DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

Így reagált az Uralkali a Haas-ügyre

Az amerikai F1-es istálló korábbi szponzora jelezte a Formula.hu-nak: örülnek, hogy a csapat végre foglalkozik a bírósági ítélettel.

Mint arról a Formula.hu exkluzívan beszámolt róla a RacingNews365.com szaklappal közös információszerzés nyomán, zár alá vehetik a Formula-1-es Holland Nagydíj helyszínén a Haas felszerelését, beleértve a versenyautókat, az alkatrészeket, a motorokat, a motorhome-ot és a garázst is.

Mindez a korábbi főszponzor, az Uralkali felé fennálló tartozás miatt történhet meg: a vállalat előre kifizette a szponzori támogatást, azonban az ukrán-orosz konfliktus hatására az amerikai csapat már a 2022-es idény kezdete előtt felbontotta a szerződést. Az orosz vállalat azonnal kérvényezte az előre megfizetett szponzori pénz visszafizetését, egy svájci bíróság számukra kedvező döntést hozott az ügyben, a Haas azonban mostanáig nem tett eleget a rendelkezésnek.

A Haas a Formula.hu megkeresésére reagálva közleményben jelezte: „az Uralkalinak járó összeget teljes mértékben meg kívánják fizetni, és a fizetendő összegeket nem vitatják”.

f1-haas-uralkali-2021



A fejleményekre most reagált az Uralkali is, a Formula.hu részére eljuttatott közleményben arról írtak: örömmel látják, hogy a Haas végre figyelmet szentel a bírósági döntésnek.

„Tudomásunkra jutott, hogy holland végrehajtók rendőrök kíséretében tegnap este megérkeztek a Haas paddockjába, és leltárt készítettek minden versenyfelszerelésről és egyéb értékről. Ez a várható következménye annak, hogy a Haas nem hajlandó engedelmeskedni a választottbírósági ítéletnek, amely kifizetést és egy versenyautót ítélt meg az Uralkalinak” – olvasható a lapunknak eljuttatott kommünikében.

„A bírósági határozatot június 12-én hozták ki azonnali hatállyal, és a Haas figyelmen kívül hagyta. A Haasnak több mint két hónapja volt az ítélet végrehajtására, és amint azt korábban jeleztük, az Uralkali megkereste a Haas képviselőit a fizetés módjával és a versenyautó küldésével kapcsolatban, de érdemi választ nem kaptunk. Jelenleg és korábban sem voltak érvényben olyan szankciók, amelyek megakadályozták volna a Haast abban, hogy teljesítse kötelezettségeit. Ennek ellenére azokat nem teljesítették.”

„Örömmel halljuk, hogy a holland hatóságok tegnap esti látogatása után a Haas végre figyelmet szentel a választottbírósági döntésnek. Az Uralkali nem akar mást, mint megkapni azt, amit egy tisztességes bírósági eljárás során ítéltek oda, és reméli, hogy a Haas gyorsan intézkedik a helyzet orvoslása érdekében, hogy minden fél továbbléphessen” – zárul az orosz cég közleménye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: