DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pilótája

Régi olvasóink már jól tudhatják, hogy egyetlen év sem lehet teljes számunkra a Formula-1-es szezonértékelő nélkül, amelyben mostantól az év utolsó napjáig minden nap kitárgyalunk egy új témát. Kezdjük a versenyzőkkel!

Idén szerkesztőségünk hat tagja vett részt a szavazásban, amelyen minden kategóriában a legjobb hármat listáztuk, majd ezeket 3, 2, 1 ponttal értékeltünk, és így alakult ki a végeredmény. Lewis Hamilton hosszú évek óta üldögél a Formula.hu év versenyzőjének trónján, idén viszont szokatlan izgalommal vetettük bele magunkat az első kategóriába, tudva, hogy ezúttal lehetnek kihívói a britnek, hiszen 2020-ból nem csak ő tudhat maga mögött szinte tökéletes szezont.

v 



Balogh Tamás: Nehéz volt a két kiemelkedő versenyző közül dönteni, végül az billentette nálam a mérleg nyelvét a rekordokat beállító és döntögető, és természetesen idén is extraklasszis teljesítményt nyújtó Lewis Hamiltonnal szemben Max Verstappen javára, hogy a holland a brittel ellentétben gyakorlatilag hibátlan szezont futott: csak az isztambuli megforgását lehet ellenpéldaként említeni, azon kívül rendre kihozta az autóból azt, ami abban benne volt – vagy még annál is többet. Sergio Perez pedig karrierje legerősebb idényét futotta, méltán lett a középmezőny királya két futam kihagyásával és számos balszerencsés műszaki problémával együtt is.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Sergio Perez

 

Bognár Viktor: Tény, hogy a Török Nagydíj előtt még eszem ágában sem lett volna Perezt az élre, de talán még az első háromba sem tenni, és így most el lehet rám sütni az autósportos közhelyet, hogy mindenkit csak annyira tartok jónak, mint amilyen a legutóbbi versenye volt, de valahogy úgy érzem, a mexikói szezonjának története csak egészében tekintve jutott el a Nirvánába. Az évad elején még úgy tűnt, nincs a csúcson, de eredményei értékelésekor vegyük számba a vírus miatti kihagyásait, valamint az elrontott taktika és a műszaki gondok miatti dobogóhullajtásait - így lett bajnoki 4.! És persze ezt még megspékeli, hogy menesztésével és év végi győzelmével ő lett a szezon tragikus sorsú hőse. Verstappen legyen a második, mert még kevesebbet hibázott, mint az előző évben, Hamilton pedig harmadik, egyrészt mert hamiltoni magasságokba emelte a rekordokat, másrészt meg mert sikerült olyan észrevétlenül megnyernie 11 futamot abból a 16-ból, amin részt vett, hogy azzal tényleg izgalmas és fordulatos 2020-as szezon érzetét keltette bennünk!

1. Sergio Perez

2. Max Verstappen

3. Lewis Hamilton

perez_5

Gellérfi Gergő: Minden elismerésem Lewis Hamiltoné, minden dicséretet megérdemel a hetedik világbajnoki címért, s értetlenül állok a teljesítményét (többnyire alighanem bőrszíne és ehhez kapcsolódó mozgalmi tevékenysége miatt) lefitymálni próbáló vélemények előtt, de ha csak az idei szezont és csak a pályán nyújtott produkciót nézzük, akkor bizony nálam csak a második hely lehet az övé a 17 nekifutásból mindössze egyetlen hibás hétvégét összehozó, a Mercedeseket kétszer erőből legyőző Max Verstappen mögött. A harmadik helyet illetően sokat vívódtam, végül Sergio Perez egy orrhosszal előzte meg Pierre Gaslyt és Daniel Ricciardót.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Sergio Perez

 

Héjas Szilárd: Idén több versenyző is kiemelkedőt nyújtott, említhetném itt Norrist, Ricciardót, Sainzt, a győzelmet szerző Gaslyt és Perezt vagy a minősíthetetlen Ferrarival többször is dobogóig jutó Leclerc-t. Azonban számomra nem kétséges, hogy a hetedik vb-címét is elnyerő Lewis Hamilton ellenállhatatlan volt idén, mögé sorolnám a két futamot megnyerő Verstappent és az első sikerét arató Perezt.

1. Lewis Hamilton

2. Max Verstappen

3. Sergio Perez

hamilton_12

Strommer Benjamin: Max Verstappen egy olyan autóban volt állandó társa a két Mercedesnek a top 3-ban, amellyel a csapattársa a középmezőnnyel is csak néha bírt el: a tehetségét újra bizonyító holland alkalmanként nemcsak megszorongatta, de meg is verte a domináns csapatot. Emiatt kis különbséggel, de a talán élete legjobb formájában levő, rekordokat döntögető világbajnok elé tenném őt. A harmadik hely pedig Pierre Gaslyé, aki olyan autóval nyert idén futamot, amellyel minden racionalitás szerint nem lehetett volna.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Pierre Gasly

 

Vaszilykó Péter: Irtó nehéz toplistát írni egy ennyire kiélezett mezőnyről, de a sikeren nincs mit magyarázni. Lewis Hamilton idén is a mezőny legjobb autójával szerzett világbajnoki címet, ám azt kegyetlen nagy fölénnyel érte el, hiszen csak az ő általa megszerzett pontok első helyet értek volna a Mercedes számára a gyártók között. Max Verstappen újfent minden csepp teljesítményt kisajtolt a műszaki hibákkal küzdő Red Bull-Hondából, Sergio Perez pedig olyan stabil és meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy bármelyik (másik) csapat megbánta volna a menesztését.

1.Lewis Hamilton

2.Max Verstappen

3.Sergio Perez

1_3

A végeredmény: Megtörtént a trónfosztás, Hamilton képzeletben átadja a vándortrófeát Verstappennek, akit első alkalommal választott meg szerkesztőségünk az év legjobbjának. Összesen négy pilóta kapott szavazatot, ami viszont nem azt jelenti, hogy ilyen kevés lett volna a kimagasló teljesítmény, inkább azt, hogy ezt a kettőst mindenki "kötelezőnek" érezte megnevezni a három legjobb között. 

1. Mac Verstappen 18 pont
2. Lewis Hamilton 16 pont
3. Sergio Perez 7 pont
4. Pierre Gasly 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: