DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az F1 még inkább a fizetős tévék felé mozdul

Bár a nézőszám drasztikus csökkenésnek indult, a Liberty Media főnöke mégis az üzleti irányelvet tekinti elsődlegesnek és azt ígéri, még több országban csak a fizetős TV modellje marad fenn.

A hetvenes években még csak néhány országban közvetítették a Formula-1-es versenyeket, ám a nyolcvanas-kilencvenes évek meghozták a nagy áttörést, többmilliárd néző követhette nyomon a száguldó cirkusz eseményeit. Az izgalmakkal és a látvánnyal azonban szinte törvényszerűen együtt járt, hogy a sportág hatalmas üzletággá fejlődött, ahol a pénz határoz meg mindent.

Míg korábban teljesen természetes volt, hogy a bárki számára fogható, szabadon sugárzott televízióadásokat követhették figyelemmel nézők milliói, az utóbbi években egyre inkább elterjedőben van az új modell, hogy kereskedelmi tévék (nagy összegekért) exkluzív jogot vásárolnak az egyes országokban és csak extra pénz megfizetésével nézhető a Formula-1.

A nagy F1-es hagyományokkal rendelkező európai országokban is egyre inkább uralkodóvá vált ez a szemlélet, Olaszország és Németország után idén Nagy-Britanniát is utolérte ez a probléma. A Sky Sports kétszázmillió fontért megvette a teljes szezon közvetítési jogait az országban, így akinek ez a csatorna nincs a kínálatban, az élőben kizárólag a Brit Nagydíjat nézhette meg a szabadon fogható Channel 4-en. Lewis Hamilton már az év elején panaszkodott a drasztikusan csökkenő nézőszám miatt, ami végső soron a Formula-1-et is lerombolja üzletileg.

A Liberty szándéka, hogy az egész világon fizetős tévéken legyen csak nézhető az F1


A Gpfans.com felhívja a figyelmet, hogy az adatok az idei évben is további súlyos csökkenést mutatnak a nézőszám tekintetében világszerte, ráadásul a Liberty által létrehozott online TV platform egyelőre katasztrofálisan (nem) működik, számtalan technikai probléma adódott már idén, több helyszínről egyszerűen nem sikerült közvetíteni az eseményeket, ez pedig komoly kártérítési ügyekhez vezetett már eddig is.

Ennek ellenére a Liberty Media főnöke nemhogy nem gondolkodik abban, hogy vissza kellene térni a korábban megszokott, jobban működő modellhez, hanem világszerte szeretnék kiterjeszteni a feliratkozós, fizetős megoldást, mivel úgy vélik, ez a fejlődési irány. A versenynaptárban is további bővítést terveznek.

„Tovább kívánjuk folytatni a fizetős platformok felé történő elmozdulást, mert az egész világ ebbe az irányba halad. A huszonkét futamos versenynaptár? Nem szeretnénk itt megállni, a következő években még egy kicsit tovább kívánjuk bővíteni” – nyilatkozta Chase Carey. A hírek szerint néhány év múlva már a huszonnégy futamos versenynaptárt célozzák meg. Bő két évtizede még tizenhat versenyt bonyolítottak egy szezonban, de a Formula-1 azóta minden téren alaposan megváltozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: