DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 9. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Belga Nagydíj

Leclerc a pole-ban, mellette Perez, mögöttük Hamilton és Sainz, Verstappen a 6. helyről várja a rajtot – kövesd a Belga Nagydíjat élő közvetítésünkkel!

A nagydíj összefoglalója itt olvasható, ezzel ér véget élő közvetítésünk, de maradjatok velünk a Formula.hu-n, hiszen rögtön jövünk a friss nyilatkozatokkal!

A verseny végeredménye:

Verstappen, Perez és Leclerc a dobogón, mögöttük a leggyorsabb kört megszerző Hamilton, majd Alonso, Russell, Norris, Ocon, Stroll és Tsunoda a pontzónában.

Max Verstappen győzött Belgiumban!

Verstappen előnye 22 másodperc úgy, hogy a verseny harmadán túl előzte meg csapattársát. Megalázó.

Verstappen megkezdte az utolsó körét... Amely körben Stroll, Tsunoda és Gasly megküzdhetnek a 9-10. helyért akár.

Hoppá, Hamilton jön egy extra cserére. Verstappen-bosszantó leggyorsabb körrel próbálkoznak egy közepes szetten.

Sok csata zajlik a mezőnyben, de a java pontzónán kívül.

Ocon lenyomja Strollt és már nyolcadik: egy cserével is pontot szerezhet a kanadai – miközben Norris az agyonhasznált lágy keveréken menekül Ocon elől.

Szép lassan mondjuk ki:a Red Bull 13-ra javítja a sorozatban szerzett győzelmek rekordját, Verstappen pedig zsinórban nyolcadik győzelmét aratja – a szünet után otthon jöhet a csúcsbeállítás, majd Monzában a csúcsdöntés...

Bő három kör van hátra, Verstappen gyakorlatilag kiautózta azt a bokszkiállást...

Tsunoda pontszerző. Ricciardo pedig a mezőny végén szenved. De Vries lehet, hogy érez egy kis elégtételt most...

Ocon! Gyönyörű előzés Tsunodával szemben! Kilencedik most a francia.

Verstappen szívatja a csapatot, elképesztő! Most épp arra panaszkodik, hogy annyira fúj a szél, hogy szorosan kell markolnia a kormányt...

Albonnak volt még egy cseréje, ezzel visszaesett az utolsó előtti helyre. Kár érte, ez sokkal szebben indult.

Elképesztő ez a könnyedség, amivel Verstappen verseny közben is kommunikál: megkérdezte versenymérnökét, hogy esetleg rákapcsoljon-e, hogy kiautózzon egy kiállásnyi előnyt, hiszen akkor kicsit lehetne gyakorolni a kiállásokat...

Verstappen egy brutális kört megy: 1:48,922 – egy másodperccel gyorsabb mindenkinél. Jön is az üzenet GP-től: használd a fejed jobban!

Nagyon szép csata a francia és a thai között, ráadásul Bottas is lesben áll mögöttük!

Gyönyörű!! Gasly egy kanyarokon át tartó csata végén megelőzi Albont, és feljön a 11. helyre! És Albon megpróbál visszatámadni!

GP nevelgeti Verstappent a rádióban: felhívta a figyelmét arra, hogy nem volt annyira jó ötlet így megnyomni a kivezető kört az új lágy szetten.

Alonso úriember, mint mindig: megdicsérte a csapatát a kiállás után. Persze ez egy lassú kiállás volt, szóval... Ki tudja, hogy értette...

Perez is jön a bokszba, ahogy Alonso is. Nagy kérdés, jöhet-e bármi fordulat a verseny utolsó harmadában..

Természetesen Leclerc-nek is jönnie kellett egy körrel Hamilton után, mindössze egy másodperccel a brit előtt a monacói – Hamilton épp megelőzte Alonsót, aki eggyel kevesebbszer cserélt. Nagyon simán ötödik a spanyol, ebben most ennyi van.

Az élmezőnyből Hamilton jött elsőként a második cserére: lágyakat kapott a maradék 17 körre.

Az eső távozott. Viszlát.

Már változik is, hiszen Ocon, Magnussen és Zhou mind kiálltak a bokszba, így Norris épp a hetedik helyen áll – nemrég még a sereghajtók között tanyázott...

Az első ötös sorrendje viszonylag stabil: Verstappen, Perez, Leclerc, Hamilton, Alonso. Mögöttük viszont a taktika még sok mindent megkavarhat, a pontszerzők sora ebben a pillanatban Ocon, Magnussen, Russell, Norris és Zhou.

Norris már a pontszerzők között, a "baj" csak az, hogy neki még egy harmadik cserére is szüksége lehet.

Sainzot kihívják, ezzel az autóval semmi értelme körözgetni...

Nem lehetett tovább várni, Gaslyt kihozták közepesekért, és Albon is kapott egy újabb szettet, ez neki már a második cseréje volt.

A közepes nem működött Norrisnak, a kemény még annyira sem, lágyon most száguld, de ezzel aligha tudja végigcsinálni a versenyt...

Hát ez most már mindenhol esik, a célegyenesben is, eközben Russellt hozzák egy új szett lágyért. Gasly pedig féltávon túl is pályán a lágy gumikkal. Ők még várják az esőt, most hetedik a francia.

Norris! Szenzációs külsőíves manőver a vizes részen! Mondjuk így is csak a 16. helyen áll szegény...

Nem semmi a mezőny vége: 17. a kétszer cserélő Norris, 18. a merész taktikát választó Stroll, 19. a rajtnál ütköző Sainz – és az egyetlen kieső Norris csapattársa, Piastri.

VERSTAPPEN! Az Eau Rouge-ban felfelé menet beszitált az autó, majdnem eldobta a holland!

Stroll jön a bokszba, lágyakat kap. Közben a köridők egyre romlanak, a pálya érezhetően vizes, de nem annyira, hogy felkerüljenek az interek.

Ugye hárman vannak, amik még nem jártak kint: Russell, Gasly és Stroll – a francia a legelképesztőbb, hiszen ő lágyon rajtolt! Esnek vissza persze a versenyben, Tsunoda Strollt már megelőzte egy váratlan manőverrel, és most Gasly nyakán a japán!

Leclerc-nek tízperces esőt ígérnek, miközben már az ernyők is előkerülnek, és egyes helyeken a versenyzők is érzik a problémát...

Ha leszakad az ég, ez egy katasztrofális döntés lesz...

A nézők veszik elő az esőkabátokat! És Norris mit csinál a bokszban épp most?

És egy leggyorsabb kört is odadob a holland! 

Perceken belül megérkezhet az eső...

Verstappen az élre áll!

Az első tízesben Stroll, Russell és Gasly még nem járt a bokszban, valószínűleg az esőre várnak.

Verstappen megérkezik Perez nyakára!

Alonso! Megelőzi Russellt, aki még nem cserélt, de előtte megcsípte a kavicságyat, és majdnem eldobta az autót...

Jön az eső most már a radar szerint is, hamarosan megérkezik – nagy kérdés, hogy meg lehet-e majd úszni a kerékcserét, ugyanis annyira nagynak nem tűnik.

Perez gond nélkül visszaáll az élre, Verstappen gond nélkül Leclerc előtt marad. Hamilton pedig megfutha a leggyorsabb kört. Nem tudjuk, hogy gond nélkül-e.

Verstappennek esőt ígérnek 9-10 perc múlva, megkérdezték tőle, megpróbál-e elmenni a lágyakon addig... Nem próbál, jön a bokszba.

Perez és Leclerc cserél, közben Verstappen méltatlankodik a csapatrádióban, de GP helyretette.

Hamilton a cseréje után kulcsfontosságú manővert hajtott végre: sikerült maga mögött tartani Strollt.

Hopp, Tsunoda visszaelőzte Albont, Alonso pedig a kiállása után Hülkenberget kergeti – aki még nem járt a bokszban, ahogy az első nyolcasból senki.

Perez előnye minimálisan csökken, de a felzárkózás tempója semmiképp se nevezhető óriásinak.

Albon Tsunodát is megelőzte, a kiállások után akár hatodik is lehet a szezon egyik legkellemesebb meglepetése.

A McLaren egészen borzalmas, Norrist most épp Ricciardo előzte meg. Egy AlphaTaurival. Használt gumikon.

Tsunoda is jön a bokszba, közepesről közepesre cserélt, azaz itt biztosan lesz még egy kiállás – akkor is, ha nem jön az eső, amiről például Hamiltonnak is beszéltek.

Sorra zajlanak a kerékcserék, elég nagy most a kavarodás – amit mi sem mutat jobban, mint hogy Magnussené a leggyorsabb kör ebben a pillanatban...

Verstappen a 9. körben megelőzi Leclerc-t is, immár 1-2-ben áll a Red Bull!

ALBOOON! A lassú cseréje után visszaesett Norris és Ocon mögé, majd amolyan "Hakkinenesen" ment el egyszerre mindkettejük mellett. Nagyon jó a Williams!

Időközben Norrist kiszedték, és átrakták kemény keverékre. Sainzot pedig Russell is megeszi... Tizedik a spanyol, miközben zajlanak a kerékcserék.

Stroll is megelőzi Sainzot. Hát ennek így nagyjából a világon semmi értelme.

Megvan az előzés Verstappennek! A holland a Kemmel végén beugrik Hamilton mellé, és átveszi a harmadik helyet!

Egészen pontosan annyira erős az a Williams, hogy Albon már a hetedik vele, köszönhetően annak, hogy ő is lehagyta Sainzot.

De maradjunk még egy pillanatra a McLarennél: az elmúlt hetek és a hétvége eddigi alakulása fényében döbbenetes lenne, ha nulláznának a wokingiak. Persze a verseny nagyon hosszú még, de a már így is pontzónán kívül haladó Norris nyakán ott van Ocon és az egészen erős Williamsszel Sargeant.

Hú, ez nagyon nem a McLaren versenye, Norris folyamatosan esik vissza, már csak a 11. helyen áll. Tsunoda pedig újabb előzés után már hatodik!

Pontosabban hiába üldözTE, hiszen most megvan az előzés. Sokat vesztett Alonso, hat másodperc felett a hátránya az élboly végén haladó Verstappenhez képest, de legalább az első ötösből ő van egyedül közepes keveréken.

Két izgalmas csata is zajlik az élmezőnyben: Verstappen egyelőre nem tudja megelőzni Hamiltont, Alonso pedig hiába üldözi a sérült autóval köröző Sainzot.

A visszajátszásokból látszik, hogy Sainz hibája után szorította falnak Piastrit, akinek esélye sem volt elkerülni az ütközést.

Az autót kitolták, nem kellett VSC sem annak köszönhetően, hogy még egyben van a mezőny. 

De. Most. A pálya szélén áll a McLaren.

Sainzot arra biztatja a csapat, hogy maradjon a pályán sérült autóval is. Piastri közben még nem adta fel a versenyt.

Alonso mögött Norris, Tsunoda, Stroll és Albon egészíti ki a pontszerzők sorát.

Piastri Sainzcal ért össze az első kanyarban, megsérült az autója és Sainz Ferrarija sem egészséges...

Perez az élen, a Kemmel végén megfogta Leclerc-t, Hamilton a harmadik, majd jön Verstappen, Sainz és Alonso.

Elindult a mezőny, Piastri versenyének máris vége!

Visszaértek az autók, pillanatokon belül kezdődik a nyári szünet előtti utolsó nagydíj...

Elindult a szezon leghosszabb felvezető köre.

A többség lágy gumin rajtol, de Piastri, Norris, Russell, Alonso, Stroll, Tsunoda és Hülkenberg közepeseken kezdi meg a Belga Nagydíjat.

A győztesnek járó trófea pedig... Egy hajó. Hol máshol, ha nem Belgiumban?

Öt perc múlva rajtol a felvezető kör, a rajtrács szép lassan kiürül...

Amennyiben száraz marad a verseny (erre azért túlságosan nagy összeggel senki ne fogadjon), a Pirelli jó néhány különböző taktikát elképzelhetőnek tart.

A pole Charles Leclerc-é, Sergio Perez próbál majd támadni mellőle, a második sorban pedig ott lesz Lewis Hamilton és Carlos Sainz, a negyedikben Lando Norris Norris és George Russell, míg az ötödikben a két Aston Martin. A teljes rajtrács ide kattintva tekinthető meg.

Szeretettel köszöntünk mindenkit a Belga Nagydíj élő szöveges közvetítésében!