DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

Hatalmas utolsó körös baleset és Penske-dupla Iowában (videó!)

Iowában vendégeskedett a hétvégén az IndyCar mezőnye, ahol két oválversennyel folytatódott a szezon. A szombati futamot Scott McLaughlin nyerte, aki először diadalmaskodott ilyen típusú pályán. A Penske pilótája a mclarenes Pato O’Wardot és saját csapattársát, Josef Newgardent előzte meg a célban. A versenyt számos baleset tarkította, közülük a bajnokság szempontjából a legjelentősebb, hogy a már előtte egy bokszutcai lefulladás miatt hátrébb eső éllovas, Alex Palou is hibázott a 175. körben: a spanyol „elfogadhatatlannak” nevezte az aznapi teljesítményét.

 

Vasárnap aztán második hellyel szépített Palou, aki így továbbra is vezeti az összetett pontversenyt. A győzelmet viszont a 22. rajthelyről induló Will Power húzta be – azaz a Penske duplázott Iowában –, ezzel karrierje 41. sikerét jegyezte az ausztrál, aki több mint öt év után nyert ismét oválpályán. A pódiumot a csapattárs McLaughlin tette teljessé.

A második verseny egyébként az utolsó körben egy hatalmas balesettel ért véget: Sting Ray Robb hátulról eltalálta Alexander Rossi lelassuló autóját, amitől a levegő emelkedett, míg mögöttük Kyle Kirkwood és Ed Carpenter is megpörgött a baleset elkerülése miatt, és egymást és Rossit is begyűjtve a falnak csapódtak. Robbot kórházba is szállították az incidens után, de csapata, az A.J. Foyt Racing közlése szerint kora este már ki is engedték onnan.

Ki lesz a MotoGP idei világbajnoka, és milyen „merész tippekkel” várjuk a szezont?

A Formula Motocast idei második adásában a sepangi és mandalikai tesztek értékelése mellett előkaptuk a jósgömbünket és 7+1 kérdés mentén igyekeztünk megtippelni, mi is vár ránk 2022-ben a MotoGP-ben: olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy melyik gyártó szerzi a legtöbb győzelmet idén, melyik újonc fogja a legjobb eredményt elérni és természetesen a világbajnoki cím várományosát is megneveztük – de nem maradhattak el az úgynevezett „bold predictionök” sem! A vonatkozó részt 1:05:51-től hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Videó: megmutatta filmes napja végeredményét a Red Bull

Az energiaitalosok Silverstone-ban, "titokban" járatták be az RB18-at, most a filmes napról készült videót tették közzé.

Hazai márkával tér vissza a WTCR-be a kínai futamgyőztes

Ma Qing Hua 2014-ben történelmet írt azzal, hogy a WTCC oroszországi fordulóján versenyt nyert, ezzel ő lett az első kínai pilóta, aki FIA világbajnoki sorozatban futamgyőzelmet könyvelhetett el. A kínai több évig szerepelt a Citroennél, majd a bajnokság WTCR-ré alakulása után a Team Mulsanne Alfa Romeójával is diadalmaskodni tudott. Az utóbbi két idényt ugyanakkor hazája és régiója sorozataiban töltötte – nem is akármilyen eredményekkel, hiszen 2020-ban a kínai széria bajnoka lett, tavaly pedig ezüstérmesként zárt a TCR Asiában.

2022-ben azonban újra visszatér a Túraautó-világkupába, méghozzá a Cyan Racing által indított egyik Lynk & Co volánjánál. „Örömmel tölt el, hogy a Cyan Racinghez csatlakozhatom, a WTCR legsikeresebb csapatához, és kínaiként képviselhetem a Lynk & Cót a nemzetközi porondon” – mondta el a versenyző, aki tehát hazai márkával tűnik fel újra a rajtrácson. A Lynk & Co és a Cyan Racing egyelőre csak Mát nevezte meg versenyzőjeként: tavaly a kétszeres bajnoki címvédő Yann Ehrlacher, az egyaránt világbajnok Yvan Muller és Thed Björk, valamint Santiago Urrutia szerepelt náluk, így egyiküknek alighanem távoznia kell majd.

ma-qing-hua-lynk-co-wtcr

A Ducati és a Honda korábbi főnöke lett a Suzuki MotoGP-s csapatmenedzsere

Bő egy évvel ezelőtt jelentette be Davide Brivio, hogy miután 2020-ban csúcsra vezette őket, távozik a Suzuki MotoGP-csapatától, s helyette a Formula-1-es Alpine-nál vállal feladatot. A Suzukinak azóta nem volt csapatmenedzsere, s bár a tavalyi átmeneti szezont átvészelték így, egyértelmű volt, hogy hosszú távon találnia kell valakit Shinichi Sahara projektvezetőnek az istálló élére. Nos, szerdán bejelentették, hogy az eleinte is pletykált Livio Suppo lett a Team Suzuki Ecstar új csapatmenedzsere.

Suppo nem akármilyen életrajzot tud felmutatni, hiszen volt többek között a Ducati és a Repsol Honda vezetője is, mindkét alakulatnál világbajnoki győzelmeket ünnepelhetett Casey Stoner és Marc Marquez révén. Néhány éve távozott a Honda éléről (ott Alberto Puig vette át a helyét), azóta az elektromos motoros vállalkozását egyengette, most viszont a Suzukinál tér vissza a paddockba, ahol a célja nyilvánvalóan az, hogy Joan Mirrel és Alex Rinsszel ismét feljussanak a királykategória csúcsra.

suppo-suzuki

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Így festenek idei szerelésükben a pilóták

A csapatok bemutatóival a pilótákról készült első hivatalos fotók is megjelentek nemrégiben. Ezeken a versenyzők már az idei évre szánt felszerelésükben szerepelnek, az F1 hivatalos Instagram oldala pedig egy nagyszerű összeállítást készített ezekből. A legelső képen a címvédő Max Verstappen szerepel, de George Russell, Charles Leclerc, Yuki Tsunoda, valamint a Haas, az Aston Martin és a McLaren párosa is megtalálható a lapozható posztban.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Így matricázták fel az új Ferrarit – videó

A csapat egy fontos feladatról tett ki videót: így készült el az új Ferrari F1-75 dizájnja!

Mozgásban az AT03: így fest a pályán az AlphaTauri

Egy nappal a barcelonai teszt előtt az AlphaTauri is nyilvánosságra hozott felvételeket és fotókat a misanói pályán történt bejáratásról, azaz hivatalosan forgatási napról, így végre teljes valójában csodálhatjuk meg Pierre Gasly és Yuki Tsunoda 2022-es versenygépét:

at03-misano-2

at03-misano

Mégis marad a W Seriesben a kétszeres bajnok

Jamie Chadwick egyértelműen korunk egyik legjobb és legsikeresebb női autóversenyzője: a hölgyek számára kiírt formulaautós széria első idényét toronymagasan megnyerte, tavaly pedig az Alice Powell elleni kiélezett csata után védett címet. A második bajnoki diadal után a Williams fejlesztőpilótai szerepkörét is betöltő brit úgy fogalmazott, hogy „nem látja értelmét”, hogy 2022-ben is visszatérjen a W Seriesbe.

Ehhez képest kedden váratlanul bejelentette, hogy mégis ott lesz idén is a rajtrácson – igaz, nem a Veloce Racing, hanem a korábbi olimpiai bajnok atléta, Caitlyn Jenner új csapatának színeiben. „Nagyon izgatott vagyok, hogy visszatérhetek megvédeni a címemet. Amikor a Jenner Racing megkeresett a lehetőséggel, nem kellett kétszer átgondolnom a dolgot” – fogalmazott Chadwick. A W Series idén is a Formula-1 kísérőszériája lesz, a szezonnyitót a Miami Nagydíj betéteseményeként rendezik meg, de a Hungaroringre is ellátogat a mezőny.

chadwick-wseries_1

Az esőgumikat is bevetik a barcelonai teszten

Ismertette a Formula-1 hivatalos gumibeszállítója az idei első háromnapos tesztre vonatkozó terveit. A Pirelli által közzétett információk szerint minden csapat 30 szett abroncsot használhat fel, a választék pedig a száraz pályára valókat tekintve a C1 jelzésű legkeményebb keveréktől a leglágyabb C5-ig terjed majd, de az intermediate és az esőgumik is szerephez jutnak a munka során. Az előzetes elképzelések szerint a pénteki ebédszünetben mesterségesen teszik vizezik fel a pályát, így a délutáni órákban a nedves pályára készült keverékeket is kipróbálhatják a pilóták.

 

David Schumacher szakágat vált: a DTM-ben folytatja

Négy év formulaautózás után – 2021-et az F3-ban töltötte, ahol 11. pozícióban végzett egy futamgyőzelemmel – Ralf Schumacher fiának pályafutása nagy fordulatot vesz: a 20 esztendős német a DTM-ben folytatja a Mercedes kötelékében. Schumacher a három autóra bővülő Winward Racinghez csatlakozik, amely a nyolcautós Mercedes-brigád legerősebb csapatának ígérkezik: ezzel az istállóval folytatja a HRT-től átnyergelő címvédő Maximilian Götz, valamint a hétszeres DTM-futamgyőztes Lucas Auer.

A fiatal Schumacher tavaly novemberben ismerkedett meg a DTM-mel, a Mercedes Paul Ricard-i újonctesztjén. A fiatal német nem akarja rögtön megváltani a világot: a szezont tanulóévnek tekinti, amely során a két rutinos csapattárstól igyekszik fortélyokat elrejteni.

A legendás versenyzőcsaládban tradíciója van a német bajnokságnak: Michael Schumacher Formula-1-es pályafutása előtt indult néhány futamon a kategóriában, Ralf Schumacher pedig saját királykategóriás visszavonulását követően, öt éven keresztül szerepelt a bajnokságban – mindketten a Mercedes színeiben.

Alonso szerint Masit nem Abu Dhabi miatt rúgták ki

Az Alpine hétfő esti autóbemutatóján természetesen szóba került az FIA-t érintő változás is, hiszen Michael Masi versenyigazgatónak távoznia kellett a posztjáról. Ezt sokan az Abu Dhabiban történtekre vezetik vissza, legalábbis az általános vélekedés az, hogy az addigi problémák ott tetőztek igazán - Fernando Alonso azonban más véleményen van.

"Én nem gondolom azt, hogy azért alakították át a versenyirányítási szerkezetet, ami Abu Dhabiban történt, legalábbis remélem, hogy nem azért. Az egész Abu Dhabi-témával kapcsolatban nekem talán kicsit más a véleményem, nem gondolom, hogy ott bármi rossz is történt volna. Viszont az új FIA-elnök egyértelműen azt akarta, hogy minden a helyére kerüljön és ahogy mondtam is már korábban, én kedvelem Mohammedet, valamint a hozzáállását. Szóval ha ő úgy gondolta, hogy új ötletekre van szükség, akkor azt mindenki érdekeiben tette, így örülök neki" - fejtette ki véleményét a kétszeres világbajnok.

Esteban Ocon egyetlen rövid mondattal ütötte el a dolgot: "Ha minden esetben, folyamatosan követhetők lesznek a szabályok és kiegyensúlyozottabban lesznek mostantól, akkor én abszolút elégedett leszek" - fogalmazott a francia pilóta.

pf3_12

Verstappen szenvedése jól látható, ahogy készül a szezonra - videó

Nem dől hátra a világbajnok...

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Oracle Red Bull Racing (@redbullracing) által megosztott bejegyzés

Hamilton inspirálta a téli olimpián négy aranyérmet szerző gyorskorcsolyázó sisakját

Charles Hamelin kanadai gyorskorcsolyázó négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert a 2022-es pekingi téli olimpián. A 37 éves sportoló bukósisakja feltűnően hasonlít Lewis Hamilton tavalyi sisakjára - mint kiderült, a hétszeres F1-es világbajnok fejvédője inspirálta, amit Hamilton is megjegyzett a közösségi oldalán.

 

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Új csoport! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!

 

Videó: belső felvétel egy Norris-körről az új McLarennel

Hétfőn a McLaren is bejáratta az MCL36-ot, a csapat pedig közzé is tett egy videót arról, hogy Lando Norris körbegurul vele Barcelonában.

 

Grandiózus motorhome-ot kapott az F1 vezetősége

A héten elkezdődik az első előszezoni teszt Barcelonában, így a csapatok már elkezdtek berendezkedni a paddockban. A megszokott épületek mellett azonban egy kétszintes monstrum is feltűnt, hatalmas F1-logóval az oldalán. Az új motorhome-ot a sportág vezetősége használja majd saját személyzete illetve európai versenyeken a vendégek elszállásolására, és megbeszélések tartására.

A méretes épület némileg furcsán hathat a paddockban annak fényében, hogy az F1 a karbonsemlegességre és a környezetvédelemre törekszik. Ross Brawn nemrégiben éppen arról beszélt, hogy bőven elegendőek lennének kisebb motorhome-ok is…

Így dobolja egy négyéves az F1 főcímdalát

Aranyos videót osztott meg az F1-es Ausztrál Nagydíj hivatalos Twitter-csatornája. Egy négyéves rajongót mutatnak be, aki megtanulta eljátszani dobon a Formula-1 főcímdalát. A kisfiúnak, Alezandernek saját Instagram- és Twitter-oldala is van, ahol követni lehet további munkásságát is.

Wurz fia bajnok lett az arab F4-es sorozatban

Nem csak Arthur Leclerc révén koronáztak az F1-ből is ismerősen csengő nevű versenyzőt bajnokká a hétvégén: a korábbi Formula-1-es pilóta, Alexander Wurz fia, Charlie az arabok Formula-4-es szériájában ért fel a csúcsra – ráadásul már egy futammal a szezon vége előtt. Az ugyancsak kizárólag Abu Dhabiban és Dubajban rendezett bajnokságban a fiatal osztrák két győzelmet aratott, s bár üldözője, a brazil Rafael Camara ennél jóval többet, szám szerint hatot, a Prema színeit képviselő ifjú Wurz számára kifizetődőnek bizonyult a kiegyensúlyozottság, hiszen a mezőnyből egyedüliként minden versenyen pontot szerzett (igaz, kihívója az évadnyitó hétvégén rajthoz sem állt). Charlie sikeréhez pedig az idősebb Wurz is gratulált a közösségi médiában:

Videó és fotó: A McLaren is megkezdte az MCL36-os bejáratását

Délelőtt a Haas tette meg első köreit a szerdán kezdődő barcelonai teszt helyszínén – és egyúttal mutatta meg először a valós 2022-es versenyautóját –, délután pedig a McLarenen volt a sor, hogy kiguruljon a garázsból a szabályok által engedett filmforgatási nap keretében. Íme, a wokingiak által közzétett rövid felvétel az MCL36-os első métereiről:

Itt lenne az ideje, hogy komolyan vegyék az agyrázkódásokat a MotoGP-ben

Az indonéziai teszten esett meg, hogy a szombaton nagyot bukó Raul Fernandezt másnap eleinte motorra engedték ülni az orvosok, de alig néhány kör után újra elesett, méghozzá a spanyol újonc elmondása szerint azért, mert az előző napi ütés miatt nem érzékelte megfelelően a sebességet. Felmerül a kérdés, hogy enyhe agyrázkódás gyanúja esetén hogyan engedhették pályára a Tech3 KTM versenyzőjét – az orvosi vizsgálatok szigorításának szükségességéről és a potenciális veszélyekről a Formula Motocast legutóbbi adásában is beszéltünk, a vonatkozó rész 58:13-tól hallgatható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!