DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Feléledtek Ogier vb-reményei

Azzal, hogy Sebastien Ogier a Török Rali zárónapján jó fél percre tudta hizlalni előnyét, és nyert, a vb-éllovas Ott Tanak pedig kiesett, kevesebb mint felére csökkent a francia hátránya a tabellán.

Minimális előnnyel kezdhette csak meg a vasárnapot az akkor vezető Sebastien Ogier, a végelszámolásig azonban folyamatosan növelni tudta előnyét az őt komoly feladat elé állító Esapekka Lappi előtt. A francia végül fél percnél is nagyobb fórral diadalmaskodott, és egyedül azt sajnálhatja, hogy a Power Stage-en a rali legvégén csak harmadik lett, Ott Tanak pedig megnyerte azt. Mivel azonban Tanakot magán a ralin csak tizenhatodikként rangsorolták, Ogier pedig, ahogy azt említettük, nyert, így is jelentősen szorosabb lett a vb állása, ahol Lappi előnye 17 pontra csökkent.

Tanak tehát megnyerte a Power Stage-et, miután hiába esett ki eredetileg az elektronika meghibásodása miatt, végül Rally 2-es szabályok alatt visszaállt a versenybe, hogy a PS-re koncentrálhasson. Az észt előnye itt 2,6 másodperc volt Thierry Neuville előtt. Maga Thierry Neuville egyébként hiába szerepelt jól a Power Stage-en, egyébként összetettben csak a nyolcadik helyet szerezte meg.

A dobogó legalsó foka összetettben végül egyébként Andreas Mikkelsené lett, Ogier-hez képest egy, Lappihoz képest fél percnél valamivel nagyobb hátránnyal, és az ő idejéhez újabb nagyságrendileg fél percet kell hozzáadni, hogy megkapjuk a negyedikként záró Teemu Suninen időeredményét. A már említett Neuville előtt még Sordót, Latvalát és Kris Meeke-et találjuk az ötödik-hatodik-hetedik helyen, míg Neuville mögött a top 10-et Pontus Tidemand és Gus Greensmith zárták.

A világbajnokságot Tanak vezeti 210 ponttal, köszönhetően a Power Stage-en szerzett öt egységnek, mögötte Ogier 193-mal áll, Neuville-nek pedig 180-ja van.

A Török Rali végeredménye:

# Versenyző Autó Idő/Különbség
1 FRA Sebastien Ogier Citroen 3:50:12.1
2 FIN Esapekka Lappi Citroen +34.7
3 NOR Andreas Mikkelsen Hyundai +1:04.5
4 FIN Teemu Suninen Ford +1:35.1
5 ESP Dani Sordo Hyundai +2:25.9
6 FIN Jari-Matti Latvala Toyota +2:59.1
7 GBR Kris Meeke Toyota +3:53.3
8 BEL Thierry Neuville Hyundai +5:34.8
9 SWE Pontus Tidemand Ford +7:22.9
10
GBR Gus Greensmith
Ford +15:18.7
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: