DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Coulthard az ingyenes F1-es adások mellett

A tizenháromszoros futamgyőztes nem örül annak, hogy a brit rajongók idén egyetlen egy versenyt nézhetnek meg a televízióban ingyen, élő adásban. Az elmúlt években ilyenre nem volt példa.

David Coulthard 1994 és 2008 között versenyzett a száguldó cirkuszban, ebben az időszakban nem is okozott gondot, hogy honfitársai élőben követhessék nyomon az összes Formula-1-es futamot. A digitális adások és a fizetős televíziók elterjedésével azonban megváltozott a helyzet.

A németországi (RTL) helyzethez hasonlóan a brit rajongók számára is alaposan lecsökkent a mozgástér, ha valaki külön pénz fizetése nélkül, tévén keresztül szeretné nézni az F1-es hétvégéket. 2009-ben szerezte meg a közvetítési jogokat a BBC, majd három évvel később megosztva birtokolták ezt a digitális adást biztosító Sky Sportsszal.

2016-ban a Channel 4 megvásárolta a közvetítési jogokat a BBC-től, ugyanakkor csak tíz nagydíjat közvetítettek élőben, a maradékot (tavaly például tizenegyet) később adták összefoglaló formájában. Ez azonban nem jelentette még a mélypontot a britek számára, 2019-ben ugyanis kizárólag a hazai, Brit Nagydíjat láthatják élőben, az összes többit csak jócskán később, rövidítve.

Az összesen 246 futamon induló David Coulthard elégedetlenségének adott hangot emiatt. „Egészen kicsi korom óta néztem a Formula-1-es versenyeket, akkoriban három csatorna sugározta. Manapság sokkal több opció létezik a fiatal nézőknek. Viszont amennyiben a lehetőségeket korlátozzuk, alaposan veszítünk a nézőszámból” – idézi Coulthardot a Speedweek.com szakportál.

Nagy-Britanniában is leáldozott az ingyenes F1-es tévéadásoknak


Az egyszeres összetett ezüstérmes skót már három évvel ezelőtt is kongatta a vészharangot. „Mindig lesz egy keménymag a rajongók közt, a Sky pedig kiváló munkát végez. Ugyanakkor ha mindent csak fizetős csatornákon lehet majd nyomon követni, a nézőszám alaposan meg fog csappanni, ez pedig nagy kár lenne Nagy-Britannia számára.”

„A Formula-1 a britek számára egyszerűen az ingyenesen nézhető kategóriába kellene, hogy tartozzon. Megértem a pénzügyi megfontolásokat és azt is értem, hogyan dolgozik a Sky. Annak viszont örülök, hogy legalább valamilyen kompromisszum született. A rajongók dönthetnek arról, hogy élőben akarják-e megnézni a futamokat, vagy összefoglalóként, valamivel később” – így a tévés szakkommentátorként dolgozó skót.

Olaszország is hasonlóan járt nemrég, 2017 végén megdöbbentek az olasz rajongók, amikor az 1954 óta a versenyeket közvetítő RAI bejelentette, hogy 2018-tól nem foglalkozik a Formula-1-es futamokkal. Az olasz állami televízió pedig átlagosan ötmillió nézőt vonzott a képernyők elé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: