DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Győztes rendszer épült fel a McLarennél?

A wokingi F1-es istállónál újra kellett építeni a rendszert, de Eric Boullier hiszi, hogy a jelenlegi struktúra dobogókat, futamgyőzelmeket eredményez és hamarosan visszaérnek a csúcsra.

A McLaren évek óta nagyon távol van a világbajnoki cím reális esélyétől és így volt ez már akkor is, amikor még Mercedes-motor dübörgött az autókban. Arra a Williams is jó példa, hogy ha egyszer kiszorul egy csapat az elitből, oda nagyon nehéz visszajutni, de Eric Boullier szerint hamarosan újra felérhetnek a csúcsra - azt is elárulta, hogy hogyan.

McLarenBox



"Nehéz megmondani, hogy mennyire elég az, amennyit fejlődtünk, mert a McLaren célja az, hogy versenyeket nyerjen. Szerintem senki nem számított arra, hogy ennyire hátulról kell megkezdenünk a felzárkózást. Nem mondhatjuk, hogy elértük a célunkat vagy nem értük el, mióta tavaly megláttuk, hogy hol tartunk, tudtuk, hogy fel kell kötnünk a nadrágot és dolgozni" - nyilatkozta az F1i-nek Boullier.

"Először is vissza kell mennünk két évvel ezelőttig, amikor vezért kellett hozni a rendszerbe és egy időre elfelejteni a mérnöki megközelítést. Azért, mert 2009-ben megváltoztak a szabályok és ezt követően a csapat olyan problémával találkozott, hogy nyerni csak egyenletes fejlesztői munkával lehet. Addig a McLaren általában egy év alatt képes volt a rossz autóból győztes autót csinálni, ám az új szabályokkal ez már nem volt lehetséges" - magyarázta a helyzetet a szakember.

"Tavaly úgy döntöttünk, hogy radikálisan megváltoztatjuk a koncepciót, ez volt a size zero. Azért tettünk így, mert tudtam, hogy aerodinamikailag ez lesz a legjobb és mióta a csapatnál vagyok, ezzel foglalkoztam leginkább. Ez működik is, de a Ferrarival, Mercedesszel, Red Bull-lal harcolunk, akik három-négy-öt éve fejlesztik az autót. Meg kellett változtatnunk azt, ahogy dolgozunk. A régi mentalitás az, hogy ha bemutatsz egy új alkatrészt, akkor abból csinálsz elég tartalékot is, mi nem, tartalékak a régit használjuk. Ez kockázatos, de ezért tudunk agresszíven fejlődni és meg tudjuk csinálni, mert megvan hozzá a háttér."

"Hiszem, hogy ha nem csinálunk semmit, ez a rendszer magától felrepít minket a dobogóra, akár a futamgyőzelmekig is. Persze ha világbajnokságot akarunk nyerni, akkor ennél több kell, de az alap megvan. Nagyszerű érzés látni, hogy a rendszer működik. Nálunk más a motiváció, mi a győzelemért vagyunk itt, semmi másért. Most természetesen frusztrálóak az eredmények, de tesszük a dolgunk és jövünk előre, a hangulat brilliáns és mindenki egyre magabiztosabbá válik."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: