DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év versenye

Igencsak elkényeztetett idén minket a Formula-1 jobbnál jobb futamokkal, így a szokottnál is nehezebb dolgunk volt az idény legjobb nagydíjainak kiválasztásakor – de azért megszületett a listánk!

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal azt vettük górcső alá, melyek voltak a legjobb futamok 2021-ben (a képekre kattintva megtekinthetők az adott verseny videós összefoglalói!).

ev-versenye-abudhabi-dppi



Balogh Boglárka: Frenetikus szezonunk volt, nem egy parádés versennyel, így igen nehéz közülük választani. A legjobbnak mégis a szezonzárót jelölném, az egészen végighúzódó feszültség és az utolsó körös dráma miatt – amikor már azt hittük, ez a szezon nem tartogathat több fordulatot, akkor bumm, jött a csavar! Nem emlékszem, mikor volt az utolsó futam, amit nem bírtam ülve végignézni. A második helyet a Szaúd-arábiai Nagydíj kapja, ami megint olyan volt, amikor egy pillanatra sem lehetett félrenézni, mert mindig történt valami egészen váratlan; olyan, amit biztosan nem láttál még életedben. A lista harmadik helye pedig a Magyar Nagydíjé; új győztessel, feltámadó nagyöregekkel és némi bowlingozással az elmúlt évek legizgalmasabb hungaroringi futama kerekedett.

1. Abu Dhabi Nagydíj

2. Szaúd-Arábiai Nagydíj

3. Magyar Nagydíj

 

Balogh Tamás: Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy kijelentsem, hogy szerintem az elmúlt bő másfél évtized – azaz amióta követem az F1-et – legizgalmasabb szezonját láthattuk 2021-ben, s ez abban is megmutatkozott, hogy egy kezemen meg tudnám számolni a laposabban alakuló versenyeket. Nagyon nehéz dolgom volt a három legjobb futam kiválasztásában, mivel én az izgalmas stratégiai csatákat (lásd Bahrein, Barcelona vagy Austin) is nagyon élveztem, de végül olyan nagydíjakat választottam, amelyeket valamilyen extrém tényező vagy történés – például eső – megbolondított.

1. Magyar Nagydíj

2. Orosz Nagydíj

3. Szaúd-arábiai Nagydíj

ev-versenye-szocsi-dppi

Gellérfi Gergő: Az összes kategória közül itt a legnehezebb „csak” hármat választani… Elképesztő volt a szezonzáró is, ahogy az egy héttel korábbi dzsiddai verseny is, de végül három olyan futamra esett a választásom, ahol legalább a főszerepben nem a botrányok, balhék, vitatható ítéletek voltak, de persze e hétvégéken is előkerült az ilyesmi, ahogy idén szinte mindig – az pedig teljesen véletlen, hogy a hajdani „keleti blokk” három versenye került ide…

1. Orosz Nagydíj (SOHA nem hittem volna, hogy ideírom egyszer…)

2. Magyar Nagydíj

3. Azerbajdzsáni Nagydíj

 

Gobodics Tamás: Lehet, hogy elfogultság, de nálam a Magyar Nagydíj kívánkozik a lista élére – igazi őrületet láthattunk a rajtkáosszal, Lewis Hamilton „egyszemélyes” újraindításával, majd felzárkózásával, Fernando Alonso védekezésével és a győzelemért zajló valószínűtlen Ocon–Vettel meccsel. A dobogóra felfért még a több drámai fordulópontot is hozó Azerbajdzsáni Nagydíj, valamint a rendkívül feszült és sokáig emlékezetes Szaúd-arábiai ketrecharc is.

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Szaúd-arábiai Nagydíj

 

Héjas Szilárd: Talán kicsit haza beszélek, de nálam a szezon legjobb versenye Mogyoródon zajlott, abszolút váratlan végeredménnyel és fordulatokkal, balesetekkel. Hasonlóan izgalmasan alakult az Olasz Nagydíj Monzában és a szezonzáró is felejthetetlen volt, de ez az a kategória, ahol sajnálom, hogy csak három jelöltünk lehet, ráadásul azok között is sorrendet kell tenni.

1. Magyar Nagydíj

2. Olasz Nagydíj

3. Abu Dhabi Nagydíj

ev-versenye-baku-dppi

Mészáros Sándor: Olyan különleges évad volt 2021, amely hemzsegett a jobbnál jobb versenyektől - gyakorlatilag minden egyes futamnak megvolt a maga különlegessége. Annyi biztos, hogy a Magyar Nagydíjon látott őrület és Esteban Ocon totálisan szürreális győzelme a ranglista élére kívánkozik.

1. Magyar Nagydíj

2. Orosz Nagydíj

3. Azerbajdzsáni Nagydíj

 

Strommer Benjamin: Nem ez az a kategória az évértékelőben, ahol könnyű sorrendet állítani: tízes listát is lehetne írni a szezon emlékezetes és izgalmas versenyeiről, de a Magyar Nagydíj fordulatait egyetlen másik sem múlta felül számomra – és nem titok, az is nyomott a latban, hogy ez az őrület nálunk bontakozott ki. Az azeri verseny az addigi forgatókönyvet feje tetejére állító befejezéssel és a monzai fordulatok érdemelték még ki a listán való szereplést.

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Olasz Nagydíj

 

Szikora Tamás: Több szempontból is történelminek bizonyult az idei verseny a Hungaroringen, az ott történtek pedig elképesztők voltak. Soha nem állt még egy darab autó a rajtrácson, az Alpine elképesztő munkát végzett, és Fernando Alonso is régi önmagát idézte a Hamilton elleni védekezéssel. A spanyol pilóta így ott segítette pályafutása első győzelemhez Esteban Ocont, ahol ő maga is megszerezte legelső sikerét annak idején. Számomra ezt még a fantasztikus szezonzáró sem múlta felül, ugyanakkor a drámai utolsó körös harcot a világbajnoki címért, sosem feledjük. Ebből a szempontból Silverstone fordulópont volt, az a nagydíj végig izgalmas volt, a Hamilton és Verstappen közötti háború pedig ott robbant ki igazán. 

1. Magyar Nagydíj

2. Abu Dhabi Nagydíj

3. Brit Nagydíj

ev-versenye-magyar-dppi

Végeredmény: Csak úgy hemzsegtek idén a jobbnál jobb futamok, szavazásunkat mégis valósággal letarolta a Magyar Nagydíj a rajtbalesetével, a szürreális újraindításával és a váratlan végeredményével. Szocsiban az eső kavarta meg a lapokat, a dobogóra pedig Baku és az évadzáró fért még fel, de említést kapott a teljesen őrült dzsiddai megmérettetés, valamint a két legkomolyabb Verstappen–Hamilton ütközést hozó futam is.

1. Magyar Nagydíj 21 pont

2. Orosz Nagydíj 7 pont

3-4. Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj 6-6 pont

5. Szaúd-arábiai Nagydíj 4 pont

6. Olasz Nagydíj 3 pont

7. Brit Nagydíj 1 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Az év újonca: 1. Yuki Tsunoda, 2. Mick Schumacher, 3. Nyikita Mazepin

Az év csapatfőnöke: 1. Andreas Seidl, 2. Christian Horner, 3. Toto Wolff

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: