DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év újonca

Furcsa helyzetben találtuk magunkat 2020 legjobb debütánsteljesítményének megválasztásakor, hiszen egy állandó és két beugró versenyzőt kellett összemérnünk egymással.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Bár ebben az évben nem volt bőséges az újonckínálat, ám éppen emiatt volt különösen nehéz foglalkozni velük. 

aitken latifi



Gellérfi Gergő: Olykor nem értem a Latifivel kapcsolatos végtelen ellenszenvet – persze, tudjuk, hogy pénzes családból származik, ahogy azt is, hogy az anyagi háttere nélkül nem biztos, hogy elkeveredett volna az F1-ig, de hát ezzel aligha van egyedül a mezőnyben, ami pedig az idei évet illeti, nincs oka szégyenkezni. Szombatonként persze esélye sem volt Mr. Saturday-jel szemben, összességében viszont elmondhatjuk, hogy jobban helytállt Russell ellenében, mint Robert Kubica. A másik két újoncot 1, illetve 2 hétvége alapján kell értékelnünk, nálam a mérleg nyelve Aitken felé billen, aki csekély F1-es autóban szerzett tapasztalata ellenére nemcsak Fittipaldit, hanem Raikkönent is megelőzte az időmérőn Szahírban – a brazilt aztán a futamon is lenyomta hibája ellenére.

1. Nicholas Latifi
2. Jack Aitken
3. Pietro Fittipaldi

 

Strommer Benjamin: Nem igazságos egy egész szezont összevetni egy-két futamos vendégszereplésekkel, ezért Latifi nálam gyakorlatilag egy indulóból lett első: a sereghajtó Williamsnél, a jövő Mercedes-pilótájának tartott Russell mellett sokat nem lehetett várni tőle, és ebben nem is csalódtunk. A két beugró újonc közül egyértelműen Aitken nyújtott erősebb produkciót, alig lemaradva Latifitől. Örömteli meglepetés volt az év végére, hogy egy olyan legendás családnév, mint a Fittipaldi, visszatért a rajtrácsra: Pietro első és valószínűleg utolsó F1-es jelenésének pozitívumai viszont ebben ki is merülnek.

1. Nicholas Latifi
2. Jack Aitken
3. Pietro Fittipaldi

fitti 

Vaszilykó Péter: A három itteni jelöltet akár név szerinti sorrendbe is állíthattam volna, de az túlzás lenne. Elvégre Latifi egy teljes szezont lehúzott, és nem kevesebb, mint három alkalommal egyetlen pozícióra volt a pontszerzéstől. Fittipaldi és Aitken idén mindössze nehezen értékelhető epizódszerepeket kaptak.

1. Nicholas Latifi
2. Pietro Fittipaldi
3. Jack Aitken

 

Bognár Viktor: Hát, idén ebből kell főznünk. Igazságtalannak éreztem volna Latifit a két beugró mögé tenni, a kettő között pedig olyan szűk a spektrum, hogy nincs észérv, ami miatt pont másodiknak kellene lennie, úgyhogy bármennyire is elképzeltem már, mivel indoklom Fittipaldi első helyét, kénytelen-kelletlen mégis engedek a logikának és a kanadait hozom ki „győztesként”. De hangsúlyoznám, hogy az év újoncai végeztek a bajnoki tabella legutolsó helyein, és noha ez részben a körülményekből is fakad, mégiscsak beszédes, hiszen – szigorúan statisztikailag – sohasem volt még ilyen gyenge újonceresztés egy F1-es szezonban. Fittipaldi mellé apró pozitívumként teszem, hogy noha egész évben sehol nem versenyzett, házon belül csak csekély lemaradásban terelgette a Haast. Aitken mellé pedig negatívumként a szahíri hibáját, amivel egyébként közvetett módon autója eredeti tulajdonosát (és a listám első helyezettjét minden időmérőn legyőző!) Russellt fosztotta meg a csodás győzelem lehetőségétől. Baumgartneri csillagzat alatt fogant beugrás volt ez mindkettőjüknek.

1. Nicholas Latifi
2. Pietro Fittipaldi
3. Jack Aitken

 fitti2

Balogh Tamás: Noha csak egyetlen futamon állt rajthoz beugróként, ráadásul ott is falnak ütközött, összességében Jack Aitken a Szahíri Nagydíjon a semmiből jött bemutatkozása és váratlanul tisztes helytállása (az időmérőn Nicholas Latifi legyőzése is reálisnak tűnt) hagyta bennem a legmélyebb nyomot a 2020-as debütánsok közül. Azért Latifi is tűrhetően szerepelt George Russellhez viszonyítva, főleg Robert Kubica tavalyi teljesítményének fényében, Pietro Fittipaldit pedig csak azért írom harmadiknak, mert nem volt más újonc idén.

1. Jack Aitken
2. Nicholas Latifi
3. Pietro Fittipaldi

 

Héjas Szilárd: Elárulok egy belsős titkot: volt köztünk nézeteltérés, mikor ezt a témát körbejártuk. Aitken egyetlen versenyén falnak csapta a Williamst, Fittipaldi finoman szólva sem győzött meg, de neki jobban elnézem, hogy Magnussen kettőből kettőször utasította maga mögé az időmérőkön, mint az igencsak halovány Latifinek, akinek egy egész szezonja lett volna rá, hogy csak egyetlenegyszer legyőzze George Russellt.

1. Pietro Fittipaldi
2. Nicholas Latifi
3. Jack Aitken

 

A végeredmény: Az év újonca a 21. lett a bajnoki tabellán, a futamokon pedig sohasem jutott előrébb a 11. pozíciónál. Jobb technikával ezt nyilvánvalóan felülmúlhatta volna, szóval nem annyira neki, inkább a körülményeknek kell felróni, hogy a tulajdonképpeni kihívó nélküli Latifit "kellett" megnevezni az év legjobbjának, de ez is az F1 változatosságát mutatja, hogy egyik évben Russell-Norris-Albon (vagy éppen Raikkönen-Alonso-Montoya) érkezik, máskor pedig kevésbé emlékezetes karakterek. Aitken és Fittipaldi is kapott első helyeket a szavazáson, és végül igazságos döntetlennel lettek másodikak. 

1. Nicholas Latifi 16 pont
2. Jack Aitken és Pietro Fittipaldi 10-10 pont

latifi

Az év pilótája: 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Perez

Az év csapata: 1. Mercedes és McLaren, 3. Alpha Tauri

Az év meglepetése: 1. Pierre Gasly és Renault, 2. Daniel Ricciardo

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Alexander Albon, 3. Sebastian Vettel

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: