DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Massának nem hiányzik a Formula-1

Felipe Massa 2017 végén vonult vissza a száguldó cirkuszból, de egyáltalán nem hiányzik neki a közeg. Most a Formula-E-ben próbál szerencsét, de nem mondható egyelőre, hogy sikeres lenne.

2016-ban egyszer már visszavonult a 2008-as ezüstérmes a Formula-1-ből, ám Nico Rosberg váratlan visszavonulása után a Mercedes Valtteri Bottasra vetette ki a hálóját. Mivel a Williamsnek az újonc Lance Stroll mellé egy tapasztalt pilótára volt szüksége, visszacsábította és reaktiválta a brazilt, aki nem is vallott szégyent 2017-ben. Az év végén viszont már végképp elhagyta a sorozatot és egy év pihenés után az elektromos szériába szerződött.

A Venturi istálló színeiben eddig három futamon indult, de nem éppen nevezhető sikertörténetnek Massa debütálása, kétszer a pontzónán kívül ért célba, legutóbb, Chilében pedig kiesett, így továbbra is nulla ponttal áll az eddig igencsak változatos FE évadban.

A brazil szerint ég és föld a Formula-E azokhoz képest, ahol korábban megfordult. „Nem is lehet összehasonlítani azokkal az autókkal, amiket ezelőtt vezettem. Teljesen más világ az energia, a hatékonyság, az aerodinamika és a tapadás szempontjából, ha valaki az F1-gyel akarná összevetni” – idézi Massát az AS című lap.

Massa egyelőre a Formula-E-ben kicsit sem villog


„Igaz, ez nem is olyan bajnokság, amit a Formula-1-gyel kellene összevetnünk. Teljesen más bolygónak számít, a vezetési stílust is a nulláról kell megtanulni, valamint a versenypályákat is. Egyetlen egyet sem ismertem! Hogyan vezessünk az időmérőn és hogyan a versenyen, nem egyszerű, ezt még meg kell tanulnom.”

„Új kihívás ez számomra, de szeretem a kihívásokat. Hogy hiányzik-e a Formula-1? Nem, a megfelelő időben távoztam. Egyedül a versenyzés hiányzott kicsit, de itt több van belőle, mint az F1-ben. Most is nézem a versenyeket, mert szeretem tudni, mi történik, de nem hiányolom. Könnyű döntést hoztam, amikor visszavonultam, éppen jókor. Ha még tavaly is maradtam volna, négy futam után egészen biztosan leléptem volna.”

„Jobb, hogy ezt már csak külső szemlélőként láttam, hogy a Williams rendszeresen az utolsó helyen végzett, biztos, hogy hamar búcsút mondtam volna” – tekintett vissza Felipe Massa, akinek karrierje a legtöbb szakértő és rajongó szerint 2009-ben tört meg rendkívül súlyos, Magyarországon elszenvedett balesete miatt, ahol Robert Kubicához hasonlóan ő is igen közel állt a halálhoz. A száguldó cirkuszba is vissza tudott térni, de 2009 után már sosem hozta ugyanazt a remek teljesítményt, mint azelőtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: