyikita Mazepin

ev-ujonca-tsunoda-dppi

Gobodics Tamás: Idén nem sok értelme van ennek a díjnak, hiába volt három újonc is. A két Haas teljesítményét nem lehet megítélni, mindketten rengeteg hibát követtek, tempóban pedig egymáshoz sem lehet őket mérni, Mazepin annyira méltatlan helyzetbe került házon belül a sokkal rosszabb autóval, hogy lényegtelen a különbség, az nem mutatja meg a valóságot. Marad Tsunoda, aki szintén borzasztóan sokat hibázott, de neki legalább az autóból kifolyólag voltak felvillanásai – jó, legyen ő az első.

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher

3. Nyikita Mazepin

 

Héjas Szilárd: Három újoncunk volt 2021-ben: Yuki Tsunoda, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin. Ez a sorrend meg is állja a helyét nálam, ugyanis Mick Schumachernek a bűn gyenge Haasszal nem volt lehetősége megmutatni, mi rejlik benne, de Mazepintől azért jobb volt, Tsunoda viszont év végére már megmutatott valamit abból, amiért a Honda idáig hozta.

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher

3. Nyikita Mazepin

 

Mészáros Sándor: A legnehezebb kategória… Schumacher az egészségesnél erősebb hátszéllel versenyezve maxolta ki a lehetőségeit. Tsunoda ingadozó teljesítménye kiábrándító volt, de amikor elkapja a ritmust, képes nagy dolgokra. A mindvégig hátrányos megkülönböztetésben részesített Mazepin a közvélekedés ellenére megérdemli az újabb esélyt.

1. Mick Schumacher

2. Yuki Tsunoda

3. Nyikita Mazepin

ev-ujonca-mazepin-dppi

Strommer Benjamin: A szezon erős kezdete és befejezése között valóban voltak harmatgyenge pillanatai, mégis túlzónak érzem azokat a véleményeket, melyek szerint Yuki Tsunoda az F1-ben maradást sem érdemelte volna meg. Az autóból kifolyólag Mick Schumacher Formula-1-es kvalitásairól keveset tudtunk meg, leszámítva, hogy Nyikita Mazepinnél biztosan jobb.

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher

3. Nyikita Mazepin

 

Szikora Tamás: Nem sok választás volt a jelölteket illetően, mivel pont három újonc volt idén, velük kapcsolatban viszont pont az történt, amire számítani lehetett. Mindhárman elkövettek hibákat, amikből tanulniuk kell, tapasztalatszerzésnek pedig kiváló volt ez a szezon. Tsunoda nálam azért került az első helyre, mert bár hullámzó volt a teljesítménye, a végére úgy tűnt rátalált a helyes útra, amit az Abu Dhabiban szerzett negyedik helye is jól mutat. A Haas két pilótája között eleinte nehéz lett volna sorrendet kialakítani, mivel sokat hibáztak, ám Schumacher valamivel erősebbnek tűnt, a Török Nagydíj időmérőjén elért Q2-es szereplése pedig megmutatta, hogy van még benne potenciál. 

1. Yuki Tsunoda

2. Mick Schumacher

3. Nyikita Mazepin

ev-ujonca-nyito-dppi

Végeredmény: A három újonc közül a várakozásoktól elmaradó teljesítménye és időről időre előforduló hibái ellenére is Yuki Tsunodát találtuk a legjobbnak 2021-ben, de két elsőséget azért a Haasszal olykor megvillanó Mick Schumacher is begyűjtött, míg Nyikita Mazepinnek egy rendes és egy megosztott második hely volt a legjobbja szerkesztőségünk szavazásán.

1. Yuki Tsunoda 21 pont

2. Mick Schumacher 18 pont

3. Nyikita Mazepin 10 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: