DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

Gyroshús, görögdinnye, tányértörés - Ken Block és Petter Solberg már készülnek a hétvégi őrületre

Méghozzá nem valami szokványos módon, az alábbi előzetes videóval. És hogy mire fel ez a görög hangulat? A Gymkhana Grid 2016-os döntője ezen a hétvégén a görögországi Marathon városában zajlik majd a drift és a ralikrossz világának legnagyobb sztárjaival. A helyszínen a Formula.hu szerkesztősége is ott lesz, és elsőkézből szállítja majd a legfrissebb történéseket.

Véletlenül futott össze egy reptéren két ex-F1-es indiai pilóta

A véletlen meghazudtolta az esélyeket: a világ második legnépesebb országa, az 1,4 milliárd lakosú India mindössze két születte jutott el a Formula-1-ig, Narain Karthikeyan (2005, 2011-2012), valamint Karun Chandhok (2010). Mekkora az esélye, hogy a két honfitárs egy repülőtéren fusson össze? Ezt a kérdést tette fel a közösségi médiában Chandhok, akinek váratlan találkozását Karthikeyannal fotó is megörökítette.

A legviccesebb kivágott F1-es jelenetek

Idén is sok-sok szórakoztató videóval látott el bennünket a Formula-1 YouTube-csatornája, ám voltak pillanatok, melyeket ki kellett vágjanak, ezeket persze természetesen idén is megtekinthetjük egy csokorba gyűjtve. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

„Még két év, mire a költséglimit összerázza a mezőnyt”

Tavaly vezették be a Formula-1-ben a költségvetési plafont, amelynek célja, hogy megakadályozzák a nagycsapatokat abban, hogy pusztán azzal előnyre tegyenek szert, hogy jelentősebb anyagi forrásaik vannak. Jövőre már 135 millió dollárra csökkentik a limitet, az eddigi két szezon során azonban csak mérsékelten volt sikeresen a mezőny összerázása, hiszen idén például egyértelműen kiemelkedett a három élgárda a középmezőnyhöz képest. Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója szerint ugyanakkor időt kell adni, hogy a költségplafon éreztesse a hatását:

„Úgy gondolom, talán még két év” – vélekedett Brown a MotorsportWeek.com hasábjain. „Mert bár nagyjából már mindenki egyforma összeget költ, néhány csapat jelentősebb infrastruktúrával rendelkezik. Mi például várunk az új szélcsatornánkra, amely rövidesen elkészül, valamint az új szimulátorra. Noha mindenki vagy legalábbis a csapatok nagy része egy szinten van a költségeket tekintve, pár csapat jobb technológiai infrastruktúrával indult, s ezen a téren zárkózunk fel mi és még mások is.”

Brown azt is hozzátette, hogy az új technikai szabályokkal is várható volt, hogy valaki beletalál a tutiba, míg mások nem, így ezen a téren is idő kell ahhoz, hogy a gyengébben kezdő istállók felzárkózzanak – azaz a McLaren-vezér tulajdonképpen ugyanúgy vélekedik a szabályváltozások hatásáról, mint az FIA emberei.

f1-start-2022-abudhabi

Hangerőt fel: így szól a 2023-as Mercedes!

Ízelítőt kaptunk 2023-ból, ugyanis a Mercedes beröffentette jövő évi erőforrását. Hallgassátok csak a W14-es hangját!

A 2022-es F1-es szezon mémekben elmesélve

A címben alighanem minden érdemi információt le is lőttünk már a videót illetően. Kattintsatok a képre a megtekintéséhez!

Visszatér a Red Bull Crohn-beteg juniorja!

Jonny Edgar 2021-ben mutatkozott be a Formula-3-ban a Carlin csapatával, az idei évet pedig a Tridentnél kezdte még, ám Crohn-betgséget diagnosztizáltak nála, így hamar véget ért számára a 2022-es szezon. Jövőre azonban új lehetőséget kap a 18 éves pilóta, aki az MP Motorsport színeiben fog rajthoz állni a Formula-3-ban.

Új szabályt hozott az FIA, csak Jean Todtot érinti

A Nemzetközi Sportkódex 9.17-es cikkelye az FIA-tól távozó vezető személyek jogaival foglalkozik. A szabályzat ezen részének frissítése után mostantól nem vállalhat munkát egyetlen Formula-1-es csapatban sem olyan szakember, aki addig az FIA vezető beosztású alkalmazottjaként dolgozott addig, amíg hat hónap el nem telik a távozását követően. Ez egészen pontosan a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökére és annak helyettesére vonatkozik. Jean Todt 2021 végén mondott le elnöki posztjáról, miután 12 évig szolgálta az FIA-t, jelenleg ő az egyetlen élő személy, akire vonatkozhat ez a regula.

Ezt megelőzően Jean Todt 16 éven át volt a Ferrari csapatfőnöke, majd időközben vezérigazgatója. Az ő ideje alatt összesen 14 trófeát nyert az olasz istálló: 5 vb-címet Michael Schumacherrel, egyet Kimi Raikkönennel, emellett pedig nyolcszor hódították el a konstruktőri elsőséget is. A Scuderia egyébként épp nem sokkal ezelőtt jelentette be, mikor rántják le a leplet 2023-as autójukról.

 

Szintlépés: Rossi a BMW gyári pilótája lett

Valentino Rossi 26 világbajnoki szezon után, 2021 végén intett búcsút a MotoGP-nek. A versenypályáktól azonban nem távolodott el, csak kettőről négy kerékre váltott: idén a GT World Challenge Europe versenyein állt rajthoz a Team WRT Audijával. 2023-ban is ugyanitt és ugyanennél a csapatnál fog szerepelni a 43 éves versenyző, csak immár az istálló márkaváltása révén egy BMW M4 GT3-as volánjánál – nemrég a festést is leleplezték –, emellett olyan legendás viadalon is rajthoz áll majd Maxime Martin és Augusto Farfus társaságában, mint a Bathursti 12 órás.

A BMW pedig szemlátomást bízik Rossiban, ugyanis bejelentették, hogy az olasz legenda mostantól a gyári versenyzőjük lesz. Ez egyértelmű szintlépést jelent a Doktor számára, aki így tehát gyári szerződéssel fog rendelkezni. Nem mellesleg ezzel megnőtt az esélye arra, hogy egy erős szereplés esetén – márpedig az eddigi tesztek alapján Rossi bizakodó – a BMW LMDh-modelljét is kipróbálhassa, s akár azzal a legendás Le Mans-i 24 óráson is rajthoz állhasson, amikor a bajorok 2024-ben visszatérnek az Endurance-világbajnokság csúcskategóriájába.

rossi-bmw-wrt

Hivatalos: Eldőlt, mikor érkezik a 2023-as F1-es Ferrari

Korábban csak híresztelésként számolhattunk be arról az olasz sajtó értesülései alapján, hogy mikorra tervezi a jövő évi Formula-1-es autója bemutatóját a Ferrari, most azonban maga a Scuderia erősítette meg a pletykákat. Naptárakat tehát előkapni: a jeles dátum február 14-e, azaz Valentin-nap – nem véletlen, hogy a vörösök „Készen állsz, hogy szerelembe ess?” felütéssel osztották meg az erről szóló posztot a közösségi médiában. Pontos időpontot és helyszínt egyelőre nem árultak el, de ha ebben is igaza lesz az olasz sajtónak, akkor ezúttal szokatlan módon Imolában rántják majd le a leplet az egyelőre 675-ös kódjel alatt futó versenygépről, amelyet rögtön a prezentáció után pályára is vihet Charles Leclerc és Carlos Sainz egy filmforgatási nap keretében.

A Ferrari lett ezzel a második alakulat, amely előállt a jövő évi autója bemutatójának időpontjával: az Aston Martin 2023-as masinája egy nappal korábban, február 13-án érkezik majd.

Olvasónk hurkapálcából épített F1-es Ferrarit és Red Bullt

Varga János küldte szerkesztőségünknek az alábbi képeket: hurkapálcákból építette meg az F1-es Ferrarit és Red Bullt úgy, hogy a dizájnt, a szponzorokat is saját kezűleg festette rájuk.

f1-ferrari_1

IMG_20200409_104243

IMG_20200409_104345

IMG_20200410_085056

IMG_20200410_085349

Ducati: Ez a vb-cím még édesebb, mint volt Stonerrel

Francesco Bagnaia elképesztő fordítása – a szezon felénél 91 pont, azaz több mint három és fél futamgyőzelemnyi volt a lemaradása Fabio Quartararóval szemben – révén 15 év után nyert újra ducatis versenyző világbajnoki címet a MotoGP-ben. Eddig Casey Stoner 2007-es diadala volt az egyetlen sikere a bolognai márkának a királykategóriában, ám épp az említett felzárkózás még édesebbé teszi a mostani diadalt az olaszok számára Claudio Domenicali vezérigazgató szerint:

„Felejthetetlen szezon volt. Még sosem értünk el ilyen eredményt, így hihetetlen büszkeséggel tölt el minket. Más ez, mint 2007-ben, amikor Casey Stonerrel nyertük meg a világbajnokságot: akkor már az utolsó verseny előtt összejött ez. Ez a győzelem Peccóval rendkívül kemény volt. Ez a nagy üldözés és felzárkózás még jobbá tette” – idézi szavait a Crash.net szakoldal.

motogp-bagnaia-ducati-valencia-2022

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Szokatlan helyszínen ránthatják le a leplet a 2023-as F1-es Ferrariról

Elsőként – és eddig egyedüliként – az Aston Martin jelentette be, hogy mikor leplezik le a 2023-as Formula-1-es versenygépüket: ők február 13-át jelölték ki dátumként. Mivel a bahreini tesztre február 23-tól 25-ig kerül sor, várhatóan a többi csapat is a 13-19-i héten ejti meg a maga prezentációját. Ebbe a sorba illeszkedhet a Ferrari is, amely a Formu1a.uno olasz lap értesülései szerint egy nappal az Aston után, február 14-én, azaz Valentin-napon tarthatja a bemutatóját. Ami viszont igazán érdekes, az a helyszín, ugyanis a lap úgy tudja, hogy a megszokottól eltérően nem Maranellóban rántják le a leplet az egyelőre 675-ös kódnév alatt futó autóról, hanem Imolában: az Emilia-Romagna-i Nagydíjnak otthont adó helyszínen Charles Leclerc és Carlos Sainz a bemutató után egyből be is járatná az új autót.

Bár még heteket kell várnunk arra, hogy megpillanthassuk a Scuderia 2023-as F1-esét, az első információk már így is kiszivárogtak arról, milyen változtatásokkal próbálnák meg letaszítani a trónról a Red Bullt a vörösök a jórészt még a távozó csapatvezető, Mattia Binotto felügyelete alatt fejlesztett autóval – minderről itt írtunk bővebben.

f1-ferrari-imola-2022

Így élték meg a Red Bullnál a rendkívül sikeres 2022-es szezont

Max Verstappen, Sergio Perez és a csapatfőnök Christian Horner idézték fel a legkellemesebb és sorsfordító pillanatokat, Volt miből szemezgetni, hiszen a Red Bull 17 győzelmet aratott az idei szezonban, s mind az egyéni, mind a csapatvilágbajnoki címet magabiztosan húzták be.

F1-es kört teljesít a Red Bull Bathurstben

Részt vesz az Intercontinental GT Challenge szezonnyitóján, a legendás Bathurtben a Red Bull F1-es csapata. A Mount Panorama nevű klasszikus pályán bemutató köröket teljesít majd a csapat a 2011-es RB7-essel, és bár azt még hivatalosan nem jelentették be, hogy ki fogja vezetni, de jó esély van rá, hogy a helyiek egyik kedvence, Daniel Ricciardo ül majd be, hiszen az ő tartalékos posztja alkalmas erre, és a szerződésében is benne van a reklámtevékenység.

Ricciardo korábban már kétszer vezetett is F1-es autót különböző ausztrál eseményeken, de annak idején Mark Webber is kapott ilyen lehetőséget.

Bathurstben Jenson Button tartja a pályacúcsot egy McLaren MP4-23-mal még 2011-ből. A jövő évi bathursti 12 órás futamra február első hétvégéjén kerül sor. 

ricciardo-horner

Jules Bianchi előtt tiszteleg rajtszámával egykori barátja

Miután Jules Bianchi életét veszítette kilenc hónappal a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett balesete után, az FIA úgy döntött, visszavonultatja az F1-ben a francia tehetség által használt 17-es rajtszámot. Más szériákban azokban lehet azt használni, így a Formula-E-ben is: eddig például Nyck de Vries autóján szerepelt az (az F1-ben jövőre a 21-es lesz az övé). Mivel a holland 2023-ban már nem lesz az elektromos széria versenyzője, a 17-esre Norman Nato csapott le, aki francia pilótaként egykor szoros barátságot ápolt Bianchival.

„Örülök és büszke vagyok, hogy a 17-es számmal versenyezhetek a Formula-E-ben. Sokat jelent számomra ez a szám, ezzel kezdtem el gokartozni és ezzel nyertem bajnokságokat. Jules is ezzel versenyzett az F1-ben, ami még különlegesebbé teszi számomra. Alig várom!” – jelentette be Instagram-posztban a Nissan pilótája. Nato döntését egyébként Bianchi apja, Phillipe Bianchi is örömmel vette: három szívemojit kommentelt a poszt alá.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Norman Nato (@norman_nato) által megosztott bejegyzés

Megtiltja volt elnökeinek az FIA, hogy egyből F1-es csapatokhoz igazoljanak

Nem csak a versenyzők politikai és vallási állásfoglalásai kapcsán jelent meg változás a Nemzetközi Sportkódex legfrissebb változatában. A Nemzetközi Automobil Szövetség ugyanis mostantól megtiltják, hogy egykori elnökeik és alelnökeik fél évnél hamarabb bármilyen minőségben – legyen szó csapatfőnöki vagy akár csak tanácsadói szerepkörről – leigazoljanak egy Formula-1-es vagy bármilyen más sorozatban szereplő istállóhoz. Ezzel az FIA annak szeretné elejét venni, hogy olyan bizalmas információhoz jusson hozzá az adott alakulat, amely esetleg a korábbi tisztségviselő birtokába juthatott a pozíciójából adódóan. Jean Todt egyébként az egyedüli élő korábbi FIA-elnök – igaz, futólag az ő neve is felröppent kevésbé komolyan vehető pletyka szintjén a Ferrari csapatfőnöki posztja kapcsán.

Egy másik változtatás a Sportkódexben, hogy az istállóknak újabb két F1-es csapattagot kell regisztrálniuk az FIA felé. Eddig többek között a csapatfőnökökkel, versenymérnökökkel, technikai és sportigazgatókkal kellett ezt megtenniük, de mostantól ebbe a körbe tartozik a vezérigazgató és a pénzügyi igazgató is – utóbbi nyilvánvalóan a költséglimit fontossága okán.

f1-todt-ferrari

Michael Masi lehet az Ausztrál Nagydíj új főnöke

Két hír is érkezett Ausztráliából az elmúlt napokban: egyrészt a melbourne-i verseny szerződését 2037-ig meghosszabbították, másrészt bejelentette távozását az Ausztrál Nagydíj szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója, Andrew Westacott. A 2023-as versenyhétvégét még levezényli, aztán júniusban távozik a pozícióból, miután 12 évig szervezte az Albert Parkban tartott versenyt.

A megüresedett pozícióba, az ausztrál motorsportélet egyik legfontosabb állásába Michael Masit, az F1 egykori versenyigazgatóját szemelték ki. Miután Masi a 2021-es évadzáró botrányát követően elhagyta a pozíciót és az FIA-t is, szülőhazájában halmozott tisztségeket. Jelenleg ő a Supercars Bizottság elnöke és a Dél-ausztrál Motorsport-tanács tagja, januárban pedig az Ausztrál Gokartszövetség igazgatótanácsába is beszáll. A Speedcafének nem kommentálta a nagydíjjal kapcsolatos értesülést.

Bár Masi az elsődleges esélyes, van egy másik jelölt is a pozícióra, aki szintén ismerősen csengő név: Eric Boullier, a Lotus és McLaren egykori csapatvezetője. Boullier legutóbb a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatója volt – a verseny viszont kikerült a naptárból, így a francia szabaddá vált.

Ismét összeáll a Vettel–Schumacher páros a Bajnokok Tornáján

Újabb névvel bővült a résztvevők sora a január végi Race of Championsre, amelyet második alkalommal rendeznek a svédországi havas-jeges pályán: Mick Schumacher a 2023-as kiíráson is jelen lesz. Az immár a Mercedes F1-es teszt- és tartalékversenyzője szokás szerint nemcsak egyéniben indul, hanem a Nemzetek Kupáján is részt vesz, méghozzá újfent a már korábban bejelentett Sebastian Vettel oldalán. A páros 2019-ben szerepelt először együtt a Bajnokok Tornáján, ezúttal pedig ez lesz az első „versenye” mindkét pilótának, miután távoztak a Formula-1-es mezőnyből. Vettel Mick édesapjával, a hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel korábban hatszor is megnyerte a csapatversenyt a RoC-on, az ifjabb kollégájával 2019-ben döntőig meneteltek.

Schumacher és Vettel mellett olyan versenyzők részvétele biztos már a január végi eseményen, mint Valtteri Bottas, a korábbi kétszeres világbajnok Mika Hakkinen, a szintén ex-F1-es David Coulthard, a Nemzetek Kupájában címvédő Petter és Oliver Solberg, a ralikrosszt utaló Johan Kristoffersson, a háromszoros W Series-bajnok Jamie Chadwick, a Le Mans-legenda Tom Kristensen, a friss F2-es győztes Felipe Drugovich, a WRC-menő Thierry Neuville és a McLaren IndyCar-versenyzője, Felix Rosenqvist.

mick-schumacher-vettel-roc

Itt a 2022-es szezon összefoglalója Miniéktől

Megérkezett a 2022-es szezon történéseit sajátos módon - gokartokkal - feldolgozó Mini for Speed a MiniDrivers készítőjétől. Akik szeretik az animátor munkásságát, azok számára jó hírünk van, hiszen lesz még folytatás, ez ugyanis csak az első rész!

Újabb Ferrari-pilóta debütál az IndyCarban

A Ferrari fejlesztési pilótája, Robert Svarcman a Chip Ganassi Racing színeiben fogja megejteni tengerentúli bemutatkozását. A Racer információi szerint a csapat és Svarcman már mindenben megegyeztek egy 2023 januári tesztet illetően, ahol a csapat 2024-es lehetőségeit kezdi el felmérni.

2023-ra már minden pozíciót betöltöttek már a Ganassinál, azonban a 2021-es bajnok Alex Palou a következő szezont követően a McLarennél folytatja pályafutását, így legalább egy hely mindenképp felszabadul majd a csapatnál. Svarcman ezzel örökébe léphet a Ferrari-akadémia azon tagjainak, akik az IndyCarban is kipróbálták magukat, hiszen korábban már Callum Illott, Christian Lundgaard és Marcus Armstrong is lehetőséget kapott valamilyen szinten a tengerentúlon.