DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

Csodás motorhangok Le Mans-ból

A Le Mans-i 24 órás hosszú történelmében egészen fantasztikusan szóló erőforrásokkal jelentkeztek a gyártók – a rajongók nagy örömére. Aki szereti a szuper motorhangokat, azoknak erősen ajánlott!

A mélyen dörmögő Chevrolet Corvette domináns és évek óta szinte ugyanúgy szól. Az autók többségében megbízhatóan és gyorsan mennek.

A McLaren F1 GTR leginkább az 1995-ös 24 órás megnyerésével alapozta meg hírnevét, de a nagyon különlegesen szóló, BMW V12-es motorját is nehéz feledni.

Kétszeres Le Mans győztes lett a Porsche 917, igazi öblös hangja lenyűgözi a közönséget a mai napig.

A Jaguar számos szép és jó hangú Le Mans versenyautót gyártott, a legjobb alighanem az XJR-12 a sorban, 1990-ben megnyerte a 24 órás versenyt. V12-es erőforrás, 730 lóerővel.

 

Egy több, mint 40 éves modell a magas hangú V12-es Matra, ami 1972 és 1974 között zsinórban háromszor győzött. Hallottátok már ezt a csodálatosan szóló motort?

 

Erősen megoszlik a vélemény a jelenlegi hibrid-erőforrásokról. Amikor az Audi 2012-ben az R18 e-tron technológiát előhúzta a cilinderből, rögtön meg is nyerték vele a 24 órást. A motorhang nem túl erős, de a V6-os turbódízel és a suhogó hibrid együttesen egy vadászgép hangjához hasonlít. Sokan nem szeretik, mert a hangereje viszont jócskán gyengébb.

 

Őrülten jól hangzik az 1991-es Le Mans győztese, a Mazda 787B. Kinézetre sem utolsó, de a hangja egészen különleges, nagyon sok rajongó kedvence.

Nektek melyik tetszett a legjobban?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: