DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év bukása

Tavaly - szerencsére - szinte nagyítóval kellett keresnünk az igazán ijesztő F1-es baleseteket, az idei egyértelmű győztest viszont akármennyire is próbálnánk kicsinyíteni, akkor is beárnyékolna mindent...

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Ne kerülgessük tovább a forró kását, beszéljünk a balesetekről, különösen egy bizonyosról.

gro1 



Gellérfi Gergő: Nem hiszem, hogy szavazásunkon volt ennél egyértelműbb első helyezett: a Romain Grosjean karrierjét lezáró baleset az F1 történetének talán legnagyobb olyan balesete volt, melyet túlélt a szerencsétlenül járt versenyző. A horrorisztikus bukás mellett az egyébként szintén óriási mugellói tömegbaleset, valamint Leclerc monzai esése is eltörpül.

1. Grosjean bahreini balesete
2. A mugellói tömegbaleset
3. Leclerc monzai csattanása

 

Héjas Szilárd: Úgy gondolom, itt egyértelmű győztes fog születni. Tavaly külön ki is emeltem, hogy elkerülték az F1-et a komolyabb bukások, hát idén alaposan bepótolták a srácok. Ma sem értem, hogyan volt képes kimenekülni a kettészakadt, beszorult, lángba borult autóból Grosjean, míg a Mugellóban látott roncsderbi a safety car mögött és Giovinazzi valamint Russell spái bukása fért fel nálam a top három közé, és akkor még meg sem említettem olyan baleseteket, mint Kvjat kiesése Silverstone-ban, Leclerc Monzában, a mugellói rajtbaleset vagy épp Strolltól a fejreállás vagy a defektes becsapódás.

1. Grosjean horrorbalesete
2. A mugellói roncsderbi
3. Giovinazzi és Russell Spában

Balogh Tamás: Romain Grosjean bahreini balesete nemcsak 2020-as, de évtizedes viszonylatban is biztosan a vonatkozó lista legelején fog végezni: nem szeretek nagy szavakat használni, de ilyen szintű F1-es bukást még nem láttam, amióta követem a sportágat. A haasos francia balesete olyan szinten kiemelkedik az idei felhozatalból, hogy a másik két helyezett nem is méltó rá, hogy egy listán szerepeljen vele – de azért a mugellói újraindításnál látott káosz, valamint Antonio Giovinazzi spái incidense, amellyel George Russellt is magával rántotta, szintén látványos volt.

1. Romain Grosjean a Bahreini Nagydíjon
2. Nicholas Latifi, Antonio Giovinazzi, Carlos Sainz és Kevin Magnussen a Toszkán Nagydíjon
3. Antonio Giovinazzi és George Russell a Belga Nagydíjon

 

Strommer Benjamin: Bevallom, amikor a közvetítés hátterében egy pályáról leszáguldó autót, majd egy óriási robbanást láttam, nem tudtam nem a legrosszabbra gondolni. Az F1-es technika csodája, hogy nem ez történt Bahreinben. Az igazi kérdést az jelentette, melyik balesetet tegyem a második és harmadik helyre. Két olaszországi incidensre esett a választás: a Toszkán Nagydíj tömegbalesete olyasvalami volt, amit nagyon ritkán látunk az F1-ben. Leclerc pedig az egyik legnagyobb csattanást mutatta be Monzában a Parabolicában, illusztrálva, mennyire nehezen vezethető autó Ferrari, hiszen nem technikai hiba váltotta ki a bukást.

1. Grosjean bahreini horrorja
2. Mugellói tömegjelenet
3. Leclerc monzai zakója

Bognár Viktor: Azt hiszem, a Grosjean-baleset túlnőtte a kategóriát, mert nemhogy az év, de az évtized bukásainak listáján is csont (halo) nélkül hozta volna az első helyet. A mugellói esemény a tömegbaleset-jellege miatt emelkedett még ki az ehhez a kettőhöz képest érzéketlenül akár „tucatbalesetnek” is nevezhető többi közül.

1. A tudjátok mi
2. Tömegbaleset Mugellóban
3. Leclerc Monzában

 

Vaszilykó Péter: Ha néhány évvel ezelőtt történik, nagy eséllyel egy tragédiaként tartanánk számon, 2020-ban viszont megkönnyebbülve gondolhatunk vissza Romain Grosjean hátborzongató becsapódására, ami remélhetőleg nemcsak az előző, hanem a következő tíz év legnagyobb balesete is lesz egyben. A maga módján a mugellói tömegkarambol és Kvjat nagy tempónál történt ijesztő defektje is drámai pillanatokat eredményezett, ám a francia pilóta esetéhez egyik sem mérhető.

1. Grosjean Bahreinben
2. Újraindítást követő tömegbaleset Mugellóban
3. Kvjat hátsó defektje Silverstone-ban

 

A végeredmény: Na, ez az a fajta domináns győzelem, amit viccesen úgy lehetne ábrázolni, hogy első helyezett a Grosjean-baleset, a következő öt hely üres, és valahol a hatodik környékén jön az, amelyik a második legtöbb szavazatot kapta. Ritka, hogy bármi is maximális ponttal nyer egy kategóriát, de ha valami, akkor a bahreini horroresemény teljes joggal tett így. A második helyezettre is mind ugyanazt tettük, s a többiek csak a szénszáltörmelékeket csipegetve csatázhattak a dobogó harmadik fokáért. Itt Leclerc-nek sikerült megelőznie Russell és Giovinazzi párosát, valamint Kvjatot - baleset nélkül.

1. Grosjean Bahreinben 18 pont
2. Tömegbaleset Mugellóban 12 pont
3. Leclerc Monzában 3 pont
4. Giovinazzi és Russell Spában 2 pont
5. Kvjat Silverstone-ban 1 pont

00120034_066 

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Az év csapata: 1. Mercedes és McLaren, 3. Alpha Tauri

Az év meglepetése: 1. Pierre Gasly és Renault, 2. Daniel Ricciardo

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Alexander Albon, 3. Sebastian Vettel

Az év újonca: 1. Nicholas Latifi, 2. Jack Aitken és Pietro Fittipaldi

Az év versenye: 1. Szahíri Nagydíj, 2. Olasz Nagydíj, 3. Török Nagydíj

Az év csapatfőnöke: 1. Toto Wolff, 2. Andreas Seidl, 3. Franz Tost

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: