DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
WTCR

Újabb csapat távozik a WTCR-ből

A ralilegenda Sebastien Loeb alakulata közölte, hat év után kiszáll a sorozatból. Ezzel még négy nevezést veszít el a világkupa, amely a kétautós Leopard Racingtől is elbúcsúzott.

Pénteken jelentette be a Sebastien Loeb Racing, hogy 2020-ban nem lesz ott a WTCR rajtrácsán. A kilencszeres ralivilágbajnok legenda istállója négy autót is indított tavaly, Johan Kristoffersson – újoncként a csapat legeredményesebbje, összetett ötödik három futamgyőzelemmel –, Rob Huff, Mehdi Bennani és Benjamin Leuchter számára.

Az SLR kiszállása a TCR-es programját megszüntető, jövőben elektromos versenyzésre koncentráló Volkswagen döntését követi. A TouringCarTimes szerint felmerült a lehetőség, hogy a csapat független státuszban folytatja, Bennanival egyik versenyzőjeként, de ez végül nem valósult meg, Loeb istállója más kategóriákra összpontosít, köztük egy új kihívásra, a rali Európa-bajnokságra.



A Sebastien Loeb Racing hat évet töltött a WTCC/WTCR színpadán. 2015-ben a Citroen partnereként csatlakoztak, majd a TCR-szabályokra átállás évében, 2018-ban kezdtek Volkswagen Golffal versenyezni. Az istálló legjobb eredményeként 2016-ban és 2017-ben megnyerte a privát bajnokság, a WTCC Trophy egyéni és csapatértékelését is, utóbbi évben Tom Chilton bronzérmes lett az összetettben.

Már decemberben közölte kilépését a szériából a Leopard Racing, az Audi partnere: a német márka ugyancsak felfüggesztette gyártói jelenlétét a WTCR-ben, igaz, az RS 3 LMS modellt elméletben tovább használhatják privát csapatok.

Kérdés, hogy az SLR-rel és Leoparddal kieső hat autót tudják-e pótolni új nevezők, és marad-e a rajtrács 26 fős létszáma, figyelembe véve azt a limitet is, amely négyben maximalizálja az egyes márkák versenygépeinek számát. A mezőnyben egyelőre csupán négy pilótát jelentettek be (a Hondákat vezető Esteban Guerrieri, Nestor Girolami, Tiago Monteiro és Tassi Attila), egyelőre Michelisz Norbertnek sincsen hivatalosan 2020-as csapata. A WTCR-ben hagyományosan csak a szezonindító eseményen és teszten adják ki az év nevezési listáját, melyet idén március 24-26-ra, a MotorLand Aragón pályára tűztek ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: