DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
WEC

Le Mans: 23 Hypercar, összesen 62 autó a nevezési listán

A teljes szezonra nevezett 19 egység mellett még négy trió rajthoz áll a csúcskategóriájában a WEC ékkövének számító 24 órás versenyen.

Miközben még az Endurance-világbajnokság katari évadnyitójára is várnunk kell egy bő másfél hetet, a szervezők már hétfőn közzétették a június közepén esedékes csúcsesemény, a Le Mans-i 24 órás verseny nevezési listáját.

lemans-start-2023



Amely természetesen még a teljes szezonos listánál is jócskán bővebb, méghozzá az elitkategóriában, a Hypercarok között is, hiszen a 19 állandó egység mellé még négy trió csatlakozik majd a legendás egynapos viadalon.

A Cadillac például rögtön két plusz autót indít, amelyek az IMSA-ban szerepelnek az idény során, így az amerikai márka három egységgel vesz részt Le Mans-ban. A Ganassi által indított versenygépben Scott Dixont láthatjuk majd Sebastien Bourdais és Renger van der Zande mellett, míg az Action Express autóját Pipo Derani, Jack Aitken és egy még meg nevezett harmadik pilóta fogja vezetni.

Viszont ha már Cadillac és harmadik pilóta: bár a közzétett nevezési listán még nem szerepel a neve, a Cadillac bejelentette, hogy Le Mans-ban a kétszeres IndyCar-bajnok Alex Palou fog vezetni Alex Lynn és Earl Bamber társaként a #2-es számú autóban.

lemans-cadillac

Visszatérve az extra nevezőkhöz: a Porsche is elindítja az észak-amerikai szériában szereplő egyik egységét, így összesen már hat 963 LDH-t láthatunk majd Le Mans-ban a két gyári, a két JOTA és az egy Proton mellett. A #4-es rajtszámot kapó egység pilótái közül egyelőre csak Mathieu Jaminet neve szerepel a listán. A hétautós tartalékos listára amúgy a Hypercarok között egy második Proton Porsche került fel.

Végezetül pedig egy második, szintén alapvetően az IMSA-ban induló Lamborghini is csatlakozik a rajtrácshoz a 24 óráson: ennek volánjánál mutatkozik be Le Mans-ban Romain Grosjean, míg két társa Andrea Caldarelli és Matteo Cairoli lesznek.

 

16 LMP2-es, 23 LMGT3-as autó

lemans-lmp2_1

Ami a többi géposztályt illeti: bár a WEC többi versenyén már nem lesznek jelen, a Le Mans-i 24 óráson továbbra is indulhatnak az LMP2-es versenygépek. Méghozzá eggyel több is a minimumként megígért 15 egységhez képest, ugyanis végül 16 trió került fel a nevezési listára.

A korábbi évekből ismert csapatok közül a United Autosports, az Algarve Pro, a Cool Racing és az AF Corse garantált helyekkel rendelkezett az európai és ázsiai Le Mans-szériákban elért eredményeik révén. A tavalyi bajnok Inter Europol is ott van a listán – igaz, csak egy autóval, egy második egység pedig a tartalékok között szerepel.

lemans-gt-ferrari

Az új LMGT3-as kategória is népesebb lesz az egynapos versenyen, mint a többi állomáson: a jövő heti katari szezonnyitón is induló 18 egység mellé még öt csatlakozik majd júniusban.

Mindenekelőtt Ferrariból láthatunk majd többet, konkrétan kettő helyet ötöt: a JMW Motorsports és a GR Racing az ELMS-ben szereplő autóját indítja, de kapott egy helyet az AF Corse szatellit gárdája, a Spirit of Race is. Emellett a Proton rajthoz állít egy harmadik Ford Mustangot, az Inception Racing pedig egy McLarent – utóbbi típusból így szintén három lesz majd a rajtrácson.

A teljes Le Mans-i nevezési lista IDE KATTINTVA böngészhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: