DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Amikor... Kobajasi legendává vált

Suzuka neve összefonódott az izgalmas F1-es vb-csatákkal, sajnos a komoly balesetekkel, és a szemkápráztató előzésekkel - most ez utóbbiakból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Barrichello Montoya ellen, 2001

A brazil pilóta a negyedik helyről indult, de nem sokáig tűrte  maga előtt a két Williams-pilótát. Már az első kör végén, a 130R-ben megelőzte Ralf Schumachert, egy körrel később pedig Montoyát is, a Casino sikánban. A ferraris utóbbi manővere ment igazán élményszámba, hiszen két kerékkel a füvön csúszott be a kolumbiai mellé, de ha már csúszás: végül mégis lecsúszott a dobogóról.

Montoya Barrichello ellen, 2003

JPM számára már nem volt tétje a Japán Nagydíjnak, hiszen Indianapolisban kiesett a világbajnokságért harcolók közül - ezért már a verseny első körében mindent egy lapra feltéve támadta Barrichellót, kvázi visszavágva 2001-ért. Olyan helyen, ahol nem sok pilótának jutna eszébe előzni, a Spoon előtti hajlat kijáratán autózta körbe riválisát. Sajnos azonban kilenc körnél nem jutott tovább, és hidraulikai hiba miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

Alonso Schumacher ellen, 2005

Ami azt illeti, az egész 2005-ös versenyt fel lehetne írni a listára, hiszen minden idők egyik legizgalmasabb száraz pályás futamán egymást érték a szebbnél szebb manőverek, de ezek között is volt néhány kiemelkedő. Az egyik legjobb Alonso nevéhez fűződik, aki gyorsabb Renault-jával egy szempillantás alatt autózta körbe Michael Schumachert a 130R-ben. Láttunk már itt korábban is előzést, de ez több volt annál - egy frissen megkoronázott világbajnok manővere az öreg, éppen csak leköszönt király ellen.

Raikkönen Fisichella ellen, 2005

Szegény olasz pilóta maga sem gondolta volna, hogy miután uralta a versenyt, az utolsó körben fogja elveszíteni a vezetést egy olyan pilóta ellen, aki a 17. helyről rajtolt. Kimi Raikkönen McLarenje egyértelműen gyorsabbnak bizonyult, és amikor megkezdték az utolsó kört, nem teketóriázott: a célegyenesben kivágott Fisichella mellől, és az egyes kanyar külső ívén megelőzte a Renault-t - mestermunka!

Kobajasi Alguersuari ellen, 2010

A győztes Sebastian Vettel mellett még egyvalakiről maradt emlékezetes a 2010-es Japán Nagydíj: a hazai pályán versenyző Kamui Kobajasiról. A poszt-Sato utáni éra új kamikazéja öt pilótát is - Nick Heidfeldet, Sebastien Buemit, Jaime Alguersuarit, Adrian Sutilt és Rubens Barrichellót - ugyanott, ugyanúgy előzte meg, a hajtűben, a spanyol pilótát kétszer is. Utóbbi manővere lett a legszebb, de a legvitatottabb is egyben - ezt csak ő tudta megcsinálni.

Ricciardo Massa és Bottas ellen, 2014

A viharvert Suzukában az ausztrál ugyan nem produkált hasonlót, mint a japán, de a Dunlop előtt ugyanúgy „etette” meg az esőben poroszkáló két Williamst.

Hamilton Rosberg ellen, 2014

 

Nico Rosberg Monzában, Japánban és az USA-ban is az első helyről rajtolt, de mindegyik alkalommal alulmaradt csapattársával szemben. Amíg Olaszországban ő hibázott, a másik két helyszínen Lewis Hamilton egyszerűen jobbnak bizonyult nála, de Suzukára jutott a szebb előzés: az akkor még csak egyszeres bajnok folyamatosan ott autózott a német mögött, és az első adandó alkalmat kihasználta arra, hogy körbeautózza riválisát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: