DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pilótája

Az idei év sem lehet teljes számunkra a Formula-1-es szezonértékelő nélkül, amelyben mostantól az év utolsó napjáig minden nap kitárgyalunk egy új témát. Kezdjük a versenyzőkkel!

A szokásoknak megfelelően minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Első körben a pilóták 2021-es teljesítményeit értékeltük.

ev-pilotaja-verstappen-dppi



Balogh Boglárka: Az első helyre nem is tehetnék mást, mint a friss világbajnokot, Max Verstappent. Korábban, bevallom, az egyik legellenszenvesebb figurának tartottam, de idénre valóban megkomolyodott, és összeszedett maradt végig, még a legkiélezettebb helyzetekben is. Igazi versenyzőhöz méltóan viselkedett. A második helyezett nálam Carlos Sainz, akit az év meglepetésemberének tartok. Karrierje elején nem úgy tűnt, hogy jelentős alakja lehet a Formula-1-nek, idén azonban csapaton belül elverte a Ferrari következő világbajnokának tartott Charles Leclerc-t is. A harmadik helyre pedig Fernando Alonsót tenném, aki szintén pozitív meglepetés volt, bebizonyítva, hogy a kor csak egy szám.

1. Max Verstappen

2. Carlos Sainz

3. Fernando Alonso

 

Balogh Tamás: Vitatott finálé után ugyan, de kétség sem férhet hozzá, hogy megérdemelten lett 2021 F1-es világbajnoka Max Verstappen, ő nyújtotta idén a legjobb teljesítményt a pályákon. Bár Lewis Hamilton korántsem volt olyan megingathatatlan, mint a korábbi években, a szezonhajrában mutatott produkciója, amellyel hajszál híján nyolcadszor is világbajnok lett, így is kalapemelést érdemel. A harmadik helyezettet illetően sokáig vívódtam Lando Norris és Carlos Sainz között, s végül a spanyol meggyőző első ferraris idénye ellenére is az évad során olykor a két élcsapat versenyzőinek bajszát is megcibáló britre voksoltam.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

ev-pilotaja-hamilton-dppi

Gellérfi Gergő: Furcsa helyzet, amikor egy bő hónapja a könyveinkhez szavaztunk, Lando Norrist még a második helyre tettem, most viszont a top3-ba sem fér nálam, az utolsó hetek annyira más színbe helyezték a középmezőny harcait. Az első kettő nem kérdéses, a harmadik pozíció nálam (engedve a recency biasnak) az AlphaTauriból ismét mindent kisajtoló Pierre Gaslyé.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Pierre Gasly

 

Gobodics Tamás: A világbajnoki háború végkifejletétől függetlenül is egyértelmű volt számomra ez a szavazás. A legkevesebb hibával, legstabilabb teljesítménnyel dolgozó Max Verstappen volt az Év pilótája, a többet rontó, de így is világbajnoki szintet hozó Lewis Hamilton a második, a dobogó alsó fokára pedig Lando Norrist tettem – az év utolsó szakaszára visszaesett a formája, de a szezonzárós kvalifikáción megmutatta, hogy nem eszik azt olyan forrón.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

ev-pilotaja-norris-dppi

Héjas Szilárd: Bármennyire is ellentmondásos körülmények között ért véget a világbajnokság, számomra nem kérdés, hogy a szezon egészét tekintve Max Verstappennél nem volt jobb 2021-ben. Hamilton a szezon végén megrázta magát, de évközben voltak hibái, a középmezőnyből pedig mindenkinek voltak villanásai, ahogyan George Russellnek is a hátsóbb szegmensekben, így itt nehéz a választás a harmadik helyet illetően, amire az én meglátásom szerint sem Bottas, sem Perez nem szolgált rá.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

 

Mészáros Sándor: Verstappen és Hamilton kiemelkedett a mezőnyből, nálam a holland azzal volt a jobb a britnél, hogy kevesebb hibát vétett. A dobogóm legalsó foka Gaslyé, aki 2020 után idén is képes volt villogni egy ilyesmire nem éppen alkalmas autóval.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Pierre Gasly

ev-pilotaja-gasly-dppi

Strommer Benjamin: Bármit is gondolunk a szezonzáróról, az év összességét nézve Max Verstappen nyújtotta a legjobb teljesítményt: de Lewis Hamilton is minden elismerést megérdemel, különösen év végi felzárkózása miatt, amelynek köszönhetően valóban karnyújtásnyira volt a nyolcadik vb-címtől. Az egyértelmű első kettő után nehéz harmadik helyezettet mondani. Bár az összetett hatodik hely nem ezt tükrözi, a teljes szezont tekintve mégis úgy gondolom, Lando Norris nyújtott igazán kiemelkedőt a mezőny további részéből. 

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

 

Szikora Tamás: Nehéz volt dönteni ebben a kategóriában, miután többen is hatalmas teljesítményt nyújtottak idén. Verstappen egyértelműen az első helyre került a világbajnoki címe miatt, a holland pilóta már a tavalyi évben is nagyszerű volt, idén pedig minden összeállt számára, ami a végső sikerhez kellett és élt is a lehetőséggel. Ami a másik két tehetséget illeti, hihetetlen volt, amit Russell művelt a Williams autójával, különösen a Belga Nagydíj kvalifikációján, de Norris is elismerést érdemel. A McLaren versenyzője élete eddigi legjobb szezonját hozta össze, ezen pedig az sem változtat, ami Szocsiban történt. A jövőben komolyan számolni kell velük, főleg, hogy jó eséllyel az élmezőnyben lesznek.

1. Max Verstappen

2. George Russell

3. Lando Norris

ev-pilotaja-nyito-dppi

Végeredmény: A győztest illetően nem volt kérdés, MAXimális pontszámmal végzett az élen a Formula.hu F1-es értékelőjében a friss világbajnok. Kihívója egyikünknél sem zárt a másodiknál előkelőbb helyen, de volt, akinél a háromba sem fért be Lewis Hamilton. A „maradék” versenyzők közül Lando Norrist említettük a legtöbben, de kapott szavazatot Carlos Sainz, George Russell, Pierre Gasly és Fernando Alonso is.

1. Max Verstappen 24 pont

2. Lewis Hamilton 12 pont

3. Lando Norris 5 pont

4-5-6. Carlos Sainz, George Russell és Pierre Gasly 2-2 pont

7. Fernando Alonso 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: