DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év csapata

Régen volt már olyan szezon, amikor elmondhattuk, hogy ilyen sok csapat nyújtott erős, felfelé ívelő tendenciát mutató teljesítményt. Ennek megfelelően felettébb változatosan szavaztunk, de két név szinte mindenhol felbukkant.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. A második fordulóban az év csapatát keressük.

m1



Vaszilykó Péter: Ez is egy olyan toplista, amelyen legalább két első helyezettet hirdetnék. A Mercedes sebészi pontossággal működő alakulata idén is csak elvétve botlott meg, a McLaren pedig a 2017-es kilencedik helyezése óta lépésről lépésre közeledik a legnagyobbakhoz. A Racing Point nem sokkal maradt el a középmezőny legjobbja címéről, így őket is megilleti az elismerés. 

1. Mercedes

2. McLaren

3. Racing Point

 

Strommer Benjamin: Hét év kellett ahhoz, hogy a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari hármasán kívül újra versenyt nyerjen egy csapat. Kinek jutott volna eszébe, hogy ha megtörik a jég, éppen az új gúnyát kapó Toro Rosso lesz a befutó? Az újabb monzai győzelem – 12 évvel az ugyanitt szerzett első után – igazi mesébe illő sztori, amely alapján számomra az Alpha Tauri az év csapata. A Mercedes hozta a szokásosat – a hetedik pár vb-címet – újabb dominás hibrid masinájával, a McLaren pedig folytatta a lassú, de stabil évről évre való felzárkózást: külön elismerést érdemelnek azért, hogy végül meglett számukra a konstruktőri dobogó a határozottan gyorsabb Racing Point előtt.

1. Alpha Tauri

2. Mercedes

3. McLaren

m2

Héjas Szilárd: Brutális, hogy a Mercedes hat évnyi dominancia után idén még jobban földbe döngölte riválisait, mint az elmúlt években bármikor. Az első hely nálam mégsem az övék, hanem a konstruktőri pódiumra 2012 után visszatérő McLarené, a harmadik pedig a Ferrarié… na jó, csak vicceltem, a harmadik hely a Red Bullé.

1. McLaren

2. Mercedes

3. Red Bull

 

Gellérfi Gergő: Három istálló nyújtott idén szerintem igazán kiemelkedő produkciót, köztük végül a bajnoki táblázat alapján állítottam fel a sorrendet. Helyezésük alighanem magáért beszél, s talán meglepő lehet a Racing Point hiánya a listáról, de a zűrös technikai háttér (igyekeztem mind a csalás, mind a másolás szót kerülni), a konstruktőri dobogó elbukása, valamint Sergio Perez elküldése együttesen azt eredményezte, hogy a csapat a maga összképében nem formálhat jogot a legjobbak közötti helyre.

1. Mercedes

2. McLaren

3. Alpha Tauri

mc1

Bognár Viktor: Ugyanazzal az erővel be is tehettem volna a Mercedest, mint amivel végül nem tettem, mert minden hibájuk ellenére még mindig a többiek előtt járnak valahány lépéssel. Idén viszont azok a hibák és figyelmetlenségek túlságosan is gyakoriak és emlékezetesek voltak, úgyhogy ezúttal inkább azokra szavaztam, akik a legjobb szórakoztatást nyújtották, a konstruktőri 3. helyért egész szezonon át ádáz csatát vívó három csapatra. Versenyzői fronton a McLaren volt a legstabilabb, a Renault pedig csak balszerencsés az idei pontosztozkodás alakulásával, hiszen egy rövidebb szezonban szereztek duplaannyi pontot, mint tavaly, és ugyanúgy ötödikek lettek vele, mint tavaly…

1. McLaren

2. Renault

3. Racing Point

 

Balogh Tamás: A Mercedes első helye nem is lehet kérdés, zsinórban hetedik éve megállíthatatlanok, egy-egy kisiklást leszámítva tulajdonképpen elérhetetlen magasságba emelték már a lécet. A McLaren az előző évek fejlődő tendenciáját folytatva végzett bronzérmesként a konstruktőrök között, a sokkal esélyesebbnek tartott Racing Point előtt – akik szahíri győzelmükkel és konstans erős teljesítményükkel, a másolási botrány ellenére is kiérdemelték nálam a harmadik helyet.

1. Mercedes

2. McLaren

3. Racing Point

 

A végeredmény: Általában véve nem szeretjük, amikor nem jön ki egy egyértelmű győztes és osztott díjat kell "átadnunk", most azonban nem is tudnánk elképzelni ennél üdítőbbet: szavazásunk legmonotonabb kategóriájába csempészett változatosságot, hogy a Mercedes és a McLaren azonos pontszámmal végzett nálunk az élen, hiszen ezt a kategóriát az évértékelő rovat kezdete, vagyis 2014 óta mindig a konstruktőri bajnok nyerte - amelynek kiléte ugyebár nem változott. Az itteni harmadik helyért pedig ugyanolyan szoros csata folyt (ugyanolyan nagy lemaradásban), mint a pályán a konstruktőriért, amit végül az Alpha Tauri orozott el orrhosszal.

1. Mercedes és McLaren 13-13 pont
3. Alpha Tauri 4 pont
4. Racing Point 3 pont
5. Renault 2 pont
6. Red Bull 1 pont

mm

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: