DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év előzése

Az autóversenyek savát-borsát valahol a látványos előzési manőverek adják: év végi visszatekintő sorozatunk mai felvonásában a legemlékezetesebb 2021-es megmozdulásokat rangsoroltuk.

Idén sem marad el a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozata, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Mai cikkünkben a legszebb előzésekre tekintettünk vissza, olykor némileg tágan értelmezve a fogalmat.

Balogh Boglárka: Sajnos engem olyan szempontból pocsék memóriával áldott meg a sors, hogy ilyesmikre nem tudok pontosan visszaemlékezni, de megpróbálom mégis a három legjobbat megtalálni. Ami nekem izgalom szempontjából kiemelkedik, az talán a szezonzárón Lewis Hamilton és Sergio Perez oda-vissza előzgetése, élmény volt nézni, főleg annak tudatában, hogy mekkora tétje van. A második helyre szintén nem egyetlen előzést tennék, hanem inkább egy manőversorozatot: Fernando Alonso komolyan harcban volt idén Sebastian Vettellel az Előzés-díjért, a silverstone-i sprinten bemutatott, pozícióvadászós rajtja pedig a „kvalifikáció” legjobb pillanata is lett. A harmadik helyen sokáig gondolkodtam, több Hamilton-Verstappen csata is volt a fejemben, végül a franciaországi, futamgyőzelmet érő előzést írtam ide.

1. Hamilton-Perez oda-vissza, Abu Dhabi

2. Alonso rajtja a silverstone-i sprinten

3. Verstappen-Hamilton, Le Castellet

 

Balogh Tamás: „Meghekkelem” a rendszert, mert az első helyre nem egy konkrét előzést, hanem az azt megelőző körök védekezését választottam: Fernando Alonso briliáns védekezése a frissebb gumikon érkező Lewis Hamilton ellen méltán nyerte el az FIA-nál is az Év akciója-díjat. Hasonlóan emlékezetes manőver számomra Max Verstappen mexikói rajtnál bemutatott merész megmozdulása, de hogy egy klasszikus előzés is kerüljön a listára, a harmadik helyre Lando Norris a monzai Curva Grandéban Charles Leclerc ellen elkövetett bátor manőverét tettem.

1. Fernando Alonso védekezése Lewis Hamilton ellen a Magyar Nagydíjon

2. Max Verstappen a Mexikóvárosi Nagydíj első kanyarjában

3. Lando Norris Charles Leclerc ellen az Olasz Nagydíjon

Gellérfi Gergő: Ha a bajnoki címet egy utolsókörös előzés dönti el, akkor nálam az az év előzése. Még akkor is, ha ennél objektíve természetesen voltak szebb és voltak „egyenlőbb feltételek mellett” lebonyolított előzések is. A második helyre szintén a hollandot tettem, aki szenzációs manővert mutatott be a mexikóvárosi rajtot követően, míg a harmadik helynél nem feltétlenül az előzési manőver, hanem maga az odáig vezető csata volt az, ami helyet követelt ezen a listán.

1. Verstappen Hamilton ellen Abu Dhabiban

2. Verstappen a Mercedesek ellen a Mexikóvárosi Nagydíj első kanyarjában

3. Hamilton és Alonso csatája a Hungaroringen

 

Gobodics Tamás: Nehéz utólag felidézni a leglátványosabb pillanatokat, így inkább csak arra tudok támaszkodni, ami könnyen eszembe jut. Mindenképpen ilyen volt Lando Norris manővere Charles Leclerc ellen Monzában, amikor tökön-babon átvágva gyűrte le riválisát, Max Verstappen mexikói rajtja is sokáig emlékezetes pillanat lesz, de nem hagyhattam ki Kimi Raikkönen megmozdulását sem, amikor Austinban Fernando Alonsóval melegítették fel közös múltjukat.

1. Lando Norris Charles Leclerc ellen, Monza

2. Kimi Raikkönen Fernando Alonso ellen, Austin

3. Max Verstappen, Mexikó, rajt

 

Héjas Szilárd: Kell ide indoklás? Max Verstappen manővere az utolsó verseny utolsó körében a világbajnoki címet jelentette számára, a második és a harmadik helyre pedig Hamilton és Perez csatáit tenném, hiszen bár Hamilton elment Törökországban és Abu Dhabiban is a mexikói mellett, talán ő maga sem számított ekkora ellenállásra Perez részéről.

1. Verstappen a vb-címért

2. Hamilton Perez ellen Törökországban

3. Hamilton Perez ellen a szezonzárón

Strommer Benjamin: Nosztalgikus pillanat volt a két nagy öreg csatája az USA Nagydíjon: az Alfa és az Alpine kanyarokon át haladt egymás mellett, még össze is értek. Elképesztő csörte volt – akárcsak Verstappen mexikói kezdése a harmadik rajtkockából, ahonnan az egyenes végén kifékezte a két Mercedest. Valljuk be, a holland megmozdulása a szezon utolsó körében a gumikülönbségből fakadóan nem volt olyan bravúros versenyzői teljesítmény, de annál nagyobb jelentőségű előzés nem történt a bajnokságban: ezért tettem végül a harmadik helyre.

1. Raikkönen megelőzi Alonsót Austinban

2. Verstappen a mexikói rajtnál átlépi mindkét Mercedest

3. Verstappen manővere Abu Dhabiban a vb-címért

 

Szikora Tamás: Bár a körülmények elég zavaróak voltak, ettől függetlenül elképesztően látványos volt az a harc, amit Abu Dhabiban Max Verstappen és Lewis Hamilton vívtak. Ahogyan a holland bevetődött a hétszeres világbajnok mellé, az több szempontból is kockázatos volt, de végül a világbajnoki címet jelentette a számára. A Mercedes brit versenyzőjének is volt azért bevállalós előzése idén, Silverstone-ban a Charles Leclerc elleni manővere nem volt veszélytelen, de kifizetődött, így egyértelmű volt, hogy ott lesz a legjobb háromban, melyet Lando Norris előzése zár nálam. A McLaren pilótája és Leclerc nagy csatában voltak a második helyért az Olasz Nagydíjon, ahol sokáig egymás mellett autóztak. Nagyszerű volt látni ezt is. 

1. Verstappen Hamilton ellen az Abu Dhabi Nagydíj utolsó körében

2. Hamilton Leclerc ellen a Brit Nagydíj utolsó köreiben

3. Norris Leclerc ellen Monzában

Végeredmény: Szerkesztőségünk szavazásán az a manőver végzett az élen, amely az egész idényben a legfontosabbnak bizonyult, de a második helyre is az újdonsült világbajnok egyik káprázatos megmozdulása került. Értékeltük Norris és Raikkönen előzéseit is, de olyan csaták is kaptak jelöléseket tőlünk, amelyek során inkább a végső manőverig vezető út volt igazán emlékezetes.

1. Max Verstappen Lewis Hamilton ellen a vb-címért 10 pont

2. Max Verstappen a Mexikóvárosi Nagydíj első kanyarjában 7 pont

3-4. Lando Norris Charles Leclerc ellen Monzában és Kimi Raikkönen Fernando Alonso ellen Austinban 5-5 pont

5-6. Fernando Alonso és Lewis Hamilton csatája a Hungaroringen és Lewis Hamilton és Sergio Perez csatája Abu Dhabiban 4-4 pont

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Carlos Sainz, 2-3. Esteban Ocon és Williams

Az év csalódása: 1. Aston Martin, 2. Daniel Ricciardo, 3. Yuki Tsunoda

Az év újonca: 1. Yuki Tsunoda, 2. Mick Schumacher, 3. Nyikita Mazepin

Az év csapatfőnöke: 1. Andreas Seidl, 2. Christian Horner, 3. Toto Wolff

Az év versenye: 1. Magyar Nagydíj, 2. Orosz Nagydíj, 3. Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: