DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

FE: Mindent eldöntő utolsó kör után megvan a McLaren első győzelme

Az utolsó előtti kanyarban jött a győztes előzés Sao Paulóban: először ünnepelhetett győzelmet a McLaren csapata a Formula-E-ben, Sam Bird három év után nyert újra.

Brazíliában folytatódott a Formula-E 2024-es szezonja. A Sao Pauló-i ePrix-t a bajnokság második helyén álló Pascal Wehrlein kezdhette a pole-pozícióból, miután az időmérő döntőjében felülmúlta az így másodikként rajtoló Stoffel Vandoorne-t. A harmadik leggyorsabb Maximilian Günther volt a kvalifikáción, a német Maseratiján azonban több alkatrészt is ki kellett cserélni, így a pilóta a mezőny legvégén sorakozott fel, helyét a rajtrácson Vandoorne csapattársa, Jean-Éric Vergne vette át.

A Porsche németje simán tartotta az első helyét a rajt után, az élmezőnyben pedig Mitch Evans tudott pozíciót javítani a Jaguarral. Antonio Felix da Costa nagyszerű első pár kört teljesített, öt helyet javítva feljött először a harmadik, majd az első helyre, miután az élen álló Wehrlein és Vandoorne felvették a támadó módot. Hamarosan viszont már Sam Bird vezette a sort, majd a brit úgy tudott kimenni az extra energiáért, hogy aztán visszatért az élre. A McLaren pilótája nem sokkal később másodszorra is lehajtott az alternatív ívre és mindössze a negyedik helyig csúszott vissza.



Az akciódús kezdés után a két Porsche vezetett Da Costa és Wehrlein sorrendben, mögöttük Vergne, Bird, Evans és Vandoorne következett. A nyolcadik körben be kellett jönnie a biztonsági autónak, miután egy ütközés következtében egy nagy darab törmelék került a pályára, a negyedik helyen álló brit versenyző így második támadó módjának nagy részét nem tudta kihasználni. Az újraindítás után a Porschék felvették az extra energiát, Evans pedig egy körrel később követte a példájukat, így immár hárman üldözték támadó módban Bird McLarenjét.

Szinte semmi nem választotta el egymástól az első pár pilótát, folyamatosan változtak a pozíciók, a regnáló világbajnok Jake Dennis is beszállt az élmezőny küzdelmeibe. A jelenlegi listavezető Nick Cassidy épphogy felzárkózott a leggyorsabbakhoz, ki is szállt a versenyből, miután a Jaguar első szárnya lejött, majd beszorult az autó alá, az új-zélandi pedig a falban végezte. Az újabb biztonsági autós fázis után Bird mögött Evans, Wehrlein, Dennis és Da Costa próbálták nyúzni egymást a top pozíciókban, viszont komolyabb előzési lehetőségek nem alakultak ki, mindenki igyekezett odafigyelni a megmaradó energiájukra.

A legutolsó helyről rajtoló, ráadásul ezen felül extra büntetéssel sújtott Günther eközben nagyszerű futamot futva feljött a pontszerző pozíciók közé. Néhány körrel a vége előtt Evans végre rászánta magát az előzésre, átvéve a vezetést Birdtől, míg Dennis feljött a harmadik helyre. A három ráadás körben jött a dráma: Sam Bird folyamatos nyomás alatt tartva Evanst az utolsó kör utolsó előtti kanyarában vette vissza a győzelmet érő pozíciót és szerzett újból győzelmet három év után. Ezzel megszerezte a McLaren első diadalát az elektromos szériában. A harmadik helyen egy hihetetlen szoros befutó után a semmiből előrejövő Oliver Rowland végzett a Nissannal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: