DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Motor

Kit választ Marquez helyére a Repsol Honda?

Úgy fest, két fő jelölt maradt erre a MotoGP-ben: az épp a spanyol által kitúrt olasz, valamint egy feltörekvő Moto2-es reménység.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Azt már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy Marc Marquez a 2023-as szezon végén szerződést bont a Repsol Hondával és jövőre már a Gresini Ducatinál fog versenyezni, arra azonban még nem derült fény, hogy ki fogja átvenni a nyolcszoros világbajnok helyét a japánok gyári istállójánál.

A korábbi hetekben több versenyzőt is szóba hoztak már az üléssel Johann Zarcótól kezdve Miguel Oliveirát át Maverick Vinalesig, ám ezek a pletykák vagy alaptalannak bizonyultak – Oliveira például Buriramban úgy fogalmazott, hogy nem kapott ajánlatot a Hondától –, vagy nem voltak elég meggyőzők. Zarco például a HRC vezetőinek lelkesedését hiányolta, valamint azt, hogy csupán egy évre kapott volna kontraktust.

motogp-marquez-digiannantonio_1



Így jelenleg úgy fest, két név lehet komolyan a kalapban. Az egyikük Fabio di Giannantonio, akinek a motorjára épp Marquez ül fel 2024-ben a Gresininél. Az olasz, aki épp az elmúlt hetekben nyújtott meggyőzőbb teljesítményt, a Thaiföldi Nagydíj után jelezte, hogy rövidesen jó hírekkel szolgálhat, csütörtökön azonban a Malajziai GP sajtónapján nem tudott fejleményekről beszámolni:

„Dolgozunk rajta, hogy legyenek hírek, de jelenleg ugyanaz a helyzet, mint legutóbb” – nyilatkozta Di Giannantonio, hozzátéve, hogy nem tud határidőt sem mondani annak kapcsán, mikorra várható döntés a jövőjét illetően.

A másik jelölt pedig állítólag Fermin Aldeguer. A spanyol második teljes idényét tölti a Moto2-ben, ahol szerzett már két győzelmet – a legutóbbi burirami futamot is megnyerte –, s a hatodik helyen áll összetettben. Aldeguer ráadásul a MotoGP.com portálnak Sepangban megerősítette, hogy valóban volt megkeresés a Honda részéről, bár hozzátette: konkrét ajánlat nincs még az asztalán.

motogp-aldeguer_1

Hogyan döntenének a Honda mostani versenyzői?

Természetesen Joan Mirt is megkérdezték arról, milyen csapattárs lenne jó választás neki 2024-re. A 2020-as világbajnok diplomatikus választ adott a The Race szaklapnak, de azt azért megjegyezte, hogy a problémás időszakban, amiben a Honda jelenleg van, jól jön, ha egy versenyző tapasztaltabb. És persze magának Marqueznek a véleményét is kikérték arról, milyen utódot kellene leigazolniuk a Repsolnál: 

„Természetesen próbálják a legjobbat összehozni a projekt szempontjából. A projektnek pedig az a legjobb, ha minden pénzt a motor fejlesztésébe fektetnek. Én így hiszem. Mert nincs értelme, hogy van egy nem jól teljesítő motorod jelen pillanatban, és közben ott van a mezőny legjobb versenyzője. Mert végső soron előbb legyen meg a motor, és utána megszerezheted a legjobb versenyzőt, akárki is legyen az. De ez az én véleményem.”

Az ügyben megnyilvánult az az Iker Lecuona is, aki a Honda Superbike-világbajnoki alakulatát erősíti, de a hétvégén ismét a sérült Alex Rinst helyettesíti az LCR-nél. A spanyol nem kertelt: szerinte a Honda rossz döntést hozna, ha egy rutintalan fiatalra szavazna, és egyúttal személyesen ez szomorúsággal is töltené el – ezzel alighanem arra célzott, hogy futólag az is felmerülhetett volna, hogy őt hozzák át a WSBK-ból.

motogp-lecuona-honda_1

Ami Aldeguert illeti: a fiatal versenyzőt talán Aleix Espargaro ismeri a legjobban a jelenlegi MotoGP-mezőnyből, hiszen jó barátok és sokszor edzenek is együtt. Az Aprilia versenyzője szerint azonban hiába a spanyol jó tempója, mentálisan nem biztos, hogy készen áll arra a küszködésre, ami a Repsol Hondánál kinézhet neki:

„Fermin készen áll. Nagyon gyors, kedvelem, egy szuperkedves srác. A korábbi versenyeken megmutatta, hogy rendkívül gyors. De azért kérdezitek most ezt tőlem, mert úgy hangzik, hogy mehet a Hondához, és a kérdés egészen másképp fest, ha az én motoromon, Pecco motorján vagy a Hondán érkezhet meg a MotoGP-be.”

„18 éves, szóval mentálisan nem áll készen. Technikailag szerintem egy gyors motoros, és gyorsan tudna menni egy MotoGP-géppel is, de arra szerintem még nem áll készen, hogy mentálisan is szenvedjen egy motoron, amely még nem versenyképes” – fogalmazott Espargaro, hozzátéve: örül, hogy Aldeguer nem kérte ki a tanácsát, mert ő lehet, hogy elfogadná a Honda ajánlatát, elvégre gyári ülésről van szó, viszont lehet, hogy 2024-ben a Moto2-ben maradva világbajnoki címet is nyerhetne.

Hivatalosan egyébként már csak a Repsol Honda ülése üres a 2024-es rajtrácson, ám a napokban felröppentek olyan pletykák is, hogy a KTM-nél még lehet variálás, Pit Beirer motorsportfőnök ugyanis kitérő választ adott arról, hogy biztosan a Gas Gas Tech3-nél debütál-e a Moto2-es vb-címét akár már a hétvégén bebiztosító Pedro Acosta: „Arra számítunk, hogy Jack Miller a KTM-nél, Acosta a Gas Gasnál fog menni” – fogalmazott a SpeedWeek hasábjain a sportvezető, akinek a szavai korántsem tekinthetők szilárd megerősítésnek…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: