DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
Hírösszefoglaló

Újonc az Alpine-nál, végrehajtók a Haasnál – pénteki F1-es hírek

Ötös élcsoport és bukdácsoló Hülkenberg a Holland Nagydíj szabadedzésein, bejelentette Jack Doohant az Alpine, Wolff és Horner nyilatkozatára is felkaptuk a fejünket.

A Holland Nagydíj szabadedzéseivel folytatódott a nyári szünetet követően az F1, de a napi hírösszefoglalót az Alpine bejelentésével kezdjük. A francia istálló hivatalossá tette, hogy Jack Doohan személyében újonc csapattársat kap 2025-ben Pierre Gasly a távozó Esteban Ocon helyén.

Keményen dolgozik, elkötelezett, kiváló a nyers tempója: így összegezte a fiatal ausztrál erényeit Oliver Oakes csapatfőnök. Részletek itt.



A péntek másik nagy híre volt, hogy zár alá vehetik a Haas F1-es felszereléseit Hollandiában. A Formula.hu információi szerint egy korábbi szponzor felé fennálló tartozás miatt eljárás indult az amerikai istálló ellen: akár az is előfordulhat, hogy a felszerelések nem hagyhatják el az országot. A csapat dolgozik a megoldáson.

„A Haas a bírósági ítélet értelmében az Uralkalinak járó összeget teljes mértékben meg kívánja fizetni, és a fizetendő összegeket nem vitatja. A Haas az ügyvédeivel együttműködve dolgozik azon, hogy a kifizetés megfeleljen az összes vonatkozó amerikai, európai uniós, brit és svájci szankciós törvénynek és szabályozásnak. Az elkövetkező napokban folytatjuk a tárgyalásokat az Uralkalival az ügy végleges rendezése érdekében” – áll a kommünikében, amelyet a Haas juttatott el a Formula.hu érdeklődésére. Bővebb információk itt találhatók.

Az amerikai F1-es istálló korábbi szponzora jelezte a Formula.hu-nak: örülnek, hogy a csapat végre foglalkozik a bírósági ítélettel. Az Uralkali reakciójával külön cikkben foglalkoztunk.

Horner: Kire cserélnéd le Perezt?

A lehetséges utódjelöltek leszólásától sem riadt vissza Christian Horner annak érdekében, hogy megvédje a Red Bull döntését, miszerint továbbra is Sergio Perez ül az egyik autójukban.

„Hát kit tennél be? Kire cserélnéd le?” – utalt arra Horner félreérthetetlenül, hogy szerinte a Tsunoda, Ricciardo, Lawson hármas egyike sem alkalmas erre a feladatra. „Tudjuk, hogy Checo mire képes, az év elején öt versenyen négy dobogós helyezése volt. Szerintem csak az önbizalom hiánya miatt került bele egy kis spirálba. Remélem, a nyári szünetben sikerült egy kicsit kikapcsolnia ezt.”

Horner emellett megdicsérte a Mercedest Antonelli miatt és cáfolta a Liam Lawsonnak ülést „ígérő” Marko doktor szavait – ez a nyilatkozat itt található meg. Emellett arról is beszélt, megkönnyebbült, hogy véget ért az úgynevezett Horner-ügy.

Wolff: Csak nemrég dőlt el, hogy Verstappen biztosan nem jön

Egészen a közelmúltig voltak tárgyalások a Mercedes és Max Verstappen tábora között, árulta el a csapatfőnök. Tíz százalék esélye volt annak, hogy a holland 2025-ben átpártol.

„Mennyi volt az esélye, hogy megtörténjen? Talán egy a tízhez, egy a kilenchez. De így sem akartam feladni, azután viszont a nyár folyamán arra a konklúzióra jutottunk, hogy nem szabad tovább várnunk, hogy valami történjen, el kell kötelezni magunkat 2025-re. Folytassuk a munkát, Max a Red Bullnál, mi pedig a Mercedesnél, ahol meghozzuk a saját versenyzői döntésünket. Ez egy közös gondolat volt. Szeretem Maxban, Raymondban (Vermeulen) és Josban, hogy egyenesen beszélnek, nem kell sürgetnünk egymást” – mondta Wolff. A csapatfőnök megérzése, hogy lesz még Mercedes-versenyző Verstappenből – bővebben.

Horner és Wolff mellett egy harmadik csapatfőnök szavaira is felkaptuk a fejünket, James Vowles ugyanis azt találta mondani, Carlos Sainz és Alex Albon kombinációjával a Williamsé lesz a legjobb pilótapáros 2025-ben. Bővebben.

Pénteki szabadedzések és reakciók

Esős pályán indult, szárazon ért véget az F1-es Holland Nagydíj első edzése: a McLaren britje, Lando Norris volt a végén a leggyorsabb, megelőzve Verstappent és Hamiltont. Az első szabadedzésről itt írtunk.

A száraz pálya ellenére küzdöttek az F1-es pilóták az autókkal Zandvoortban, Hülkenberg a gumifalban végezte. Ötös élmezőny alakult ki a Mercedesek, McLarenek és Verstappen részvételével. Összefoglaló itt található.

George Russell volt a leggyorsabb a Holland Nagydíj pénteki napján, Lewis Hamilton szintén az ötös élcsoportban. Utóbbi szerint egyelőre egy körön erősebbek, a fejlesztések pedig működnek. Valós a Mercedes pénteki tempója?

Miami óta először láthatunk nagyobb volumenű újítást az MCL38-ason (a fejlesztések teljes listája itt található) – a két pilóta szerint egyelőre nincs hátulütője, a Holland Nagydíjon pedig a Mercedest tartják fő kihívónak. Így nyilatkozott az elégedett Norris és Piastri.

A két Red Bull-pilóta egyetért abban, hogy tovább kell fejleszteniük az autót, ha vissza szeretnének térni a mezőny élére – ám a holland szerint jelenleg lassúak ehhez. Verstappen és Perez rövid nyilatkozata.

Nehéz hétvége vár a Ferrarira: Sainz váltóhiba miatt alig tudott körözni a szabadedzéseken, Leclerc pedig túl nagynak ítéli meg a távolságot az élmenőkhöz képest. A Ferrari napjáról itt írtunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: