DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év előzése

A megszokottnál is többet morfondíroztunk az év legszebb megmozdulásain, ami végül egy kifejezetten színes listát eredményezett.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Na, ki előzte a legnagyobbat 2020-ban?

Vaszilykó Péter: Sergio Perez Esteban Ocon elleni portugáliai megmozdulásának minden pillanata tele van feszültséggel, és ami a legjobb benne, hogy a pálya vonalvezetésének és az autók hasonló teljesítményének köszönhetően majdnem egy teljes körön keresztül tart. Szorítok azért, hogy a 2022-es konstrukciók sokkal több ilyen helyzetet teremtsenek. Alex Albonról idén többnyire negatív vélemények láttak napvilágot, de Daniel Ricciardo ellen a Rivage-ban olyan cselt mutatott be, ami példaértékű. Szintén Spában Pierre Gasly pedig azt szemléltette, mire lehet képes egy F1-es versenyző padlógázzal az Eau Rouge felé száguldva, ha kellően tökös.

1. Perez Ocon ellen a Portugál Nagydíjon
2. Albon Ricciardo ellen a Belga Nagydíjon
3. Gasly Perez ellen a Belga Nagydíjon

Strommer Benjamin: Volt egy előzés, amelyik a futam végeredményét nem határozta meg, a Mercedes évek óta mutatott dominanciáját hátuk közepére kívánók számára azonban elégtételt jelentett: Portugáliában Carlos Sainz a gumielőnyt kihasználva a hetedik rajthelyről előzte végig a többieket, az első körben megvolt Hamilton, a második elején pedig az addig vezető Bottas is. Egy McLaren lépi át játszi könnyedséggel a Mercedeseket és áll az élre – számomra ez volt az év előzése! Danyiil Kvjat Imolában demonstrálta, miért a „tökös” szóval jellemezhetők legjobban versenyzői megmozdulásai: a biztonsági autós újraindítás pillanatában kettőt előzött a célegyenesben, majd pár kanyar múlva Leclerc-től sem kért engedélyt, hogy bevetődjön mellé. Lando Norris a Stájer Nagydíj parádés utolsó köréről felelt: miután végre átverekedte magát Strollon, az utolsó előtti kanyarban még Perez sérült autóját is kikerülte.

1. Sainz Bottas ellen a Portugál Nagydíjon
2. Kvjat lehagyja Perezt és Albont (majd Leclerc-t) az Emilia-Romagna-i Nagydíjon
3. Norris mindkét Racing Pointot letudja az utolsó körben a Stájer Nagydíjon

Héjas Szilárd: Számomra Raikkönen Portimaóban bemutatott előzéssorozata volt a legszebb, melyet az FIA is megválasztott az év akciójának. A második helyre azt tenném, mikor Leclerc hibáját kihasználva Vettel az utolsó előtti kanyarban jött fel a harmadik helyre, míg a képzeletbeli dobogó alsó fokára Sainz Raikkönennel szemben bemutatott előzését tenném Monzából.

1. Raikkönen rajtja a Portugál Nagydíjon
2. Vettel Leclerc ellen a Török Nagydíjon
3. Sainz Raikkönen ellen az Olasz Nagydíjon

Gellérfi Gergő: Az elmúlt években jellemzően Daniel Ricciardo és Max Verstappen voltak e válogatás főszereplői, idén viszont Sergio Perez vette át tőlük ezt a szerepet – legalábbis nálam. A harmadik helyre az Alex Albonnal szembeni imolai manőverét soroltam, mellyel nemcsak lehagyta újdonsült elődjét, de alaposan meg is zavarta. A második pozícióban a mexikói volt a szenvedő alany: Last Lap Lando a Stájer Nagydíj utolsó pillanataiban bátran vetődött be a sérült autóval közlekedő mexikói mellé. A dobogó tetején viszont ismét elkövető volt a mexikói: az egykori csapattárssal, Esteban Oconnal szembeni fél körön át tartó algarve-i csatája az év egyik legszebb jelenetsora volt.

1. Perez Ocon ellen a Portugál Nagydíjon
2. Norris Perez ellen a Stájer Nagydíjon
3. Perez Albon ellen az Emilia-Romagna-i Nagydíjon

Bognár Viktor: Az első helyezett a kanyarokon át tartó visszaelőzési mutatványért, a második a szorult helyzetben lévő külső íves kerékvetőzésért, a harmadik pedig a szimbolikája miatt került fel a listámra. Utóbbi esetében a két versenyző eltérő frissességű gumikon haladt ugyan a Mercedes összekutyult bokszmunkája után, de valahogy számomra mégis a szezon jelképes megmozdulása maradt, ahogy a beugró Russell a szahíri pálya külső, szűk szakaszán bebújt a nem engedékenykedő Bottas mellé.

1. Verstappen Bottast a Stájer Nagydíjon
2. Albon Raikkönent a 70. Évfordulós Nagydíjon
3. Russell Bottast a Szahíri Nagydíjon

Balogh Tamás: Csalok az első helyezettel, hiszen nem egyetlen manőverről van szó, de muszáj volt valamelyik kategóriában megemlítenem Kimi Raikkönen parádés portimaói első körét, amely során a 16.-ról a 6. helyre jött fel, megcsillogtatva hihetetlen rutinját és tehetségét. Max Verstappen a második spielbergi verseny hajrájában egy Valtteri Bottas elleni visszaelőzéssel üzente meg, hogy bár a Mercedes idén is fölényben, ő bizony a körme szakadtáig küzdeni fog ellenük, ahogy George Russell szintén Bottas által elszenvedett szahíri manőverének a gumielőny ellenére is üzenetértéke volt azzal kapcsolatban, hogy ki is volt jobb azon a hétvégén házon belül – beugróként.

1. Kimi Raikkönen a fél mezőny ellen a Portugál Nagydíjon
2. Max Verstappen visszaelőzése Valtteri Bottas ellen a Stájer Nagydíjon
3. George Russell Valtteri Bottas ellen a Szahíri Nagydíjon

A végeredmény: Sohasem volt még ennyire változatos az előzéses szavazásunk, hiszen hatan 13 különféle megmozdulást emeltünk ki, és egyik sem kapott kettőnél több említést! Ennek fényében már nem is meglepő, hogy holtversenyt hirdetünk, a győztes ugyanis két hosszú manőver lett: Perez Ocon elleni portimaói meszermunkája, valamint Raikkönen nagylélegzetű első körös alakítása ugyanarról a pályáról egyaránt két-két csapattagunknál kerültek a lista első helyére, és ennyi elég is volt a győzelmükhöz. De Verstappen spielbergi mestercsele is csak hajszállal maradt el. Érdekes, hogy az öt legtöbb pontot kapó momentum két nagydíjra koncentrálódik - amelyek viszont a legjobb versenyek listáján egy szavazatot sem kaptak tőlünk!

1-2. Perez Ocon ellen a Portugál Nagydíjon; Raikkönen első köre a Portugál Nagydíjon 6-6 pont
3. Verstappen Bottast a Stájer Nagydíjon 5 pont
4-5. Norris Perez ellen a Stájer Nagydíjon; Sainz Bottas ellen a Portugál Nagydíjon 3-3 pont

verstappen bottas



Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Az év csapata: 1. Mercedes és McLaren, 3. Alpha Tauri

Az év meglepetése: 1. Pierre Gasly és Renault, 2. Daniel Ricciardo

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Alexander Albon, 3. Sebastian Vettel

Az év újonca: 1. Nicholas Latifi, 2. Jack Aitken és Pietro Fittipaldi

Az év versenye: 1. Szahíri Nagydíj, 2. Olasz Nagydíj, 3. Török Nagydíj

Az év csapatfőnöke: 1. Toto Wolff, 2. Andreas Seidl, 3. Franz Tost

Az év bukása: 1. Grosjean Bahreinben, 2. Tömegbaleset Mugellóban, 3. Leclerc Monzában

Az év balhéja: 1. Az Ausztrál Nagydíj törlése, 2. Az FIA és a Ferrari paktuma, 3. A Racing Point másolási ügye

Az év híre: 1. Alonso visszatér, 2. Vettelt elküldi a Ferrari

Az év pillanata: 1. Grosjean megmenekülése, 2. Hamilton megkapja Schumacher sisakját, 3. Gasly ül a monzai dobogón 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: