DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
WEC

Elcsente a Porsche a Cadillac pole-ját Le Mans-ban

Kis híján kettős elsőségnek örülhetett a Cadillac, Kevin Estre azonban a legvégén élre állította a vb-éllovas #6-os Porschét. McLaren-siker az LMGT3-ban.

Csütörtök este – egy betétsorozat versenyén történt baleset miatt jókora csúszással – rendezték meg a legjobb rajthelyekről döntő Hyperpole-t a Le Mans-i 24 óráson. Ezen kategóriánként a tegnapi időmérő nyolc leggyorsabbja vehetett részt, és bizony voltak nagy lemaradók a Hypercarok között is: kiszorult innen mindkét Toyota – bár Kamui Kobayashiék esetén ehhez kellett, hogy a japán köridőit töröljék piros zászló okozása miatt –, a hatból négy Porsche, valamint az AF Corse Ferrarija is.

Viszont a nyolc kvalifikált egység közül sem tudott mindegyik részt venni a Hyperpole-on, ugyanis a Kobayashiék körtörlései után nyolcadikként tovább csusszanó #12-es JOTA Porschét még a szerda esti szabadedzésen úgy rommá törte Callum Ilott, hogy teljesen újjá kell építeni az autót – és ezzel nem végeztek a második időmérőig.

Bő fél óra késés után aztán megkezdődhetett a Hyperpole. Az első próbálkozások után a Ferrari és a Cadillac csatája bontakozott ki az élen: Sebastien Bourdais 3:24,8-as idővel vezetett a #3-as Cadillac színeiben a két gyári Ferrari előtt – akik közé eredetileg Alex Lynn is beékelődött, de az ő körét törölték.

 

Szűk nyolc perccel a vége előtt aztán előkerültek a piros zászlók: Dries Vanthoor csúszott bele a falba a sóderágyon keresztül az Indianapolis-kanyarban a #15-ös BMW-vel, amely a szerdai időmérőn még a leggyorsabbnak bizonyult – ezzel el is dőlt, hogy a hét résztvevő hypercar közül ők indulnak majd a leghátrébbról a szombati versenyen.

Az újraindítást követően Bourdais már nem gurult pályára, és bizony a hajrában vissza is csúszott a harmadik helyre a francia: előbb a csapattársa, Lynn előzte meg, de végül a szerdán még épp csak továbbjutó Kevin Estre 3:24,634-es idejével a vb-éllovas #6-os Porsche zsebelte be a pole-t! A Cadillacek a második-harmadik, a Ferrarik a negyedik-ötödik helyen, míg a #35-ös Alpine a hatodik rajthelyet szerezte meg.

wec-porsche-6-lemans-1



 

McLaren-elsőség az LMGT3-ban

Ami a másik két géposztályt illeti: a világbajnokságból száműzött, de erre a versenyre visszatérő LMP2-eseknél Louis Deletraz futotta meg a legjobb kört a #14-es AO by TF csapatával, bő hat tizedmásodpercet kiosztva a #28-as Idec Sportnak és a #65-ös Panis Racingnek.

A Le Mans-ban most debütáló LMGT3-as kategóriában pedig az Inception Racing #70-es McLarenje szerezte meg a pole-t Brendan Iribe köre révén, nyolc tizeddel megelőzve a #92-es Porschét és a #66-os Ferrarit.

A Le Mans-i 24 órás verseny szombaton 16 órakor rajtol, a futam eseményeit szokásainknak megfelelően élő szöveges tudósításban követjük majd!

A Hyperpole végeredménye a Hypercar kategóriában:

1. 6 PORSCHE PENSKE MOTORSPORT ESTRE Kévin 3:24.634 -
2. 2 CADILLAC RACING LYNN Alex 3:24.782 0.148
3. 3 CADILLAC RACING BOURDAIS Sébastien 3:24.816 0.182
4. 51 FERRARI AF CORSE PIER GUIDI Alessandro 3:25.156 0.522
5. 50 FERRARI AF CORSE FUOCO Antonio 3:25.598 0.964
6. 35 ALPINE ENDURANCE TEAM CHATIN Paul-Loup 3:25.713 1.079

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: