DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év versenye

Sok mindenre lehetett panaszkodni 2020 során a világban, de arra, hogy a Formula-1-es versenyek unalmasak lennének, (egy-két kivételtől eltekintve) nem. Ezért is találtuk izgalmas feladatnak kiválasztani közülük a legjobbakat.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Na de melyik is volt a kedvenc versenyünk?

 monza_2



Strommer Benjamin: Két szenzációs fordulatokat tartogató és meglepetésgyőzteseket, sőt -dobogókat hozó káoszfutam emelkedik ki az évből: szívesebben mégis az Olasz Nagydíjra gondolok vissza, Gasly őszinte ünneplésével a dobogón, a Szahíri Nagydíjról őrzött emlékeket beárnyékolja Russell igazságtalan balszerencséje. A szezon végére szinte el is felejtettünk, de Ausztriában sem egy langyos versennyel kezdődött az év.

1. Olasz Nagydíj
2. Szahíri Nagydíj
3. Osztrák Nagydíj

 

Héjas Szilárd: Kiváló 2020-as szezont kaptunk, kár, hogy egyetlen egy téren nem voltak izgalmak, a világbajnoki címet illetően. Az első futam rögtön izgalmas volt, de ez mégsem fért fel az én hármas listámra. A Monzában tartott Olasz Nagydíjat tenném az első helyre, a Szahíri Nagydíjat a másodikra, a harmadik legjobb verseny 2020-ban pedig az isztambuli korcsolyázás volt.

1. Olasz Nagydíj
2. Szahíri Nagydíj
3. Török Nagydíj

sakhir2 

Gellérfi Gergő: Összességében nem hiszem, hogy panaszkodhatnánk a 2020-as szezonra, a magam részéről hét jelölt közül emeltem ki végül azt a hármat, amelyek között Lance Stroll session utáni nyilatkozata a közös pont: a Gasly, illetve csapattársa győzelmével végződő monzai és szahíri verseny után dobogósként, míg Törökországban pole-pozíciósként állhatott a mikrofon elé. Azt persze nem állítjuk, hogy az ifjú kanadai a kulcs ahhoz, hogy egy verseny feledhetetlen legyen, de idén mégis így tűnt…

1. Szahíri Nagydíj
2. Olasz Nagydíj
3. Török Nagydíj

 

Bognár Viktor: Na, idén azért szerencsére nem két jó futamból kell kiválasztani a három legjobbat, mert volt pár. Nekem az isztambuli visszatérés jött be legjobban, mert ott még a Hamilton-győzelmet is váratlannak lehetett mondani. A bahreini külső pálya egyik szürreális pillanatból a másikba csapongott, a mugellói verseny hangulata pedig nekem annyira összhangban állt a pálya által sugárzott alaphangulattal, hogy thrillerfilmben is elnéztem volna. Nálam kimaradt az Olasz Nagydíj, az én ízlésemnek az már túlságosan randomgenerátoros volt. Vannak bajnokságok, amelyeknek ez még jól is áll.

1. Török Nagydíj
2. Szahíri Nagydíj
3. Toszkán Nagydíj

istanbul_2 

Vaszilykó Péter: Ha már ilyen nehéz év van mögöttünk, legalább jó versenyekben nem voltunk híján. Számomra ezek közül is kiemelkedik a bahreini alternatív vonalvezetésen futott nagydíj, amelyen George Russell vendégszerepléséből, a Mercedes bakijából, a szokatlanul rövid és gyors körből, valamint Sergio Perez meglepetésgyőzelméből egy olyan futam állt össze, amit még jó ideig emlegetni fogok.

1. Szahíri Nagydíj
2. Török Nagydíj
3. Olasz Nagydíj

 

Balogh Tamás: Két olyan futam volt idén, amikor egy-egy váratlan esemény teljesen a feje tetejére állított mindent, közülük pedig a Szahíri Nagydíjat éreztem akciódúsabbnak, a végső eredményt pedig kevésbé randomnak, mint az Olasz Nagydíj esetén – elvégre Sergio Pereznek tényleg keresztül kellett vágnia a mezőnyön a rajt utáni ütközését követően, míg Pierre Gasly egy jól időzített bokszkiállás révén került nyerő helyzetbe. A Török Nagydíj pedig a rendkívül csúszós aszfalttal és az esővel, Lance Stroll pole-jával és Lewis Hamilton újabb parádés győzelmével szintén a szezon egyik fénypontja volt.

1. Szahíri Nagydíj
2. Olasz Nagydíj
3. Török Nagydíj

 

A végeredmény: Több olyan futam is volt, aminek a befutóját tette zűrzavarossá a hajrához közeledve megérkező safety car, de ezek nem rúghattak labdába 2020 nagy hármasa mellett. Szahír "külső" és Monza a Mercedes egy-egy fatális hibájának hathatós segítségével állt a feje tetejére, Isztambult pedig a rendkívül nehéz pályaviszonyok tették végig kiszámíthatatlanná. 

1. Szahíri Nagydíj 15 pont
2. Olasz Nagydíj 11 pont
3. Török Nagydíj 8 pont
4. Toszkán és Osztrák Nagydíj 1-1 pont

sakhir 

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Az év csapata: 1. Mercedes és McLaren, 3. Alpha Tauri

Az év meglepetése: 1. Pierre Gasly és Renault, 2. Daniel Ricciardo

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Alexander Albon, 3. Sebastian Vettel

Az év újonca: 1. Nicholas Latifi, 2. Jack Aitken és Pietro Fittipaldi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: