DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
Motor

Bastianini a végén győzte le Martint, Bagnaia bukott

Az utolsó körben dőlt el a győzelem sorsa az Emilia-romagnai GP-n: a ducatis olasz a Pramac vb-éllovasát előzte egy kontakttal kísérve. A címvédő elesett és lemaradt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Akárcsak két hete a San Marinó-i GP-n, most az Emilia-romagnai Nagydíj nevet kapó második misanói fordulón is Francesco Bagnaia vághatott neki a pole-ból a 27 körös távnak. A startot Jorge Martin kapta el a legjobban, de Bagnaia rögtön az első kombinációban vissza is előzte ellenfelét. A két bajnokaspiráns mögött Enea Bastianini, Brad Binder, Pedro Acosta és a Marco Bezzecchin átlépő Marc Marquez érkezett – amíg a második körben Binder el nem esett.

motogp-bastianini-misano-ducati



Martin a harmadik körben támadást indított Bagnaia ellen, ám akkor még az olasz egyből válaszolni tudott a pramacosnak. Egy körrel később viszont már nem, Martin a 8-as kanyarban kifékezte a gyári ducatist és átvette a vezetést. Bagnaia ráadásul nem gondolkodhatott a visszatámadáson, ugyanis csapattársa, Enea Bastianini is hamarosan elment mellette.

Bastianini pedig nem is állt meg a második helyen, néhány kör alatt felzárkózott Martinra is. Mindeközben a párosuk nagy tempóban szakította le magáról Bagnaiát, aki mögött Acosta és Marquez is érkezett – igaz, a Gas Gas Tech3 újonca aztán a táv harmadánál kicsúszott, így a nyolcszoros vb-első megörökölte tőle a negyedik helyet.

 

Míg Bastianini nem tudott mit kezdeni Martinnal a táv második felére fordulva, Bagnaia hirtelen begyorsult: a csaknem három másodpercre hízó lemaradását nagy ütemben faragni kezdte a címvédő – igaz, két szekundum környékén ideiglenesen megakadt ez a közeledés. Hét körrel a vége előtt aztán jött a dráma: Bagnaia elcsúszott a harmadik helyről a 8-as kanyarban!

A győzelemért folyó csata viszont csak ezután vált igazán élessé, Bastianini az utolsó öt-hat körre teljesen megérkezett Martinra. A támadással viszont az utolsó körig várt az olasz: a 4-es kanyarban bújt be Martin mellé, akit kissé leszorított és némi kontakt árán vette át tőle a vezetést, ami miatt a Pramac spanyolja reklamált is a motoron ülve.

 

Bastianini mindenesetre elsőként futott be a célba, idei második sikerét aratta, amely egyúttal a gyártói vb-címet máris bebiztosító Ducati 100. győzelme is lett a MotoGP-ben! Martin frusztráltan jött be a második pozícióban, de így is 24 pontra növelte a fórját a nullázó Bagnaiával szemben.

A dobogót tisztes távolságban Marquez tette teljessé, majd jött Bezzecchi, Franco Morbidelli és legjobb nem ducatisként Maverick Vinales, míg Fabio Quartararo hetedik helyen hozta be a Yamahát. A top 10-et Aleix Espargaro, Alex Marquez és Miguel Oliveira tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Enea Bastianini Ducati  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 5.002
3. Marc Márquez Gresini Ducati 7.848
4. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 9.200
5. Franco Morbidelli Pramac Ducati 13.601
6. Maverick Viñales Aprilia 15.484
7. Fabio Quartararo Yamaha 20.922
8. Aleix Espargaró Aprilia 22.795
9. Álex Márquez Gresini Ducati 27.704
10. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 31.891
11. Joan Mir Repsol Honda 33.062
12. Luca Marini Repsol Honda 35.411
13. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 36.335
14. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 37.395
15. Johann Zarco LCR Honda 38.909
16. Jack Miller KTM 40.454
17. Takaaki Nakagami LCR Honda 46.394
18. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 47.755
19. Brad Binder KTM 1'25.918
Kiesett:    
  Francesco Bagnaia Ducati  
  Pedro Acosta Gas Gas Tech3  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: