DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év csalódása

A meglepetések után jön az ellentétes pólus: az év legkiábrándítóbb teljesítményét nyújtó csapatok és pilóták közül válogattak szerkesztőségünk tagjai, hogy összeálljon a vonatkozó 2020-as toplista - vagy inkább szégyenlista?

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Lássuk, kiknek a 2020-as produkciója volt a legelszomorítóbb a várakozásainkhoz képest!

00120034_318



Gellérfi Gergő: A három helyezett kérdéses sem lehetett számomra, legföljebb a sorrendjük. A Ferrari olyan mélyre süllyedt, ahol negyven éve nem jártak, a konstruktőri bajnokságban úgy lettek hatodikak, hogy közelebb volt hozzájuk az üldöző Alpha Tauri, mint az előttük záró Renault. Külön ki kell emelni távozó versenyzőjüket, Sebastian Vettelt, aki karrierje leggyalázatosabb éve után négyszeres világbajnok létére a 13. lett a bajnokságban, s Alexander Albon is megérdemel egy helyet a listán szégyenteljes produkciójával.

1. Ferrari
2. Sebastian Vettel
3. Alexander Albon

 

Héjas Szilárd: Ajjaj, hol is kezdjem? Ide van pár jelöltem. A Williams igazából már nem is okoz csalódást a rossz szereplésével, így őket kivenném az egyenletből. Maradt a Ferrari, Vettel, Albon, a folyton csak ígérgető Red Bull-Honda páros, az újonc Latifi és persze a mérhetetlenül gyenge Bottas… Talán azért tenném első helyre a Ferrarit, mert a mit sem érő motorjukkal nemcsak saját maguk, de partnereik szezonját is tönkre vágták.

1. Ferrari
2. Valtteri Bottas
3. Alexander Albon

alb 

Strommer Benjamin: Talán a legnehezebb sorrendet felállítani a csalódások kategóriájában, annyi csapat és versenyző nyújtott gyalázatos teljesítményt idén. Végül két pilóta fog közre egy csapatot a nem túl dicső dobogón: Albon és Vettel a Ferrarit. Melyiket kellene magyarázni?

1. Alexander Albon
2. Ferrari
3. Sebastian Vettel

 

Balogh Tamás: Azok után, hogy tavaly még futamgyőzelmeket és pole-okat szereztek, valóságos sokk lehetett a Ferrarinál az idei döbbenetes mélypont, amely során mindössze néhány dobogós helyezést és egy konstruktőri hatodik helyet sikerült összekaparniuk. Arra is nehéz szavakat találni, amit Alexander Albon művelt egy dobogóra, de olykor győzelemre is esélyes autóban Max Verstappenhez képest, de az előzetes fogadkozások fényében az is csalódáskeltő volt, hogy Valtteri Bottas mennyire esélytelen volt Lewis Hamiltonnal szemben a Mercedesen belül.

1. Ferrari
2. Alexander Albon
3. Valtteri Bottas

00120013_263

Vaszilykó Péter: Emberileg imádom Sebastian Vettelt, ám az idei teljesítménye a Ferrarival karöltve egyszerűen csapnivaló volt – ebben a történetben mindkét fél mélyponton van túl. Emellett számomra kiábrándítóan hatott a Red Bull-Honda szövetsége is, ami néhány alkalomtól eltekintve idén sem volt képes valódi kihívást állítani a Mercedes elé.

1. Ferrari
2. Red Bull
3. Sebastian Vettel

 

Bognár Viktor: Kicsit olyan érzésem van, mintha a ferrarisok évről évre előkelő helyet foglalnának el a csalódások kategóriájában (és tényleg). Na de ha valamikor, akkor most tényleg ott a helyük, mert a csapat idei produkciója már kritikát sem érdemel, csak egy lemondó legyintést – Sebastian Vettellel együtt, aki 2008-as, Toro Rossó-s szezonját is alulmúlta eredményességben… Kimi Raikkönennek megkegyelmezek azzal, hogy végül mégsem őt választottam, hanem a csapatát: ilyen technikából ennyit lehetett főzni, de azért a finn is mindent megtett idén, hogy a közelgő búcsúja hozzá méltatlan legyen.

1. Ferrari
2. Sebastian Vettel
3. Alfa Romeo

 

A végeredmény: A Ferraritól idén már az is szép eredménynek mondható, hogy a kéz a kézben alulteljesítő csapat és versenyző nem hozták el az első két helyet ezen negatív listánkon, Vettel előtt ugyanis helyet követelt magának Albon a maga alulteljesítésével.

1. Ferrari 17 pont
2. Alexander Albon 7 pont
3. Sebastian Vettel 6 pont
4. Valtteri Bottas 3 pont
5. Red Bull 2 pont
6. Alfa Romeo 1 pont

00120019_365

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Az év csapata: 1. Mercedes és McLaren, 3. Alpha Tauri

Az év meglepetése: 1. Pierre Gasly és Renault, 2. Daniel Ricciardo

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: