DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
WEC

A McLaren Alonsóval indulna Le Mans-ban

A csapat már 2021-ben részt venne az egynapos versenyen – az indianapolisi kudarc után Fernando Alonsót szeretnék versenyzőként, mert „nagy sztori lenne”.

A McLaren a közelmúltban átszervezte versenyrészlegét, hogy a Formula-1 mellett más sorozatokra is lehessen kapacitása: ennek eredménye volt a végül csúfos kudarccal, sikertelen kvalifikálással véget érő Indy 500-projekt. Zak Brown vezérigazgató azóta a Racer lapnak „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy 2020-ban teljes szezonra csatlakoznak az IndyCar-hoz, a Le Mans-i 24 óráson való részvétel kapcsán azonban már dátum is felmerült: a két évvel ezutáni kiadás.

„Kockázatos lenne, ha a 2021-es Le Mans-i versenyen mutatkoznánk be, egy-két futammal korábban már készen kellene állnunk. Ez azt jelenti, hogy 2021 áprilisában vagy májusában versenyeznünk kellene, attól függően, milyen gyors döntést tudunk hozni” – mondta a spanyol Motorsportnak Brown. Az optimális az lenne, ha a WEC korábbi futamait tesztversenyként teljesítené a csapat Le Mans előtt.



A széria tervei alapján az LMP1-es csúcskategóriát 2020-tól hiperautó-szabályok váltják ki, ezeket azonban továbbra sem véglegesítették. A bizonytalanság a McLaren döntésére is kihat: „Amint ismerni fogjuk, mik a szabályok, és a Formula-1-es teljesítményünket is értékelni tudjuk, állást fogunk foglalni arról, hogy részt veszünk-e vagy sem, és hogy mikor. Az időkeret ugyanis tág, csakúgy, mint a különböző forgatókönyvek skálája. Ha minden megfelel az akaratunknak, akkor egy pár év távolságra vagyunk tőle.”

A katasztrofális indianapolisi próbálkozás után azt feltételeznénk, Fernando Alonso a legkevésbé sem vágyik arra, hogy a jövőben újra a McLarennel versenyezzen, pláne egy új projektben. Brown ellenben Alonsót, akinek 2018-ból a Toyotával már van Le Mans-i győzelme, ideális versenyzőjelöltnek tartja.

„Azt hiszem, nagy sztori lenne, ha vele nyernénk meg ezeket a versenyeket (Indyt és Le Mans-t), miután Monacóban már győztünk közösen. Talán a jövőben Franciaországban is együtt versenyzünk majd, de természetesen a McLaren régi csapat és még sokáig jelen lesz, miután Fernando már visszavonult. Remek kapcsolatunk van Fernandóval, aki megélt magasságokat és mélységeket velünk. Az utolsó három-négy szezonban inkább az utóbbit. De igazán jól érzi magát a McLarennel, a csapat is jól érzi magát vele. Mindannyian csalódottak vagyunk, de ez nem jelent változást Fernando és a McLaren kapcsolatában” – bizonygatta Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: