DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Norris elverte az F1-es mezőnyt Szingapúrban

Két falkoccintással, de tükörsima rajt-cél győzelmet aratott a McLaren britje, aki tovább közelített a futamon második Verstappenre a vb-tabellán. Piastri még a dobogón.

A hagyományoknak megfelelően éjszakai, villanyfényes körülmények között startolt el a 2024-es Formula-1-es Szingapúri Nagydíj. A pole-ból Lando Norris startolhatott, s ezúttal a brit meg is tartotta a vezetést, ahogy Max Verstappen is maradt a második, kivédekezve a lágy gumin induló Lewis Hamilton támadását. George Russell mögött Oscar Piastri bukott egy pozíciót, de az ausztrál hamar visszaelőzte Nico Hülkenberget. Franco Colapinto és Sergio Perez bejött a top 10-be, Carlos Sainz viszont kicsúszott onnan.

f1-norris-mclaren-szingapur-1



Norris a verseny első fázisában határozott ütemben, leggyorsabb köröket szórva szakította le magáról Verstappent, aki alig tíz kör után már öt másodperces távolságra lemaradt a McLarentől – sőt, a 15. kör végére már a tíz másodpercet is elérte a különbség. Eddigre egyébként a mezőny második felében a kerékcserék is megkezdődtek a lágy gumin startoló Daniel Ricciardóval, valamint Sainzcal és Alexander Albonnal – igaz, utóbbit nem sokkal utána betolták a bokszba, így kiesett.

Az élbolyból szintén a lágy gumis Hamilton nyitotta a kiállások sorát a 17. körben. A közepes abroncsokat használókra csaknem tíz kört kellett még várni: először Fernando Alonso jött ki Hülkenberg és Charles Leclerc közül, majd a Mercedes hozta Russellt, aki átugrotta a keményeken szenvedő Hamiltont.

A 30-31. körben aztán érkezett előbb Verstappen, majd Norris is, utóbbi akkora előnnyel bírt, hogy simán az élre is tért vissza – még úgy is, hogy egy „apró problémát” láttak az első szárnynál. Mint a visszajátszásból kiderült, nem ok nélkül: elfékezte az egyik kanyart, és finoman megkoccolta a TecPro-falat. A 37-38. körben aztán a legtovább pályán maradó Charles Leclerc és Piastri is megejtette a maga szervizelését: előbbi Hülkenberg elé került, utóbbi viszont visszaesett a Mercedesek mögé.

f1-verstappen-redbull-szingapur

Piastri persze a jóval frissebb gumikon pillanatok alatt áthámozta magát Hamiltonon, majd néhány kör alatt utolérte és levadászta Russellt is, így már feljött a dobogóra az ausztrál. Hátrébb Leclerc is könnyedén elkapta Alonsót, majd pedig a Ferrari utasítására Sainz elengedte maga mellett, hogy a monacói megiramodhasson a Mercedesek után. A top 10-en kívül amúgy a Visa RB-nél is csapatutasításra került sor: Ricciardót kérték helycserére a lágy gumit kapó Yuki Tsunodával. Kevin Magnussen pedig egy bal hátsó defektet szedett össze egy falérintéssel, a dán pedig később ki is állt.

Falkoccintásból Norris is begyűjtött még egy másodikat, de ez sem ingatta meg: egy ponton csaknem félperces előnnyel is vezetve nyert Szingapúrban, idei harmadik győzelmet aratva. A leggyorsabb kört a legvégén orozta el előle Ricciardo, így Norris 52 pontra faragta a hátrányát a ma második Verstappennel szemben. Piastrié a dobogó alsó foka, mögötte pedig Russell kitartott a Hamiltont elkapó Leclerc előtt, így ő jött be negyedikként. Sainz lett a hetedik, a pontszerzők sorát pedig már körhátrányban Alonso, Hülkenberg és Perez tette teljessé.

A 2024-es F1-es szezon október második felében folytatódik az USA Nagydíjjal Austinban.

A futam végeredménye:

1. Lando Norris McLaren/Mercedes  
2. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT 20.945
3. Oscar Piastri McLaren/Mercedes 41.823
4. George Russell Mercedes 1'01.040
5. Charles Leclerc Ferrari 1'02.430
6. Lewis Hamilton Mercedes 1'25.248
7. Carlos Sainz Ferrari 1'36.039
8. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 1 kör
9. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1 kör
10. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 1 kör
11. Franco Colapinto Williams/Mercedes 1 kör
12. Yuki Tsunoda RB/Honda RBPT 1 kör
13. Esteban Ocon Alpine/Renault 1 kör
14. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1 kör
15. Zhou Guanyu Sauber/Ferrari 1 kör
16. Valtteri Bottas Sauber/Ferrari 1 kör
17. Pierre Gasly Alpine/Renault 1 kör
18. Daniel Ricciardo RB/Honda RBPT 1 kör
Kiesett:    
  Kevin Magnussen Haas/Ferrari  
  Alexander Albon Williams/Mercedes  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: