DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

McLaren: Távozott az IndyCar-projekt vezetője

Fernando Alonso nem tudta beverekedni magát az idei Indy 500 harminchárom indulója közé, ezért nem meglepő módon az egyik fő felelős, Robert Fernley máris távozott a McLarentől.

A múlt héten folyamatosan arról olvashattunk, hogy Fernando Alonso csak esett-kelt Indianapolisban, nyomokban sem emlékeztetett arra a diadalmenetre, mint amit 2017-ben láthattunk tőle, amikor újonc létére komolyan szorongatta a komoly oválpályás tapasztalattal rendelkező vetélytársakat, huzamos ideig vezette is a mezőnyt, végül egy motorhiba miatt kiesett.

De két évvel ezelőtt a McLaren nem önállóan, hanem az Andretti Autosporttal szoros szövetségben készült az ötszáz mérföldes viadalra és ez az együttműködés meg is látszott, a versenyautó ugyanis az első pillanattól gyorsnak bizonyult. Idén a wokingiak megpróbálták az önálló utat, de a látottak alapján csúfos kudarcot vallottak.

A korábban a Force Indiánál magas beosztásban dolgozó Robert Fernley tavaly nyáron volt kénytelen elhagyni a felvásárlás miatt Racing Pointtá átvedlő gárdát. A McLaren lecsapott az indianapolisi tapasztalatokkal is rendelkező szakemberre és novemberben kinevezte az istálló Indy 500-projektjének vezetőjévé.

2017-ben minden gördülékenyen ment a McLarennek, idén pedig semmi


Ezt a döntést akkor így kommentálta a McLaren vezérigazgatója. „Bob fantasztikusan tudja irányítani a folyamatokat, nagyra értékelem őt. Tapasztalata és vezetői képessége elengedhetetlenül szükséges lesz számunkra a program során. Különös tehetséggel rendelkezik, hogy hatékony legyen és mindenből kihozza a maximumot. Az Indy 500 nem könnyű verseny, Bob kulcsfontosságú pozícióba került, nagyon elégedett vagyok, hogy köreinkben köszönthetjük” – mondta ezt Zak Brown még Fernley kinevezésekor.

Fernando Alonso McLarenje azonban annyira lassúnak bizonyult, hogy a hétközi szenvedés nem ért véget szombaton és vasárnap sem. Ugyan csak egy hajszállal, de lecsúszott még a 33. rajtpozícióról is, ezek után nem meglepő, hogy senki nem marasztalta a szakembert.

„A szerződésem csak az Indy 500 program idejére szólt” – kommentálta röviden a távozását Robert Fernley. A Motorsport.com pedig a McLaren szóvivőjét idézi, aki elismerte, hogy a projekt vezetője már nincs is az istállónál. „Megerősíthetem, hogy Fernley elhagyta a csapatot” – így a szóvivő.

Az elmúlt egy hét tükrében ezzel olyan hatalmas meglepetést nem okozott ez a távozás. Kérdés, hogy vajon jövőre újra megpróbálja-e a McLaren az indianapolisi kalandot és ha igen, akkor ismét Michael Andrettiékkel közösen? Az 1991-es IndyCar-bajnok ugyanis idén is felajánlotta segítségét, de a McLaren más utat választott. Utólag azt mondhatjuk, nem jól döntött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: