DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
Hírösszefoglaló

Norris nyert, Ricciardo búcsúzott, Verstappen fenyegetett – vasárnapi F1-es hírek

Fölényes McLaren-diadal Szingapúrban, Ricciardo könnyek között értékelt, Verstappen távozhat az „ostoba” büntetése után, Hamiltonék rosszul lettek: a nap hírei egy helyen.

Természetesen a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj állt a középpontban vasárnap: Lando Norris fölényes győzelmet aratott Max Verstappen előtt, míg a dobogóra Oscar Piastri állhatott még fel – a futam részletes beszámolója és végeredménye itt olvasható.

Norris az idei harmadik diadalával 52 pontra megközelítette Verstappent a pilóták vb-értékelésében, míg a konstruktőrök között a McLaren már el is lépett a Red Bulltól – a frissített tabellák itt találhatók.

A győzelem felé vezető úton Norris kétszer is érintette a falat: „A falérintések nem csak azért következhetnek be, mert túl keményen nyomjuk – akkor is előfordulhat, ha nagyon elkényelmesedünk. Talán ma nálam mindkét eset előfordult, hiszen könnyű elfékezni az abroncsokat” – magyarázta a brit.

f1-szingapur-dobogo



Bár vasárnap nem volt többre esélye, és egyébként elég lenne ez is a vb-címéhez, Verstappen nem akar megelégedni a második helyekkel, szeretne fordítani a trenden a Norrisszal vívott csatájában.

A balul elsült szombat után szép felzárkózást produkált Piastri, aki a végén nem akart kockázatot vállalni az F1-es Szingapúri Nagydíjon.

A Mercedes-pilóták nem nyilatkoztak a versenyt követően: mint Toto Wolff csapatvezető elmondta, Lewis Hamilton és George Russell is túlhevüléssel küzdött a szingapúri hőségben. Azt viszont Wolff és a Mercedes is elismerte, hogy hibás döntés volt lágy gumin rajtoltatni Hamiltont, aki ezzel sebezhetővé vált sokakkal szemben.

Közéjük tartozott Charles Leclerc is, aki ötödik helyen hozta be a Ferrarit: „A tegnapi az én hibám volt, ma megfizettem az árát” – utalt értékelésében az időmérőn elvett körére a monacói.

 

Ricciardo elköszönt?

f1-ricciardo-visarb-2-szingapur-3

A futamon csak a 18. helyen futott be, de így is középpontba került Daniel Ricciardo, aki a leintés után a könnyeivel küzdve nyilatkozott, és gyakorlatilag elismerte, hogy ez lehetett az utolsó nagydíja az F1-ben: „Fel kell készülnöm arra, hogy ez ennyi volt. Mondjuk úgy, hogy ezzel ki vagyok békülve” – fogalmazott az ausztrál.

A Visa RB pilótája ráadásul azzal is beszédtémát szolgáltatott, hogy a verseny hajrájában kihívták a bokszba lágy gumikért, amelyeken aztán megfutotta a leggyorsabb kört. Ez pedig kissé bosszantotta a McLaren vezéreit, akik némileg kifogásolják a Red Bull két csapatának összejátszását – bővebben itt írtunk erről.

 

Verstappen folytatta a lázadást

Bár a szombatinál némileg hosszabb válaszokat adott az FIA sajtótájékoztatóján, ismét inkább a termen kívül válaszolt az újságírói kérdésekre – és többek között azt is elmondta, hogy az ilyen „ostobaságok”, mint a trágárság miatti büntetése abban is szerepet játszhat, hogy korán távozzon az F1-ből.

 

McLaren-szárny, Russell–Mercedes?

mclaren-szarny

Még a futam előtt ismét szóba került a McLaren mini-DRS-e. Nikolas Tombazis szerint egyértelmű az FIA álláspontja: szabályos a McLaren hátsó szárnya, nem érdemel eltúlzott intézkedést a brit istálló ügye. A szakember szerint hamarabb is lehetett volna szólni.

Liam Lawsont megkérdőjelezte, a Red Bull feltörekvő juniorjait dicsérte Christian Horner csapatfőnök, aki még George Russell nevét is bedobta lehetséges pilótajelöltjeik közé – részletek ide kattintva.

 

MotoGP: Bastianini kontakttal előzte Martint, Bagnaia bukott

Végezetül pedig egy kis MotoGP, ahol a második misanói fordulót rendezték a hétvégén. Az Emilia-romagnai Nagydíjon az utolsó körben egy kontaktot is hozó előzéssel dőlt el a győzelem sorsa Enea Bastianini javára Jorge Martinnal szemben. De a spanyol sem lehet csalódott, hiszen riválisa, Francesco Bagnaia elesett, így növelte a vb-előnyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: