DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 30. vasárnap
Hírösszefoglaló

Távozó Ocon, bizonytalan Red Bull – hétfői F1-es hírek

Ocon év végén elhagyja az Alpine-t, Verstappenék szerint Kanada sem igazán fekszik az RB20-asnak, megindult a lavina a MotoGP-s pilótapiacon: a nap hírei.

f1-ocon-alpine-3



A hétfői nap kétségkívül legfontosabb Formula-1-es vonatkozású fejleménye, hogy az Alpine bejelentette, hogy a 2024-es idény végén távozik tőlük Esteban Ocon. A közlemény szerint közös megállapodással döntöttek úgy a felek, hogy nem hosszabbítanak szerződést, emellett a francia úgy fogalmazott, hogy rövidesen bejelenti a jövőt érintő terveit.

Hogy mik lehetnek ezek a tervek, arról a Pitwall című hétfői hírkibeszélő műsorunk legújabb adásában egészen frissen beszéltünk, ahogy egyebek mellett Andrea Kimi Antonelli mercedeses tesztjeiről, Mohammed ben Sulayem andrettis nyilatkozatáról, a háromesélyes vb-harcról, valamint a hétvégi versenyekről is:

 

Az Alpine lehetséges leendő versenyzői között emlegetik többek között Jack Doohant és Mick Schumachert is, utóbbi szerződtetését azonban nem javasolja korábbi haasos főnöke, Günther Steiner, aki szerint a franciáknak gyári istállóként a legjobb elérhető pilótát kellene megszerezniük…

Ami amúgy a szintén említett többesélyes élmezőnyt illeti: Carlos Sainz ugyan a normál pályákon újra Red Bull-elsőséget jósol, de a Ferrari pilótája úgy érzi, hogy ők és a McLaren is képes nyomást helyezni a világbajnokra.

Mindeközben a Red Bullnál a hétvégi Kanadai Nagydíj kapcsán is visszafogottak: Max Verstappen és Christian Horner is úgy véli, hogy Monacónál jobbak lesznek, de még ez a pálya sem fekszik majd igazán az RB20-asnak – bővebben ide kattintva.

f1-verstappen-monaco-redbull

Fred Vasseur csapatfőnök szerint működik a Ferrari átalakított autója: tavaly egy körön gyorsak voltak, de a futamokon visszafelé lépdeltek a mezőnyben, idén viszont már jól menedzselik a gumikat, így az is belefér, hogy nem olyan kiemelkedőek az időmérőkön.

Vasseurt pedig a Ferrari korábbi F1-es nagydíjgyőztese, Jean Alesi dicsérte nemrég: az expilóta szerint a szakember hasonlóan építkezik a maranellói alakulatnál, mint tette azt korábban elődje, Jean Todt a kilencvenes években a Michael Schumacher-éra kezdetén – részletek itt olvashatók.

Erős Mercedes-motorra számít 2026-tól Alex Albon, aki arra a kérdésre válaszolta ezt, hogy vajon Brixworth terméke szerepet játszott-e abban, hogy több évre szóló megállapodást írt alá a Williamsnél.

 

Elindult a lavina a MotoGP-ben

motogp-martin-aprilia-1

A MotoGP-ben talán még az Ocon-hírnél is nagyobb horderejű fejlemények történtek. Nem sokkal azt követően, hogy sajtóhírek szóltak arról, hogy a Ducati mégis Marc Marquezre tette a voksát Jorge Martin helyett, az Aprilia már be is jelentette, hogy leigazolták a világbajnokságot vezető spanyolt, aki a visszavonuló Aleix Espargaro helyére érkezik – részletek ide kattintva.

Végezetül pedig említsük meg az IndyCar vasárnap esti detroiti futamát, amely balesetek és sárga zászlók tömkelegét hozta, s amelyet végül Scott Dixon nyert meg, aki ezzel át is vette a vezetést az összetettben – szöveges és videós összefoglaló itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: