DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A britek nagy része is elfordult az F1-től

Az európai országok többségében drasztikusan csökkent a nézőszám tíz év alatt, ez még a sikert sikerre halmozó Lewis Hamilton hazájában is igaz. Az ötszörös világbajnok mérges a fizetős TV-k miatt.

Az Egyesült Királyságban és Írországban ebben a szezonban kizárólagos sugárzási joga lesz a Sky Sports csatornának a Formula-1-es versenyeket illetően, a Channel 4 csak egyetlen futamot, a Brit Nagydíjat fogja élőben közvetíteni, ezen kívül ugyanis csak összefoglalókat ad az egyes versenyek után.

Ez nem fogja segíteni a nézőszám növekedését Nagy-Britanniában, már az elmúlt években is drasztikus csökkenés volt megfigyelhető. 2008-ban, amikor Lewis Hamilton élete első világbajnoki címét megszerezte egy utolsó pillanatig kiélezett csatában, Brazíliában, hazájában összesen 8,9 millió néző kísérte figyelemmel ezt saját hazájában. A 2018-as Mexikói Nagydíjat pedig, ahol ötödször is bajnokká koronázták, mindössze 1,9 millióan.

Ez hatalmas zuhanás, kevesebb, mint a tíz évvel korábbi nézőszám negyedrésze. A hatalmas elfordulást részben annak tulajdonítja a brit ász, hogy nem a BBC adja a versenyeket, a fizetős tévék miatt ugyanis sokan inkább nem nézik a sporteseményeket.

2008-ban még közel kilencmillióan figyelték Hamiltont saját hazájában


„Nem tudtam, hogy ekkora volt a csökkenés, nem ismertem a nézőszámokat. Ez üzleti szempontból tekintve elborzasztóan hangzik. Nem tudom, miért kapcsolják ki az emberek a televíziót. Emlékszem, amikor gyerek voltam, mindig a BBC-n nézhettük a nagydíjakat, bámulatos volt” – idézi Hamiltont a gptoday.net szakportál.

„Nem igazán értem a fizetős televíziók politikáját, ez nem az én dolgom. De átkozottul drágák mostanában. Ebben a világban a biztosítástól kezdve mindig mindenért fizetni kell, ennek tetejébe pedig a televíziózásért és egyes műsorok engedélyéért is fizetnünk kellene, ez nevetséges” – mutatott rá az ötszörös bajnok. Egyébként hasonlóan jártak az olasz rajongók is, ahol a RAI szállt ki a közvetítésből, valamint a német szurkolók számára is többnyire inkább a fizetős adások maradtak.

„Biztos vagyok benne, hogy ezek a számok a gazdasági helyzet miatt nem is fognak nagyon változni. Nehéz idők járnak mindenkire, nagy kár, hogy a rajongók nem tudnak minket (a korábbi módon) nézni. Minél inkább elriasztjuk őket, annál kevésbé megy majd az üzlet is. De ismétlem, ez nem az én dolgom” – tette hozzá Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: